Cum sa cultivi dovleac urias in gradina
Cum sa cultivi dovleac urias in gradina

Cum sa cultivi dovleac urias (Atlantic Giant) in gradina


Cum sa cultivi dovleac urias. Dovleacul urias sau Atlantic Giant, cum mai este el cunoscut, este o planta care, daca are conditii potrivite, se dezvolta fara mari probleme. Asadar, pot spune ca o astfel de cultura nu este neaparat foarte greu de intretinut.

Cum sa obtii rasaduri de dovleac urias

Rasaduri de dovleac urias
Rasaduri de dovleac urias

Este esential sa stii ca o astfel de cultura de dovleac urias sau Atlantic Giant se infiinteaza doar cu seminte certificate de la producator, care isi mentin capacitatea de germinare pana la 4-5 ani. Este exclusa recoltarea de seminte de la planta matura, aceasta fiind un hibrid.

Semanarea semintelor certificate se va face catre finalul lunii martie si inceputul lui aprilie, nu mai devreme de 20 martie si nu mai tarziu de 1 aprilie.

Este de preferat sa fie alese spatiile protejate, precum serele calde, rasadnitele calde sau apartamentele. Germinarea se produce in 1-10 zile, la o temperatura optima de 22-23 de grade Celsius.

Plantarea rasadurilor in gradina se va face cu tot cu pamantul de pe radacina, insa nu mai devreme de 30 de zile de la rasarirea plantei, cand aceasta va avea 3 frunze adevarate dezvoltate.

Citeste si: Cum sa cultivi dovleac placintar in gradina ta

Daca alegi sa infiintezi cultura de dovleac urias direct in gradina, atunci trebuie sa stii ca semanarea se face la inceputul lunii mai si ca este necesara pastrarea unei distante de 1 metru intre plante si 2.5-4 metri intre randuri. Semintele vor fi plantate la o adancime de 2-3 centimetri.

Recoltarea se va face la aproximativ 120 de zile de la infiintarea culturii, adica fie de la rasarirea rasadurilor, fie de la plantarea acestora in gradina. Fructele au un diametru care sare de 50 de centimetri si cantaresc undeva in jur de 20-25 de kilograme.

Coaja dovlecilor este portocalie, iar miezul este cremos si portocaliu. Se recomanda pastrarea in beciuri reci. Fructele sunt utilizate exclusiv pentru hranirea animalelor.

Unde se simte bine dovleacul Atlantic Giant

Dovleci Atlantic Giant in gradina
Dovleci Atlantic Giant in gradina

Acest dovleac urias este moderat pretentios fata de caldura. Asa cum am spus, semintele germineaza in cel mult 10 zile la o temperatura de 22-23 de grade Celsius.

Plantele de dovleac urias se simt bine la temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius. Reuseste sa supravietuiasca si la temperaturi mai scazute, de 9-10 grade, dar si la 38 de grade Celsius.

In ceea ce priveste lumina, trebuie sa stii ca acest dovleac urias este mare amator de lumina si ii place foarte mult lumina soarelui, asa ca asigura-te ca il plantezi intr-o zona cu acces la lumina soarelui cat mai mult timp din zi.

Citeste si: Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar

Dovleacul urias are nevoie mare de apa, iar penntru obtinerea fructelor mai mari se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Atlantic Giant are nevoie de anumite tipuri de sol pentru a se dezvolta corect. Prefera, asadar, solurile fertile si bogate in materie organica, solurile medii, de tipul lutos sau luto-nisipos, bine drenate, reavene. Se simte bine si in solurile argiloase, argilo-lutoase, insa aceste soluri vor afecta dimensiunea fructelor obtinute.

Dovleacul urias prefera un pH cuprins intre 6 și 7,5, dar se simte bine si in intervalul 5-8,5.

Trebuie sa mai stii ca il poti planta dupa culturi de vinete, tomate, ardei, varza, cartof, mazare, bob sau lucerna, pastarnac si morcov.

Cum sa ingrijesti o cultura de dovleac urias

Dovleac urias
Dovleac urias

Cum sa cultivi dovleac urias. Este necesara si recomandata fertilizarea cu gunoi de grajd fermentat a terenului pe care se va infiinta cultura de dovleac urias. Aceasta se va face toamna.

Apoi, fertilizarea de baza a culturii se va face cu YaraMila Cropcare, in vreme ce fertilizarea faziala se va face pe toate durata culturii cu fertilizanti hidroslubili sau chiar lichizi care vor fi atent dozati prin sistemul de irigare prin picurare.

Specialistii in agricultura recomanda produsele din gama YARA. Ingrijirea culturii de dovleac urias necesita lucrari de plivit si prasila manuala care au ca scop combaterea buruienilor.

Boli si daunatori la dovleac urias

Atlantic Giant
Atlantic Giant

Din fericire, cultura de dovleac urias nu este una extrem de afectata de boli si/sau daunatori.

Cele mai cunoscute boli sunt bolile de sol, precum caderea si putrezirea plantutelor sau bolile plantei, printre care se afla mana curcubitaceelor, putregaiul tulpinii sau fainarea curcubitaceelor.

Citeste si: Boli la muscate. Cum sa iti mentii plantele sanatoase

Dovleacul urias este atacat si de daunatori precum acarienii, tripsii, coropisnita, afidele, paduchele verde al castravetilor sau viermii sarma, musca miniera si omida fructificatiilor.

Toate acestea pot fi combatute sau tratate, dupa caz, cu substante omologate, pe care le poti achizitiona din magazinele de specialitate. Iti recomand citirea cu atentie a etichetei si dozarea produselor conform recomandarilor facute de specialisti.