Cum sa eviti supraincarcarea prizelor si de ce este indicat sa faci asta
Cum sa eviti supraincarcarea prizelor si de ce este indicat sa faci asta

Cum sa eviti supraincarcarea prizelor si de ce este indicat sa faci asta


Cum sa eviti supraincarcarea prizelor. Afla la ce pericole te expui atunci cand folosesti prea multe prize sau prelungitoare si de ce este bine sa eviti acest lucru. Nu de alta, dar supraincarcarea prizelor poate duce la incendii!

Cum sa eviti supraincarcarea prizelor si de ce este indicat sa faci asta – Cuprins:

Cum sa eviti supraincarcarea prizelor

Supraincarcarea prizelor
Supraincarcarea prizelor

Trebuie sa recunoastem faptul ca cei care si-au schimbat programul si lucreaza acum de acasa se pot confrunta cu acest lucru. Mai exact, prea multe aparate electrice conectate la prize, asa ca acest fenomen poate duce la supraincarcarea prizelor.

De multe ori, folosim prelungitoare peste prelungitoare pentru a ne asigura ca toate aceste aparate, dar si electrocasnicele sunt bagate in priza. Cu totii folosim laptop-uri, calculatoare, telefoane mobile, tablete si televizoare. Totusi, de ce trebuie sa avem grija?

Ei bine, specialistii ne sfatuiesc sa avem grija atunci cand folosim prelungitoarele. In primul rand, trebuie sa evitam folosirea prelungitoarelor deteriorate. In acest fel, previi aparitia supratensiunilor, incendiilor provocate de instalatiile electrice si aparitia scanteilor.

Este recomandat sa folosesti prelungitoare cu dispozitive de protectie la supratensiune. In acest fel, protejezi si electrocasnicele sau celelalte aparate electrice pe care le folosesti. Nu uita ca nu este o idee bua sa conectezi prelungitoarele in lant, pentru ca daca vei folosi mai mult de un prelungitor, creste si riscul de a supraincalzi priza.

Prelungitor ars
Prelungitor ars

Mai mult decat atat, ar fi bine sa cumperi niste prelungitoare mai scumpe, pentru ca acestea vin automat cu acea protectie la supratensiune. Este indicat sa folosesti doar un prelungitor pentru fiecare priza!

Expertii ne mai recomanda sa evitam incarcarea unei singure prize cu mai mult de 3.000 de Wati sau 3 kW. Asadar, te sfatuim sa calculezi consumul aparatelor pe care le conectezi la aceeasi priza, pentru ca in caz contrar aceasta se poate supraincalzi si exista riscul de aparitie a unui incendiu.

Citeste si: Cum sa faci un contract la Enel. Acte necesare

Cea mai buna protectie pentru casa ta este sa cumperi un dispozitiv iti va proteja instalatia electrica impotriva supratensiunilor. Acesta are rolul de a proteja dispozitivele electrice de varfurile de tensiune si va limita tensiunea furnizata prin blocare sau scurtcircuitare la masa a tensiunilor care depasesc o valoare maxima.

In cazul in care simti miros de plastic ars langa o priza sau un aparat electric, daca ies scantei sau fum din priza sau daca o priza are urme negre de la fum ori o supraincalzire, atunci acestea trebuie neaparat inlocuite!

Asadar, ar trebui sa acorzi o mai mare atentie instalatiei electrice din casa ta, dar si sa te asiguri ca folosesti prize sau prelungitoare de calitate. Nu de alta, dar este mai ieftin sa previi, decat sa incerci sa repari totul dupa ce te-ai lovit de efectele legate de supraincarcarea prizelor.