Cum sa cultivi dovleac placintar
Cum sa cultivi dovleac placintar

Cum sa cultivi dovleac placintar in gradina ta


Cum sa cultivi dovleac placintar. Dovleacul, devenit un simbol al Halloween-ului importat de la americani, se regaseste de mult timp in bucataria romaneasca. Fie ca ne delectam cu el copt la cuptor sau cu o felie de placinta cu dovleac sau cu o supa de dovleac, acesta ne bucura papilele gustative si este extrem de sanatos.

Dovleacul are un continut bogat in luteina, beta-caroten, potasiu, zinc, magneziu, fier, mangan, vitamina A si vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K.

In plus, este o sursa de proteine si fibre, dar si de acizi grasi precum Omega 3 si Omega 6. Si semintele de dovleac sunt recomandate in diete, dar mai ales in combaterea parazitilor intestinali. Desigur, consumate crude, nu prajite/coapte si cu sare.

Beneficii consum de dovleac

Dovleac placintar
Dovleac placintar

Asa cum am spus, dovleacul poate fi consumat fara grija in diete. Acesta te poate ajuta sa scapi de kilogramele nedorite in conditiile in care este sarac in calorii. In plus, favorizeaza digestia si impiedica depunerea tesutului adipos.

Te ajuta si sa elimini apa din organism, fiind de ajutor in stimularea activitatii rinichilor. Iti recomand precautie tocmai pentru ca are actiuni diuretice care, pe termen lung, te pot afecta sever.

Este un aliat in lupta cu glicemia si colesterolul. Dovleacul te ajuta sa iti reglezi glicemia, previne diabetul si bolile cardiovasculare.

Citeste si: Cum sa cultivi cartofi dulci. Sfaturi utile despre plantare!

In fapt, substantele din acest dovleac placintar imbunatatesc circulatia periferica, fiind recomandat astfel in diabet, unde afectarea la nivel periferic este documentata.

Te scapa de oboseala si de stres. Este un bun adjuvant in tratarea anemiei si a oboselii cronice. In plus, dovleacul iti este un aliat important in perioadele de maxima solicitare, diminuand nivelul stresului.

La fel, te ajuta sa reglezi problemele de somn, depresia si anxietarea. Dovleacul are proprietati antiinflamatorii, actionand ca un calmant si tonic la nivel cerebral, ajutandu-te sa scapi de migrene si potentand memoria.

Aliatul frumusetii. Dovleacul are o cantitate mare de vitamina A, un element esential in mentinerea sanatatii mucoaselor, a ochilor, pielii, parului si unghiilor. Vitaminele A si E continute de dovleac previn aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii.

Cum sa cultivi dovleac placintar

Rasad dovleac placintar
Rasad dovleac placintar

Dovleacul se simte bine intr-un sol umed, bine drenat, dar nu este sensibil la calitatea solului. Este adevarat, se simte mai bine intr-un sol acid sau neutru. Are nevoie de o zona cu soare, dar se dezvolta bine si in semi-umbra sau chiar umbra.

Trebuie sa stii ca luna aprilie este ideala pentru a insamanta sau chiar a planta rasadurile in aer liber, desi multi considera ca perioada ideala pentru plantarea rasadurilor este mai-iunie.

Alte surse spun ca perioada 15 aprilie-10 mai este perfecta pentru semanatul direc al culturii de primavara, in vreme de 10 iunie-1 iulie este perioada ideala pentru cultura de toamna.

Citeste si: Cum sa cultivi spanac. Cand si cum se seamana in gradina

Asadar, infiintarea culturii de dovleac placintar poate fi facuta cu seminte in interior, dar se poate si afara, in anumite conditii.

Insamanantarea la interior se face pentru recolte timpurii sau in regiuni mai reci. O astfel de cultura se infiinteaza prin punerea semintelor in vase sau tavi alveolare de la jumatatea si pana la finalul lunii aprilie.

Semintele se asaza pe lateral la o adancime de 1 cm, iar vasul sau tava se va tine la o temperatura de 18-21 grade Celsius.

Daca crezi ca nu ai spatiu pentru un astfel de ghiveci sau pentru acele tavi alveolare, poti cumpara rasaduri/ plante tinere primavara din sere sau alte centre specializate.

Plantare samanta dovleac
Plantare samanta dovleac

Totodata, asa cum am mai spus, poti insamanta direct in aer liber. Pentru asta trebuie sa pui nu mai mult de trei seminte intr-o mica groapa, la o adancime de 3 cm, undeva la finalul lunii mai si inceputul lunii iunie sau, daca este un an mai calduros cam la o luna de la ultimul inghet, astfel incat pamantul sa nu mai fie inghetat sau rece.

Acopera cu cloches (adica niste recipiente in forma de clopot realizate fie din sticla, fie din plastic), borcane sau invelis de plastic si lasa cultura sa se odihneasca aproximativ doua saptamani sau atat cat simti nevoia dupa germinatie.

Citeste si: Cum sa obtii rasaduri de castraveti amari (momordica) folosind seminte

La un moment dat, va trebui sa raresti plantele si sa le lasi doar pe cele mai puternice dintre ele sa atinga maturitatea.

