Cum sa recoltezi seminte de rosii chiar din gradina ta
Cum sa recoltezi seminte de rosii chiar din gradina ta

Cum sa recoltezi seminte de rosii chiar din gradina ta


Cum sa recoltezi seminte de rosii din propria gradina si care sunt pasii daca vrei sa faci acest lucru. Nu este o operatiune chiar asa de grea, insa trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Iata ce trebuie sa faci!

Cum sa recoltezi seminte de rosii chiar din gradina ta – Cuprins:

Cum sa recoltezi seminte de rosii din propria gradina

Cum sa recoltezi seminte de rosii din gradina
Cum sa recoltezi seminte de rosii din gradina

Iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca vei folosi la anul seminte din recolta pe care tocmai ai obtinut-o. Care sunt pasii?

In primul rand, trebuie sa stii ca va trebui sa „sacrifici” cele mai mari si mai sanatoase fructe din gradina. Analizeaza-le cu atentie pentru ca acestea nu trebuie sa fie bolnave sau sa aiba vreo pata ori puncte negre.

Daca ai cumva fructe cu pete sau puncte negre, acestea pot fi folosite fara nicio problema la bulion sau in salate. Nu reprezinta o problema, insa pentru seminte trebuie sa folosesti doar fructe perfect sanatoase.

Citeste si: Cum sa ajuti rosiile verzi sa se coaca si cum le pastrezi

Dupa ce ai cules fructele din care vei obtine semintele, acestea trebuie lasate 2-3 zile la aer, pana ce vor ajunge la maturitate si vor incepe sa se inmoaie. Respecta acesti pasi daca vrei sa stii cum sa recoltezi seminte de rosii.

Urmatorul pas este sa tai fructele pe jumatate pentru a vedea daca acestea sunt bolnave. Daca nu sunt, atunci taie cotorul si arunca-l. In cazul in care observi seminte de culoare neagra, ar trebui sa stii ca acestea nu sunt bune si nu le poti folosi.

Semintele trebuie analizate cu atentie, pentru ca daca au o culoare neagra sau inchisa, nu vor fi bune. Mai mult, daca prezinta puncte negre aceste nu vor putea fi folosite.

Recoltare seminte de rosii
Recoltare seminte de rosii

De asemenea, va trebui sa indepartezi acel mucus care tine semintele. Iti recomandam sa le pui intr-o galeata cu apa, iar daca vei observa cateva seminte care se ridica la suprafata, atunci trebuie sa stii ca acelea sunt seci si nu trebuie sa le pastrezi. Semintele care se depun pe fundul vasului cu apa sunt bune si pot fi pastrate. In acest fel inveti cum sa recoltezi seminte de rosii sanatoase.

Dupa ce ai spalat semintele foarte bine pana ce acel mucus nu mai este, iti sugeram sa folosesti si putin bicarbonat de sodiu pentru ca acestea sa nu se lipeasca intre ele atunci cand le pui la uscat.

Acum ca ai spalat semintele foarte bine, acestea se pun la uscat. Poti face acest lucru la soare si este necesar pentru a evita incoltirea acestora. In acest fel, inveti cum sa recoltezi seminte de rosii sanatoase, dar si cum sa le pastrezi in mod corect.

Dupa uscare, semintele se mai pot trata si cu acid clorhidric (200 ml de acid diluat in 5 litri de apa). Tine semintele timp de 20-30 de minute in acea solutie pentru a le steriliza si a distruge puful ce le acopera si care le lipeste unele de altele. Nu iti recomandam sa tii semintele mai mult in acea solutie, deoarece va scadea si germinatia acestora.

Unii gradinari mai stropesc semintele cu un ingrasamant foliar pentru a ajuta la uniformizarea germinarii. Nu este obligatoriu, insa daca si tu vrei sa folosesti iti recomandam Bionat.

Ultimul pas este sa pui semintele din nou la uscat si sa folosesti putina pudra de talc pentru a evita lipirea acestora. Dupa ce s-au uscat complet, pune-le intr-un plic de hartie si pastreaza-le intr-un loc uscat, lipsit de umezeala. Pentru a nu incurca soiul, iti sugeram sa notezi soiul de rosii din care ai obtinut semintele.