Cum sa cultivi macris rosu si care sunt beneficiile acestei plante
Cum sa cultivi macris rosu si care sunt beneficiile acestei plante

Cum sa cultivi macris rosu si care sunt beneficiile acestei plante


Cum sa cultivi macris rosu sau Rumex sanguineus. Macrisul rosu se cultiva fie ca planta decorativa, fie ca leguma, in gradina. Este o planta care se simte foarte bine in Europa, nordul Africii si sud-vestul Asiei, unde, de altfel, isi are originile.

Cum sa cultivi macris rosu. Beneficii, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficiile macrisului rosu

Macris rosu
Macris rosu

Potenteaza sistemul imunitar. Are un continut foarte mare de vitamina C, fiind de mare ajutor in recuperarea de dupa o raceala sau o viroza puternica. In plus, are proprietati analgezice si reduce inflamatiile locale. Este foarte util fumatorilor prin asigurarea aportului de vitamina C- afectat in mod normal de nicotina.

Imbunatateste vederea. Prin continutul de vitamina A si beta-caroten contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Imbunatateste vederea si reduce degenerarea maculara si a cataractei.

Are un continut important de flavonoizi, ceea ce face din aceasta planta, potrivit unor studii, un aliat in lupta impotriva cancerului.

Este vasodilatator. frunzele de macris rosu au un continut mare de potasiu, cunoscut pentru efectele sale vasodilatatoare, de reducere a stresului asupra sistemului cardiovascular si relaxarea vaselor de sange mari.

Citeste si: Planta anticartite. Cum sa scapi de cartite in mod natural

Este un diuretic natural. Prin efectul diiretic asupra rinichilor, mai alea cand frunzele sunt consumate uscate, macrisul rosu detoxifica aceste organe si elimina toxinele, dar si unele sarure sau grasimi prezente in urina.

Previne anemia. Macrisul rosu are un continut ridicat de fier si previne in acest fel anemia.

Imbunatateste digestia. Daca ai probleme digestive, mai ales de tranzit intestinal, atunci macrisul rosu iti poate fi de mare ajutor prin continutul mare de fibre, esentiale unei digestii sanatoase.

Utilizarea culinara. Macrisul rosu are un gust usor acrisor, asemanator lamaii si de accea este minunat in salate, dressinguri sosuri sau smoothie-uri. Poate fi gatit ca spanacul sau facut supa, insa, pentru a-si mentine calitatile nutritive, este recomandat sa fie consumat crud.

Trebuie sa mai stii ca acidul oxalic este responsabil pentru aroma acrisor-amara a macrisului rosu si ca, daca este consumat in cantitati mari, poate produce deficit de calcul. Cand macrisul rosu este gatit, acidul oxalic este minimizat. Asadar, persoanele care au deficit de calciu ar trebui sa il consume cu moderatie sau sa ceara sfatul unui medic inainte de a-l include in alimentatie.

Cum sa cultivi macris rosu

Rasaduri de macris rosu
Rasaduri de macris rosu

Solul preferat de macrisul rosu (Rumex sanguineus) este afanat, bine drenat, bogat in substante nutritive. In plus, macrisul rosu are nevoie de o fertilitate moderata si de un pH neutru.

Macrisul rosu are nevoie sa fie udat in mod regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, fara sa se usca. Poate fi plantata in zona iazurilor, pe terenuri mlastinoase sau foarte umede si nu necesita prea multa ingrijire.

Prefera spatiile luminoase, insorite sau semi-umbrite, dar se descurca si in cele mai umbrite.

Inmultirea acestei plante se face fie prin seminte, fie prin divizarea tufei. Macrisul rosu poate fi plantat, prin insamantare in lunile de primavara-din martie pana in mai. Planta se va deszvolta repede, astfel ca la finalul lunii iunie va ajunge deja maturitatea.

Citeste si: Cum sa faci macerat de urzica pentru rosii si la ce foloseste

Aceasta poate fi recoltata, asadar din luna iunie, pe toata durata verii si pana la finalul lui septembrie. Este o planta care nu are nevoie de foarte mult spatiu. Chiar si asa trebuie sa stii ca la maturitate ajunge la aproximativ 0.5 cm -1 metru inaltime si se intinde pe o suparafata de pana la 50 de centimetri.

Este important sa stii ca macrisul este usor de cultivat, este o planta perena, rezistenta, cu frunze verde pal si care poate fi mentinuta pentru recoltare pana spre iarna prin taierea frunzelor ajunse la maturitate.

Ai mare grija pentru ca Rumex sanguineus sau macris rosu este destul de invaziv si iti va cuceri intreaga gradina. Indeparteaza tulpinile de flori pentru a preveni autoinsamantarea si pentru a incuraja cresterea frunzelor – cele pe care le utilizam de la aceasta planta.

Totodata, trebuie sa mai stii ca, desi poate fi insamantat in ghiveci si apoi mutat in gradina, nu se simte foarte bine cand trece prin acest procedeu de transplantare. Unii dintre specialisti recomanda sa fertilizezi terenul o data pe an, primavara.

Boli si daunatori la macris rosu

Rumex sanguineus
Rumex sanguineus

Macrisul rosu este atacat de melci, afide, rugina si fainare, iar leacurile le gasesti cu usurinta in magazinele de specialitate.

Este necesar sa mai stii ca Rumex sanguineus sau macris rosu, desi nu este toxic pentru oameni, cai, pasari, este extrem de toxic pentru animale de companie, cum sunt cainii si pisicile, motiv pentru care ar fi sanatos si intelept sa il tii la distanta de aceste animale.

Acum ca stii totul despre macrisul rosu, iti dorim mult succes in a il cultiva. Dupa cum vezi, tot procedeul nu este chiar atat de greu si nu trebuie sa fii un expert.