Daca te gandesti la o cultura mai bogata, atunci trebuie sa ai grija ca distanta dintre cuiburi sa fie de aproximativ 90 de cm, iar dintre randuri de 1.8 metri.

Daca esti un gospodar mai serios, trebuie sa stii ca dovleacul pus primavara poate fi plantat dupa o cultura de ceapa verde, spanac sau salata, iar daca il plantezi spre toamna, poti infiinta cultura dupa una de fasole, mazare sau cartofi timpurii. Dupa acest dovleac placintar, marii agricultori infiinteaza culturi de cereale, cu productii foarte bune.

Cum sa ingrijesti cultur de dovleac placintar

Ingrijire dovleac placintar
Ingrijire dovleac placintar

Pentru a se dezvolta cat mai bine, dovleacul are nevoie de un spatiu cald, insorit, ferit de curenti reci, dar si de un sol umed.

La finalul lunii mai, poti scoate dovleacul crescut in casa pentru a-l ajuta sa se adapteze conditiilor de afara. Poti face asta mutand plantele intr-un cadru rece – o constructie cu acoperis transparent, construita pana la nivelul solului si care are menirea de a proteja plantele de conditii meteo nefavorabile, cum ar fi temperaturile scazute.

Daca nu ai o astfel de constructie si nu ai de gand sa investesti in asa ceva, atunci muta plantele afara doar pe timpul zilei timp de o saptamana.

In urmatoarea saptamana, lasa-le afara, dar intr-un spatiu adapostit atat pe timpul zilei, cat si peste noapte. Le poti planta afara la finalul lui mai/inceputul lui iunie, cand a trecut riscul unor temperaturi scazute.

Inainte de a muta rasadurile din interior in gradina de afara, fa o gaura atat cat obtii dintr-o lovitura de cazma si umple-o cu un amestec de compost de gradina sau balegar si sol bine decompuse. Apoi stropeste cu un fertilizator de uz general solul si planteaza asa cum am spus mai sus.

Dovleacul are nevoie de multa apa. Trebuie sa gasesti o solutie astfel incat solul sa se mentina umed. Grija insa la apa cazuta pe tulpina sau pe frunze si care poate favoriza aparitia bolilor.

In plus, la fiecare 10-14 zile este indicat sa hranesti planta cu un fertilizator bogat in potasiu. Sustine dezvoltarea fructelor cu o bucata de sticla sau de tigla pentru a le tine la distanta de umezeala din sol.

Daunatori si boli ai dovleacului

Boli si daunatori ai dovleacului
Boli si daunatori ai dovleacului

Fainarea are aspectul unei pudre albe care se depune pe suprafata frunzei, iar aceasta se strange si se opreste din crestere. Remediul acestei afectiuni tine de mentinerea unui sol umed si cresterea dovleacului intr-un spatiu racoros.

Lipsa rodului sau rod foarte mic sau putrezit este o problema care tine de fiziologia plantei. Cauza este data de conditiile de crestere, nu de o boala anume. Aceasta problema apare cand inceputul verii este mai racoros si asta duce la o polenizare inadecvata.

Este o problema temporara. Vestea buna este ca odata ce vremea se imbunatateste, se va imbunatati si polenizarea. Poti rezolva cu mana ta, daca faci o polenizare manuala.

Dovleac placintar. Trebuie doar sa iei o floare mascul – nu are o protuberanta la baza – si sa periezi partile sale centrale peste partile centrale ale unei flori femela care are o protuberanta la baza sa, acesta fiind fructul. Tine cont insa ca planta va corecta polenizarea ea insasi cand vremea se va imbunatati.

Putregaiul cenusiu poate fi recunoscut ca o dezvoltare de culoarea gri, mai fibroasa, cu aspect de ciuperca care incepe sa se dezvolte ca niste petice decolorate sau palide. Este o boala comuna care apare mai ales in conditii de umiditate excesiva.

Sporii ciupercii intra in planta prin tesuturi afectate, rani sau prin flori. Poti scapa de el doar prin inlaturarea plantelor afectate usor, inainte ca acestea sa se infecteze. Taie pur si simplu zonele afectate si scapa de aceste reziduri din cultura.  Daca apare in sera, se recomanda reducerea umiditatii.

Recoltarea dovleacului

Recoltarea dovleacului
Recoltarea dovleacului

Fructele trebuie recoltate cand se dezvolta suficient si ajung la maturitate. Mai ales in cazul dovleacului de toamna, ai mare grija sa feresti dovleacul de temperaturi scazute si, de ce nu, de inghet timpuriu.

Dupa recoltare, lasa dovleacul la soare pentru a-i intari coaja, lucru care va sustine mai apoi conservarea fructului. In principiu, poti recolta la 60-75 de zile de la cultivare. Vei recunoaste un dovleac numai bun de cules dupa culoarea galben-portocaliu.

Acum ca stii totul despre cultivarea si ingrijirea dovleacului placintar, iti dorim mult succes si… la cat mai multe placinte in toamna ce urmeaza!