Cum sa combati viermii sarma. Afla care sunt primele semne ale unui atac, dar mai ales cum sa protejezi culturile de legume. Ce tratamente sunt necesare si cand trebuie aplicate pentru ca recoltele sa nu fie puse in pericol.
Viermii sarma. Primele semne ale unui atac
Pentru cei ce nu stiu, viermii sarma mai sunt numiti si gandaci pocnitori si fac parte din ordinul Coleoptera si din familia Elateridae. Larvele au o culoare galbena-castanie si pot fi usor recunoscuti datorita corpului cilindric si alungit.
Acesti viermi au o generatie la 4-5 ani si pot ierna in sol in diferite stadii de dezvoltare. De regula, adultii ies la suprafata incepand cu prima jumatate a lunii mai, atunci cand vor incepe sa depuna ouale.
Peste aproximativ o luna si jumatate, mai exact in luna iulie, vor incepe sa apara si primele larve insa acestea vor avea nevoie de 3-4 ani pentru a ajunge la stadiul de adult.
Cu toate ca adultii acestor gandaci pocnitori nu provoaca pagube deoarece se hranesc cu insecte de dimensiuni mici, rame sau florile plantelor, nu putem spune acelasi lucru despre larve. Acestea se vor hrani cu semintele care se afla in procesul de germinatie, dar mai ales cu partile subterane ale plantelor.
Viermii sarma pot provoca pagube serioase la culturile de rosii, morcov, cartof, fecla sau varza, insa acestea ataca si culturile de cerelale precum porumbul, orzul sau graul.
Primele semne ale unui atac pot aparea chiar si la rasaduri, iar frunzele de vor ingalbeni si ulterior se vor usca. Asadar, plantele vor inceta sa se mai dezvolte.
Cum sa combati acesti daunatori
Acum ca stii cum arata viermii sarma si ce pagube pot provoca, ar trebui sa stii si ce poti face pentru a preveni aparitia acestora in culturile de legume, dar mai ales ce tratamente sunt necesare pentru a ii combate.
Pentru prevenirea unui atac, primul lucru pe care trebuie sa il ai in minte este sa efectuezi araturile imediat dupa recoltare. Astfel, larvele vor fi scoase la suprafata si vor cadea prada pasarilor.
Totdata, este necesara folosirea ingrasamintelor minerale care pe langa faptul ca vor imbogati solul cu nutrienti au si un efect nociv asupra viermilor.
Citeste si: Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa previi aparitia acestuia
Daca solul este acid, este indicat sa folosesti calciu pentru a imbunatati pH-ul. Astfel, o sa creezi un mediu mai putin favorabil pentru dezvoltarea acestor viermi.
Solul trebuie sa fie bine drenat pentru a nu crea conditii favorabile pentru dezvoltarea larvelor, iar astfel previi posibilele infestari. Asadar, mare atentie si la acest aspect.
In cazul in care pamantul este deja infestat poti lua in considerare culturile care nu sunt atractive pentru viermii sarma si anume culturile de mazare, fasole, in, linte rapita sau coriandru.
Pentru a combate acesti daunator este recomandat sa aplici tratamente cu insecticide granulate, iar in acest caz iti recomandam sa folosesti Trika Expert, Force 1.5 G sau Nemasol 510.