Cum sa cultivi usturoi elefant la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire si plantare
Cum sa cultivi usturoi elefant la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire si plantare

Cum sa cultivi usturoi elefant la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire si plantare


Cum sa cultivi usturoi elefant si care este cea mai buna perioada. Iata ce trebuie sa stii pentru a il planta si a il creste la tine in gradina, sfaturi utile pentru gradinarii incepatori.

Cum sa cultivi usturoi elefant la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire si plantare – Cuprins:

Cum sa cultivi usturoi elefant. Sfaturi utile

Usturoi elefant
Usturoi elefant

Ca si cel normal si acest usturoi elefant (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) se planteaza toamna sau primavara. Totusi, cele mai bune rezultate le vei obtine daca vei planta acest tip de usturoi toamna.

Daca si tu vrei sa il plantezi, ar trebui sa stii ca metoda este destul de simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o capatana sau mai multe de usturoi elefant, sa desfaci cateii de usturoi, iar apoi sa ii pui in pamant.

Cateii de usturoi se planteaza la o adancime de 10-15 cm, la 20-30 cm distanta pe acelasi rand, in timp ce distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 20-25 cm.

Mai trebuie sa stii ca atunci cand faci plantarea usturoiului, partea mai groasa trebuie sa fie pusa pe fundul gropii. Pentru ca pe partea mai subtire va rasari usturoiul.

Expertii recomanda ca usturoiul sa fie cultivat pe un teren cu drenaj foarte bun, asa ca ideal ar fi sa il plantezi pe o suprafata mai ridicata. Totodata, este indicat ca dupa ce ai plantat usturoiul, sa faci si mulcirea terenului.

Poti folosi paie sau alte materiale, iar in acest fel o sa il protejezi si de temperaturile scazute de pe perioada iernii, dar in acelasi timp si de buruieni.

Recoltarea usturoiului
Recoltarea usturoiului

Ar fi indicat sa plantezi acest usturoi elefant pe o suprafata care beneficiaza si de umbra, cel putin cea mai calduroasa perioada a zilei. In acest fel, vei obtine rezultate mai bune, pentru ca daca temperatura pamantului este prea ridicata, capatana de usturoi se va opri din crestere destul de devreme.

Mai mult, pentru a te asigura ca o sa obtii capatani de dimensiuni mari, usturoiul are nevoie de apa pentru a se dezvolta cum trebuie. Stratul de mulci te va ajuta sa mentii umiditatea in pamant si in acelasi timp va tine buruienile la distanta.

Citeste si: Cum sa obtii o recolta mai mare de ceapa. Sfaturi utile

Ca si cel normal si acest usturoi elefant se poate recolta atunci cand frunzele incep sa se ingalbeneasca sau atunci cand devin maronii, adica atunci cand se usuca. Pentru a il recolta trebuie sa il scoti cu grija din pamant, pentru a nu se rupe. 

La capitolul fertilizare, ar fi indicat sa nu folosesti ingrasaminte bogate in azot, mai ales atunci cand cultivi usturoiul toamna. Azotul va stimula cresterea usturoiului, asa ca exista riscul ca usturoiul sa fie afectat de inghet.

La final, mai mentionam si despre rotatia culturilor. Acest usturoi elefant poate fi cultivat pe Suprafetele unde in trecut ai cultivat castraveti, vinete, varza, rosii sau dovlecei ori pepeni.