Cum sa plantezi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire
Cum sa plantezi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire

Cum sa plantezi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire


Paulownia este un arbore ornamental originar din China si care a ajuns in Europa in secolul XIX. Are un aspect extrem de placut, bogat si ofera un impact vizual mare oricarei gradini.

Arborele printesei, cum mai este cunoscut Paulownia Tormentosa, este un arbore foios, cu inaltimi mari si o coroana mare. Este perfect in gradinile in care vrei sa creezi un spatiu de relaxare umbrit, inlocuind cu succes foisoarele, de exemplu.

Cum sa cultivi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire – Cuprins:

Inmultire Paulownia

Seminte de Paulownia
Seminte de Paulownia

Inmultirea se poate face fie prin seminte, imediat dupa recoltare, fie prin butasire, atat cu butasi de radacina, cat si cu butasi din lastari laterali nelignificati.

Este recomandat ca semintele sa fie semanate toamna, dupa recoltare, in spatii protejate, cum sunt serele, in rasadnite sau in ladite.

Atentie! Semintele se vor pune la suprafata, pe un pat de compost bine drenat si se vor mentine la o temperatura de 18-20 de grade Celsius. Dupa germinare, noile rasaduri vor fi puse in gradina.

Citeste si: Ingrijire leandru. Cum sa il inmultesti si ce ingrasamant aplici

In ceea ce priveste butasii, acestia trebuie sa aiba aproximativ 10 centimetri lungime si sa fie pusi pentru a prinde radacina intr-un substrat de nisip si turba. Este necesar ca ghiveciul sau fie tinut la intuneric, la o temperatura constanta de 18 grade Celsius.

Catre finalul sezonului recem, butasii vor fi expusi la lumina pentru a dezvolta primele frunze. Apoi, puietii vor fi mutati din ghiveci intr-un recipient provizoriu pe timpul primaverii si verii, urmand a ajunge in gradina, in solul in care vor vegeta ca plante mature, abia toamna.

Conditii de crestere Arborele printesei

Puieti Arborele printesei
Puieti Arborele printesei

Paulownia nu este foarte pretentioasa cu privire la sol. Se poate adapta oricarui tip de sol. Totusi, se simte mai bine intr-un sol amestecat cu nisip si cu roca, eventual cu un pH cuprins intre 5.5-8.

Se recomanda evitarea unor soluri cu o cantitate de argila mai mare de 20%, adica solurile din zona iazurilor salcii sau a celor saline. Solul trebuie mentinut reavan, fertil si afanat pentru o buna dezvoltare a acestei plante.

In ceea ce priveste caldura, trebuie sa stii ca Paulownia s-a adaptat destul de bine in Romania. Este indicat sa eviti expunerea la inghet, planta fiind serios afectata daca temperaturile scad mai mult de -20 de grade Celsius.

Plantarea este recomandata in zone ferite de vanturi reci, in zone cu toamne mai lungi si cu ierni blande, adica mai mult in zonele de campie si, exclus, la munte.

Citeste si: Cum sa plantezi Aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Lumina ii este necesara acestei plante cu temperament de lumina. De aceea, este indicat sa o cultivi aproape de un perete cu expunere sudica, sud-vestica sau sud-estica, dar si intr-o zona semi-umbrita, atata vreme cat te asiguri ca este ferita de curentii de aer.

Paulowna are nevoie de udari mai dese cand este o planta tanara. Necesarul de apa este mai mare in perioadele lungi de seceta, cand solul se usuca in totalitate in straturile superficiale, fiind recomandata udarea de trei ori pe saptamana.

Udarea este mai frecventa la plantele tinere, asa cum am spus, deoarece radacinile au nevoie de aproape 2 luni pentru a se adapta la sol.

Odata ce s-a intamplat acest lucru, adica la o planta matura, este important sa stii ca necesarul de apa este satisfacut de ploaie si ca udarea suplimentara este recomandata doar vara, mai ales in perioadele de seceta.

Ingrijire Paulownia

Rasad Paulownia
Rasad Paulownia

Fertilizarea este indicata pentru cresterea bogata a plantei, fiind utile ingrasamintele specifice. Daca vrei sa obtii rezultate bune cu Paulownia, trebuie sa tii cont de mai multe sfaturi de ingrijire.

In primul rand, alegerea unei zone ferita de vanturile reci de peste iarna. Inaintea cultivarii, terenul trebuie arat la adancime de 35-40 de centimetri, apoi frezat si fertilizat cu ingrasaminte chimice.

Plantarea pe biloane nu este obligatorie, ci optionala, insa aduce avantaje precum drenarea mai buna a solului, asigurarea unei adancimi mai mari a solului pentru radacina, dar si o incalzire mai rapida a solului la inceputul primaverii.

Rasadurile, plantele tinere se vor planta la distante de 4 metri intre ele pe rand. Ideal este ca plantarea sa se faca primavara, dupa ultimele ingheturi pentru ca planta sa aiba timp sa isi formeze radacina lemnoasa.

Plantatie Arborele printesei
Plantatie Arborele printesei

La finalul toamnei, cand apare bruma, planta va fi taiata de la baza, aceasta masura avand ca scop dezvoltarea rapida a radacinii pivotante, ceea ce va duce la o mai buna hranire a plantei in primavara urmatoare.

Asa cum am spus necesarul de apa al tinerei plante este mai mare. De aceea, se recomanda ca inainte de plantare sa verifici daca solul este uscat in profunzime si sa faci o irigare de aprovizionare.

Citeste si: Plantare si ingrijire magnolie. Cum sa o faci in mod corect

Paulownia Tomentosa are nevoie de aproximativ 10 litri de apa saptamanal, asa ca ar trebui sa te asiguri ca ii poti oferi aceasta cantitate.

Paulowna Tomentosa are nevoie de prasile sau de erbicidare pentry inlaturarea buruienilor. Eliminara acestora este esentiala mai ales in primul an de vegetatie, deoarece buruienile vor consuma din apa si nutrientii necesari Paulownei. Daca ai noroc de un sol mai curat, atunci o prasila aplicata lunar este mai mult decat suficienta.

Se recomanda si taierile datorita tendintei plantei de a se dezvolta pe orizontala. Trebuie sa mai stii ca plantele tinere, care au fost afectate de ger peste iarna, trebuie taiate de la nivelul solului pentru a dezvolta lastari sanatosi.

Boli si daunatori

Flori de Paulownia
Flori de Paulownia

Paulownia nu este afectata de boli si daunatori. De exemplu, coceneala sau afidele nu o afecteaza mai deloc. Insa, in cazul umiditatii excesive pot sa apara patarea frunzelor sau fainarea.

Alteori, pot sa apara fitoplasme, adica niste cresteri excesive pe ramurile arborelui. Aceste fitoplasme pot fi eliminate doar iarna, natural, prin scaderea temperaturilor.

Este remarcat si atacul unei ciuperci, Armillaria, care poate produse asfixierea radacinilor si a trunchiului.

Sunt recomandate produsele pe baza de cupru, daca afectarea aste observata imediat. Daca afectarea este mai veche, mai raspandita, atunci este recomandata scoaterea plantei din radacina.