Cum sa cultivi rosii ecologice si ce trebuie sa iei in considerare
Cum sa cultivi rosii ecologice si ce trebuie sa iei in considerare

Cum sa cultivi rosii ecologice si ce trebuie sa iei in considerare


Cum sa cultivi rosii ecologice. Ce lucruri trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa cultivi legume la care sa nu folosesti tratamente chimice. Iata cele mai importante sfaturi de la specialisti!

Cum sa cultivi rosii ecologice si ce trebuie sa iei in considerare – Cuprins:

Cum sa cultivi rosii ecologice si ce pasi sa urmezi

Rosii ecologice
Rosii ecologice

Daca si tu vrei sa cultivi rosii ecologice la tine in gradina, atunci primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este sa folosesti un soi rezistent la boli.

Expertii recomanda sa folosim soiuri locale, pentru ca acestea sunt foarte bine adaptate la conditiile climatice din zona in care locuiesti. In acelasi timp, soiul este rezistent la boli.

Bineinteles, pentru a cultiva tomate ecologice, acestea trebuie sa provina doar din seminte care sunt certificate eco.  Asadar, mare atentie ce seminte achizitionezi!

Mare atentie si la ce ai cultivat inainte pe acea suprafata si ce cultivi langa rosii. Asadar, rotatia culturilor este foarte importanta, pentru ca in acest fel nu o sa mai folosesti erbicide, insectofungicide sau ingrasaminte. 

Mai trebuie sa stii ca daca o sa cultivi rosii ecologice, broccoli, salata, vinete sau varza, aceste culturi iau multi nutrienti din pamant. 

Poti cultiva rosii pe aceeasi suprafata de pamant o data la 4 ani. Acelasi lucru se aplica si daca pe suprafata respectiva ai mai cultivat si alte solanacee precum vinete, ardei sau cartofi.

Verificare pH sol
Verificare pH sol

Nu uita ca pH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 5.5 si 6.8 daca vrei sa cultivi rosii si sa ai rezultate pe masura. Daca nu stii cum sa masori pH-ul solului, gasesti un ghid aici.

Pentru cei ce nu stiu, solanaceele sunt planteel cu radacina pivotanta, a caror tulpina este ramificata. Florile pot fi solitare sau grupate in inflorescente.

Distanta de plantare a rosiilor este foarte importanta, pentru ca in acest mod poti tine sub control bolile. Rasadurile de rosii se planteaza la o distanta de 30-40 cm pe acelasi rand si la o distanta de 70-80 cm intre randuri.

Desigur, va fi nevoie sa aplici si ingrasaminte, insa mare atentie pentru ca acestea trebuie sa fie ecologice. Pentru asta, o sa ai nevoie de mranita (gunoi de grajd descompus) sau compost. Bineinteles, mai poti cumpara si ingrasaminte certificate pentru fermele ecologice.

In acelasi timp, se mai pot utiliza si ingrasamintele verzi, adica inainte de a cultiva rosii ecologice sa folosesti plante precum mustarul alb, ovaz, lupin, hrisca sau mazare.

Mazare
Mazare

Spre exemplu, dupa ce ai recoltat mazarea, trebuie sa tai doar partea aeriana si sa lasi radacinile in pamant, pentru ca dupa ce se vor descompune pe perioada sezonului rece vor elibera azot in sol. Rosii ecologice folosind ingrasaminte naturale!

Ia in considerare si mulcirea solului, pentru ca in acest fel o sa tii sub control si cresterea buruienilor. Mai mult, mulciul are rolul de a mentine si umiditatea in sol, asa ca o sa faci si economie la apa.

Si daca tot am adus vorba de apa, ideal ar fi sa faci irigarea prin picurare. In acest fel eviti si udarea frunzelor, asa ca poti tine la distanta si bolile fungice.

Citeste si: Cum sa recoltezi seminte de rosii chiar din gradina ta

Totusi, ca si tratamente, poti utiliza produse care contin cupru sau sulf si sunt omologate pentru agricultura ecologica. Asadar, daca observi aparitia bolilor, poti face stropirile folosind un astfel de produs.

Pentru a tine sub control daunatorii se recomanda folosirea capcanelor cu lipici sau a pradatorilor naturali. De exemplu, afidele sunt combatute cu ajutorul buburuzelor, in timp ce musculita alba de sera poate fi eliminata cu plosnitele parazite Macrolophus caliginosus.

La final, iti mai spunem si ca rosiile sunt autogame, asa ca va trebui sa faci polenizarea manuala. Daca nu stii cum, ti-am pregatit aici un mic ghid.