Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina
Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina

Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina


Cultivare arahide. Alunele de pamant sunt usor de cultivat, semintele nu sunt deloc greu de procurat, iar nevoile acestei plante… deloc mari. Trebuie sa stii ca aceasta leguminoasa isi au originea in America de Sud, Centrala si in zona Mexicului, la noi fiind usor adaptata mai ales in solurile nisipoase din zona Olteniei.

Beneficii arahide

Arahide
Arahide

Cultivare arahide. Arahidele furnizeaza organismului multi nutrienti, insa grija este la cantitatea consumata. Desi par ispititoare si ne place sa le rontaim, arahidele trebuie consumate cu moderatie.

Inainte de a trece la beneficii, iti mai spun ca arahidele sunt o sursa importanta de proteine, grasimi sanatoase, dibre dietetice, au putini  carbohidrati, dar multe vitamine si minerale prin care cupru, fosfor, acid folic, B3, acid folic, B7, B1 si vitamina E. In plus, reprezinta o sursa importanta de antioxidanti.

Arahidele scad riscul aparitiei bolilor de inima. Cercetatorii de la Harvard sunt de parere ca arahidele reduc nivelul colesterolului rau din sange, prevenind infundarea arterelor si protejand astfel impotriva afectiunilor coronariene.  

In plus, tot arahidele reduc nivelul trigliceridelor, aflate in legatura cu nivelurile ridicate ale colesterolului si actionand ca un factor de risc suplimentar in aparitia de boli cardiovasculare. Alte studii arata ca prin continutul de polifenoli, arahidele reduc inflamatiile care produs boli cardiovasculare.

Alune de pamant
Alune de pamant

Reduc glicemia. Mai multe studii arata ca un consum moderat de arahide contribuie la reglarea glicemiei si previne aparitia diabetului zaharat de tip 2. In plus, in cazul acestor pacienti, dovezile arata ca un consum moderat si regulat de arahide timp de 24 de saptamani a imbunatatit parametri de sanatate ai acestora. Poate este un motiv pentru a lua in considerare o cultivare de arahide.

Iti dau energie. Nu stiu daca si tie ti se pare, dar mie multe dintre reclamele la produse farma imi accentueaza nevoie de energie pe care o resimtit cu totii. Asadar, pepenele iti ofera o cantitate serioasa de proteine si fibre care, la randul lor, asigura conversia carbohidratilor in energie. Asadar, pepenele este numai bun de consumat si daca faci mult sport.

Te protejeaza de Alzheimer. Arahidele sunt bogate in niacina si, prin aceasta, intarzie declinul cognitiv si previn aparitia maladiei Alzheimer.

Arahidele te pazesc de depresie. Triptofanul continut de arahide sustine eliberarea serotoninei in creier, deficitul ei fiind raspunzator direct de starile depresive.

Au grija de par si de unghii. Vitaminele din complexul B sunt o adevarata binecuvantare pentru sanatatea unghiilor si a parului. In plus, vitaminele C si E intarzie imbatranirea si ofera tenului un aspect curat si luminos.

Cultivare arahide. Cum sa ai si tu alune de pamant in gradina

Rasaduri de arahide
Rasaduri de arahide

Arahidele (Arachis hypogaea) au nevoie de caldura si soare – cel putin 5 luni pe an, dar si un sol usor, nisipos sau nisipos-lutos, bine drenat, aerat, cu un pH cuprins intre 5.8-6.7.

Cultivarea se face manual doar pe suprafete mici, asa ca daca ai un teren mare pe care vrei sa il cultivi cu arahide, poti face asta doar mecanizat.

Citeste si: Cultivare patrunjel (Petroselinum crispum). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

Cultivare arahide. Infiintarea culturii se face cu alune decorticate, menite sa scurteze perioada de germinare.

Alunele de pamant se pot cultiva in acelasi loc 2 ani la rand. Apoi, este ideal ca in urmatorii 3 ani sa cultivi cereala paioase si abia din al treilea an sa cultivi din nou arahide de pamant.

Trebuie sa mai stii ca alunele de pamant se simt bine daca sunt cultivate intercalat cu alte culturi simultane, cu utilizarea din plin a luminii, umiditatii si nutrientilor din sol.

Poti cultiva alune de pamant si pe biloane

Cultivare arahide pe biloane
Cultivare arahide pe biloane

La o temperatura de 24 de grade Celsius, alunele – decojite pentru a grabi germinarea, vor germina in 7-10 zile. Nu uita sa te asiguri ca le tratezi cu insecticide si fungicide.

Daca vrei musai sa infiintezi cultura cu arahide in coaja, trebuie sa stii ca tot la o temperatura de 24 de grade Celsius, acestea vor germina in 14-20 de zile.

Infiintarea culturii se va face din a doua parte a lunii mai, cand temperatura la nivelul solului se mentine constant la 15 grade Celsius.

Este neaparat necesara masurarea temperaturii solului. Arahidele vor fi puse in pamant la 5-7.5 cm. Daca au caldura si lumina, primele plante vor aparea in 14-27 de zile. Doar asa faci o cultivare de arahide ca la carte!

Citeste si: Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa)

Arahidele de pamant au nevoie de ceva spatiu. Ideal este sa pastrezi o distanta de 14-20 cm intre plante si 30-60 cm intre randuri.

Fertilizarea se face, de preferat, cu produse din gama Yara. In cazul unei culturi de arahide de pamant sunt recomandate lucrari de irigare, erbicidare pentru combaterea buruienilor, fertilizare, combaterea daunatorilor si a buruienilor si bilonarea randurilor la inceputul si finalul lunii iunie.

Cultivare arahide. Germinarea va avea loc in cel mult 30 de zile si apoi, la alte 30 de zile vor aparea florile si apoi fructele.

Recoltarea se face la 100-150 de zile, undeva in luna octombrie, inainte de prima bruma. Alunele de pamant sunt gata de recoltat cand partea aeriana incepe sa se usuce si interiorul pastaii devine maro inchis. Se reconda intr-o zi cu soare, cand solul este reavan.  

Boli si daunatori ai alunelor de pamant

Cultivarea alunelor de pamant
Cultivarea alunelor de pamant

Cultivare arahide. Pipernicirea plantelor, cercospora personata si slerotium rolfsii sunt principalele boli care pot afecta arahidele de pamant. Ultima dintre ele este mai degraba prezenta in zonele tropicale.

In ceea ce priveste daunatorii, lacustele, viermii albi, tripsii, omizile, viermele porumbului  sunt cei mai importanti daunatori.

Poti scapa de boli si de daunatori cu substante avizate, printre care Lindan, numai prin pulverizare.