Cum sa cresti Guzmania lingulata. Galbena, rosie, portocalie, mov, alba sau fucsia, Guzmania lingulata este una dintre cele mai vandute plante de ghiveci de la noi. Genul botanic, descoperit de Anastasio Guzman, cuprinde nu mai putin de 120 de specii, cele mai multe dintre ele avandu-si originea in America de Sud.
Inmultire Guzmania lingulata
Vestea buna este ca floarea supravietuieste si sase luni, iar cea proasta este ca, odata ce aceasta moare, planta este si ea compromisa. Inainte de asta va forma mici puiuti la baza. Desi este usor exotica, Guzmania lingulata este o planta relativ usor de ingrijit.
Asa cum ti-am spus deja, planta se inmulteste prin lastarii pe care ii face inainte de a pieri. Se recomanda ca, odata ce vechea rozeta a murit, aceasta sa fie taiata, insa cu mare grija, pentru a nu afecta lastarii.
Este nevoie sa treaca ceva timp, chiar ani, inainte ca aceste mici plante sa atinga maturitatea si sa infloreasca, asadar este necesara rabdarea.
Conditii de crestere Bromelia
Chiar daca este o planta usor de ingrijit, Guzmania lingulata sau Bromelia are nevoie de cateva conditii specifice care sa ii permita sa se dezvolte cat mai bine.
Una dintre conditii este legata de sol sau de substrat. Se recomanda ca acesta sa fie un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip, sa fie bine drenat, iar vasul de cultura sa fie mai mare pe latime decat pe inaltime, deoarece radacinile sunt de dimensiuni destul de mici.
Asa cum am spus, se recomanda un sol bine drenat, iar nevoile plantei de apa sunt destul de mari. Se recomanda udarea moderata si este necesar ca aceasta sa fie facuta si intre frunzele rozetei.
Citeste si: Cum sa plantezi Dracaena. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Totodata, este bine ca intre doua udari substratul de la suprafata ghiveciului sa fie uscat. Apa din rozeta trebuie eliminata, iar rozeta reumpluta cu apa in perioada de crestere si de inflorire, in vreme ce iarna, aceasta trebuie mentinuta goala.
Guzmania lingulata are nevoie de un aer cu o umiditate mare, de 70-80%, iar daca nu beneficiezi de astfel de conditii, atunci este bine sa pulverizezi apa asupra plantei.
Trebuie sa mai stii ca se simte bine la temperaturi de 20-28 de grade si nu suporta mai putin de 15 grade.
Guzmania lingulata este o planta amatoare de lumina care prefera spatiile luminoase, dar si semiumbrite, insa prefera sa nu fie in bataia directa la razelor solare.
De aceea, se recomanda ca pe timpul verii planta sa fie umbrita cumva pentru a preveni aparitia arsurilor pe frunze.
Ingrijire Guzmania lingulata
Este recomandata fertilizarea, adica aplicarea de ingrasamant, la interval de o luna, in perioada de crestere si inflorire. Atentie insa la calitatea fertilizatorului ales si, mai ales, la modul in care il dozezi.
Totusi, dincolo de asigurarea conditiilor de mediu de mai sus, si a fertilizarii, cea mai mare solicitare in ceea ce priveste ingrijirea vine in sezonul rece. Atunci, riscul ca planta sa putrezeasca este foarte mare si trebuie sa ai mai mare grija.
Trebuie sa mai stii ca nu se recomanda sa muti planta din ghiveciul in care ai cumparat-o intr-un alt recipient, dar, daca totusi alegi sa faci asta la un moment dat, poti face asta in luna martie. Mutarea ei se face doar daca ti se pare ca plantele pe care le ai sunt aglomerate.
Citeste si: Cum sa plantezi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire
Iti recomand sa fii atent la orice semn de imbolnavire pentru ca, de multe ori, remediul este indepartarea cauzei.
Astfel, colorarea bruna a frunzelor arata ca ai cam exagerat cu udarea, radacinile au putrezit si, de data aceasta, planta este compromisa.
Daca varful frunzelor devine brun, atunci aerul nu este suficient de umed, caz in care se recomanda pulverizarea apei pe planta.
Expunerea directa la razele soarelui si arsura se manifesta prin aparitia de pete galbene la nivelul frunzelor.
Asa cum am spus, daca in substrat este prea multa apa, planta va putrezi si va fi compromisa.
Boli si daunatori Guzmania lingulata
Fuzarioza si putrezirea coletului cauzata de Pythium sunt cele mai frecvente doua boli. Ambele au legatura cu umiditatea crescuta la nivelul solului sau chiar in aer, daca vorbim despre cresterea plantei in sera.
Paduchele lanos si acarienii, dintre care se remarca paianjenul rosu comun sunt cei mai cunoscuti daunatori.
Daunatorii pot fi eliminati cu ajutorul pesticidelor omologate care se gasesc online sau in magazinele de specialitate. Recomandarea aici este sa respecti cu mare strictete dozele de pe eticheta produsului.