Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi si ce tratamente aplici
Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi si ce tratamente aplici

Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi si ce tratamente aplici


Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi. Afla care sunt cele mai eficiente tratamente, dar si cum trebuie sa procedezi atunci cand faci curatarea pomilor din livada ta. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi si ce tratamente aplici – Cuprins:

Muschii si lichenii de pe pomii fructiferi. Cum sa ii cureti si ce tratamente sa folosesti

Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi
Cum sa cureti muschii si lichenii de pe pomii fructiferi

Daca si la tine in livada ai observat muschii si lichenii de pe pomii fructiferi, ar trebui sa stii cum sa faci curatarea acestora, dar si care sunt cele mai bune tratamente pe care sa le utilizezi. Afla si in ce perioada se face curatarea pomilor!

Stim cu totii ca ingrijirea pomilor fructiferi nu se termina de indata ce a venit toamna, pentru ca in aceasta perioada sunt necesare si taierile de intretinere. In acelasi timp poti sa cureti si pomii fructiferi daca au muschi sau licheni.

Muschii si lichenii apar de regula la pomii batrani sau in livezile in sistem intensiv care nu au fost intretinute. In cazul in care nu o sa faci asta, pomii fructiferi vor avea o productie scazuta, dar si de slaba calitate.

Mai mult, exista riscul ca ramurile acoperite de muschi sau licheni se vor usca. In cazuri extreme, se poate usca intregul pom, asa ca ar trebui sa stii cum sa procedezi daca si tu te-ai lovit de aceasta problema.

Antimus este poate cel mai utilizat tratament impotrivea muschilor si lichenilor de pe pomii si arbustii fructiferi. Totusi, inainte de a aplica acest tratament va fi necesar sa razuiesti scoarta pomilor folosind o perie de sarma sau un cutit care nu taie foarte bine. Mare atentie sa nu vatamezi scoarta vie a pomilor fructiferi! Poti cumpara Antimus de pe Emag accesand acest link.

Curatarea muschilor si lichenilor de pe scoarta
Curatarea muschilor si lichenilor de pe scoarta

Cea mai buna perioada pentru a curata muschii si lichenii de pe pomii fructiferi este in sezonul rece, atunci cand umiditatea este ridicata. Acestia se desprind mult mai usor de pe trunchi sau ramuri, asa ca va fi destul de simplu.

Dupa ce ai curatat pomii, aplica o stropire cu Antimus, iti recomandam sa folosesti o solutie cu o concentratie de 3%, adica 300 g de produs diluat in 10 litri de apa.

O stropire va fi de ajuns daca exista foarte putini muschi sau licheni, insa in cazul in care pomii sunt acoperiti in proportii destul de mari se vor face 2-3 tratamente, aplicate la o distanta de 10 zile.

Mare atentie si la conditiile climatice, deoarece atunci cand faci tratamentele nu trebuie sa fie temperaturi mai mici de 5 grade Celsius si nu trebuie sa bata vantul ori sa ploua.

O alternativa la Antimus este o solutie de sulfat de fier, cu o concentratie de 5%, adica amesteci 500 g de sulfat de fier cu 10 litri de apa. Aplica stropirea pe trunchi si pe coroana pomilor fructiferi, iar muschii si lichenii vor cadea de la sine. Daca mai raman, atunci acestia vor trebui indepartati cu o perie de sarma, insa mare atentie sa nu vatamezi scoarta pomilor!