Cum sa cultivi coriandru. Afla care sunt conditiile de crestere ale acestei plante aromatice, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a pregati rasadurile. Ce trebuie sa stii si cum sa alegi cel mai bun loc pentru cultivarea coriandrului.
Cum sa cultivi coriandru si cum obtii rasadurile
Cum sa cultivi coriandru. Daca si tu vrei sa ai aceasta planta aromatica la tine in gradina, atunci primul pas pe care trebuie sa il faci va fi sa obtii rasadurile.
Poti face asta destul de usor, punand semintele in tavite alveolare si mentinandu-le la o temperatura de peste 12-15 grade Celsius. Desigur, poti semana semintele direct in gradina, insa tine minte ca temperatura solului trebuie sa depaseasca 4-5 grade Celsius.
Semintele se pot pune in pamant incepand cu luna martie si chiar daca incep sa rasara plantele afla ca acestea pot rezista si gerurilor tarzii de primavara. Atunci cand plantele au 4-6 frunze acestea pot rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius, insa pe masura ce cresc pot deveni foarte sensibile la inghet.
Pentru plantarea sau semanarea coriandrului este indicat sa alegi un loc unde beneficiaza de lumina soarelui sau cu umbra partiala. Foarte important este ca solul sa fie bine drenat si apa sa nu stagneze la nivelul radacinilor.
Distanta de plantare este de 15-20 cm intre plantele aflate pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie undeva la 25-30 de centimetri pentru ca plantele sa se dezvolte cum trebuie si aerul sa circule fara probleme printre acestea.
Coriandru se dezvolta foarte bine intr-un pamant al carui pH este cuprins intre 6.4 si 7.5, insa tine minte ca are nevoie de un sol fertil si nu va creste bine in solurile lutoase, nisipoase sau mlastinoase. In cazul in care ai avut aceasta planta pe aceeasi suprafata de pamant anul trecut afla ca o mai poti semana din nou abia peste 3-4 ani.
Planta are nevoie si de apa, asa ca mentine solul umed pentru a creste corect. Daca o sa il uzi prea des risti sa ii afectezi radacinile si cresterea va fi ingreunata. In cazul in care nu are destula apa planta va inflori destul de devreme si cu siguranta nu vrei asta pentru ca toate substantele nutritive se vor duce catre producerea de seminte.
Citeste si: Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori
Coriandru poate creste fara probleme si fara fertilizare, insa este indicat sa folosesti ingrasamant daca vrei sa il cultivi in ghivece. Poti utiliza un ingrasamant solid cu eliberare treptata pentru cele mai bune rezultate.
De regula, coriandrul poate fi recoltat incepand cu luna iunie si pana in luna septembrie. Totusi, daca o sa tai doar o treime dintr-o planta aceasta va continua sa creasca fara probleme si o sa o poti recolta in continuare pana la sosirea toamnei.
Bineinteles, frunzele de coriandru se pot pastra punandu-le la uscat sau le poti pune la congelator. Tine minte insa ca expertii in gatit nu recomanda folosirea coriandrului congelat in retetele in care este nevoie de planta in forma proaspata
In cazul in care o planta a inflorit frunzele nu mai pot fi folosite deoarece acestea o sa devina amarui. Asadar, pentru a o folosi in mod corect trebuie recoltata inainte sa apara florile.