Casa si Gradinarit

Cum sa cresti curmalul chinezesc. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Curmalul chinezesc sau maslinul dobrogean este un arbore originar din China, care poate atinge o inaltime de pana la 10 metri. Curmalul chinenesc a ajuns mai intai in Europa de Sud si mai apoi, in secolul al XIX-lea, pe continentul american.

Beneficii curmale chinezesti

Beneficii curmale chinezesti

Daca si tu vrei sa cultivi curmalul chinezesc, trebuie sa stii ca fructele sunt dulci-acrisoare si sunt extrem de bogate in vitamina C. Au undeva la 1000 de miligrame la 100 de grame de fructe proaspete, ceea ce inseamna ca aportul de vitamina C pe care acesta il aduc organismului este unul semnificativ.

In plus, fructele curmalului chinezesc sunt bogate in aminoacizi, microelemente si au foarte multi antioxidanti.

Atentie, insa, la continutul extrem de mare de zahar, zaharoza si fructoza! Asadar, se recomanda in dietele alimentare, in tratarea racelilor si gripelor si pentru imbunatatirea imunitatii.

Citeste si: Cum sa cresti Kohleria. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Este folosit ca diuretic sau ca adjuvant in tratarea ulcerelor, gastritelor, dar si a unor tipuri de cancer. Consumul are efecte benefice asupra pielii, imbunatateste cresterea parului si reduce febra.

Poate contribui la arderea grasimilor, la tratarea diferilor tipuri de anemie, creste pofta de mancare si este de mare ajutor in tratarea unor probleme legate de starea de agitatie si nervozitate. Totodata, imbunatateste functia hepatica si actioneaza ca expectorant in afectiuni respiratorii, precum bronsita.

Mare atentie! Consumul acestor fructe nu este recomandat diabeticilor fara avizul medicului, pe care te sfatuiesc sa il contactezi chiar daca nu suferi de o anumita boala.

Inmultire curmalul chinezesc

Inmultire curmalul chinezesc

Inmultire curmalul chinezesc. Este indicat ca reproducerea curmalului chinezesc (Ziziphus jujuba) sa fie facuta prin altoire, inca din primii ani de viata ai plantei. Poti multiplica aceasta planta si cu ajutorul semintelor, insa procedura este usor mai anevoioasa.

Este important sa recoltezi semintele catre finalul verii, dupa ce fructul s-a copt. Iti poti da seama de asta datorita aspectului lucios, dar al culorii maroniu-rosiatica si absentei de portiuni verzi la cele doua capete. Este important sa alegi cel putin trei fructe pentru a creste sansele de a planta o samanta viabila.

Semintele vor fi bine curatate de pulpa, spalate cu atentie si apoi vor fi uscate pe un prosop de hartie care sa absoarba umiditatea. Dupa ce s-au uscat complet, semintele vor fi depozitate intr-o punga de hartie pe care o vei pastra departe de umiditate si de lumina directa.

Aceasta conditie este extrem de importanta deoarece va permite semintei sa se usuce. Este important ca temperatura de camera de depozitare sa fie mentinuta la 21 de grade Celsius. Poti pune punga intr-un dulap din bucatarie… atata vreme cat respecti cerintele de mai sus.

Citeste si: Cum sa cresti Kiwano sau castravetele cu tepi. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Atentie! Semintele vor fi stratificate, adica mentinute la rece timp de 3 luni inainte de cultivare. Pentru a face asta trebuie sa le infasori intr-un strat de muschi umed si sa le pui intr-o punga de plastic pe care sa o poti sigila.

Punga va fi deschisa aproximativ 2,5 centimetri astfel incat sa permita eliminarea excesului de umiditate. Semintele vor fi mentinute la rece, in aceste conditii, cel mult trei luni pentru a se stratifica la rece. Este important ca muschiul care acopera semintele sa fie mentinut umed, asa ca nu ar strica sa il verifici din cand in cand. Asadar, mare atentie cand vrei sa inmultesti curmalul chinezesc!

In urmatoarea etapa trebuie sa scoti semintele de la rece, sa le pui intr-un castron, sa le acoperi cu apa fiarta si sa le lasi la inmuiat timp de 24 de ore. Apoi, fiecare samanta trebuie zgariata cu un ac pentru scarificare. In acest fel, samanta va germina mai repede, mai usor.

Semintele vor fi semanate in ghivece individuale, de aproximativ 10 centimetri, umplute cu un amestec steril. Ele trebuie semanate la o adancime de aproximativ 1 centimetru si jumatate si uda imediat dupa semanare.

Recipientele vor fi asezate fie in sera, intr-un cadru mai izolat si rece sau in casa, langa o fereastra mai mare, izolata. Poti folosi un covor de germinare caruia sa ii reglezi temperatura la 26,5 grade Celsius ziua si 15,5 grade Celsius pe timpul noptii.

Conditii de crestere maslin dobrogean

Maslin dobrogean

Curmalul chinezesc suporta foarte bine temperaturile scazute, inclusiv minime care coboara la -24 – 30 de grade Celsius. Unele subspecii au nevoie, insa, de toamne tarzii, calduroase, pentru ca fructele sa se poata coace complet.

Curmalul chinezesc este o specie cu temperament de lumina, ceea ce inseamna ca se simte foarte bine in spatii bine luminate.

Acest arbore se simte bine in soluri fertile, luto-nisipoase, aerate, bine drenate, insa se adapteaza si solurilor alcaline, saraturate. Se simte cel mai bine intr-un sol cu un pH cuprins intre 5,5-8,5. Este o planta care tolereaza seceta.

Ingrijire curmal chinezesc

Ingrijire curmal chinezesc

Este indicat ca plantarea sa fie facuta primavara sau toamna, cand temperatura se mentine mai sus de 5 grade Celsius, iar solul nu este inghetat. Se va mentine o distanta de 3 metri intre plantele de pe acelasi rand si aproximativ 5 metri intre randuri.

Trebuie sa stii ca fructificarea plantelor altoite va avea loc chiar in primii ani de viata ai tinerei plante.

Este un arbore usor de crescut, care nu necesita la cultivare fertilizarea sau mobilizarea solului si nici irigarea.

Boli si daunatori la curmalul chinezesc

Curmalul chinezesc

Curmalul chinezesc are o rezistenta destul de mare atat la boli, cat si la daunatori.

Poate fi afectat, totusi, de cancerul bacteriam, de antracnoza, de putregaiul cenusiu si de rugina.

Cei mai importanti daunatori sunt mustele Carpomya si Carpomya incompleta, Ceratis capitata – o musca de fructe mediteraneana si  molia orientala a fructelor de piersic.

Share
Published by
Cristian Popescu