Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Tratamente, conditii de aparitie
Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Tratamente, conditii de aparitie

Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Tratamente, conditii de aparitie


Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Afla care sunt conditiile de aparitie, cum poti sa previi aceasta boala la culturile tale, dar mai ales ce tratamente ar trebui sa folosesti pentru a te asigura ca nu va fi compromisa cultura.

Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Tratamente, conditii de aparitie

Primele simptome ale bolii

Sclerotinia sclerotiorum
Sclerotinia sclerotiorum

Atunci cand vorbim despre putregaiul alb al legumelor, ar fi bine sa stim si care sunt primele simptome ale bolii cauzate de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, un agent patogen deosebit de periculos.

Pentru ca aceasta ciuperca poate fi adusa in cultura odata cu semintele infectate, atunci primele semne pot aparea inca din faza de rasaduri. In acea perioada poti observa niste mici ulceratii pe plantute, care apar la baza tulpinii ori pe frunzele cotiledoane.

Lasata netratata, boala afecteaza rasadurile, iar acele leziuni vor capata o culoare mare, iar intr-un final plantele vor muri.

Bineinteles, putregaiul alb va afecta si plantele adulte, mai ales partile care vin in contact cu solul. Mai departe, boala va ataca tulpina si zonele afectate se vor extinde.

Dupa cum se vede si in poze, primele semne vin sub forma unui miceliu alb, pufos. Urmatorul pas este ca tulpina sa isi piarda functiile de baza, adica sa transporte substantele nutritive. Drept urmare, planta se va ofili si la scurt timp va muri.

Trebuie sa mai stii si ca principala sursa a infectarii cu putregaiul alb se gaseste in sol sub forma sclerotilor, care asigura supravietuirea ciupercii peste iarna, adica in perioada rece din an. Atunci cand temperaturile cresc si in conditii de umiditate, ciuperca se va dezolta, atacand plantele.

Este foarte important de mentionat ca boala va aparea intr-un loc cu temperaturi scazute, unde circulatia aerului este deficitara, iar apoi se va raspandi de la o planta la alta cu ajutorul ascosporilor, dar si prin miceliu.

Cum sa combati putregaiul alb al legumelor. Metode de prevenire

Putregaiul alb al legumelor
Putregaiul alb al legumelor

Ei bine, inainte de a aplica tratamente, ar fi bine sa stii si cum poti sa previi aparitia bolii la legume. Nu de alta, dar preventia este cea mai buna metoda pentru a te asigura ca recolta nu va fi afectat.

In primul rand, va fi nevoie sa faci dezinfectia termica a solului din spatiile protejate, adica din sere sau solarii. Substratul pentru rasaduri trebuie sa fie supus la un tratament cu abur cel putin 30 de minute si la o temperatura de 85 grade Celsius.

Solul pe care infiintezi culturile sau substratul trebuie sa fie bine drenat, iar expertii recomanda ca irigarea sa se faca prin picurare.

Atunci cand pregatesti terenul pentru cultivare, nu uita sa te ocupi si de buruieni, pentru ca acestea pot fi plante gazda si pot da nastere putregaiului alb. Buruienile trebuie distruse, la fel si plantele care au fost afectate de putregaiul alb.

Citeste si: Cum sa combati septorioza la tomate. Tratamente, metode de prevenire

In nici un caz nu se recomanda folosirea plantelor afectate de boala pentru a face compost, pentru ca sclerotii pot da nastere putregaiului alb chiar si dupa 3 ani sau chiar mai multi.

In acelasi timp, se recomanda o aerisire corespunzatoare in spatiile protejate, dar si respectarea distantelor de plantare. Fertilizarea excesiva cu azot nu este recomandata, pentru ca sistemul foliar se va dezvolta peste masura si circulatia aerului va fi incetinita.

Ca si tratamente impotriva putregaiului alb se recomanda Ortiva Top, un fungicid cunoscut printre cei ce cultiva legume. De asemenea, se poate folosi si unul dintre urmatoarele produse: Tilmor 240 EC, Propilse 250 SE, Mystic Pro, Tazer 250 SC, King 250, Switch sau Tegro.

Cei ce vor un tratament bio pot alege Serenade. Bineinteles, este recomandat sa verificati timpul de pauza al produselor pe care le veti folosi, adica perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea tratamentului pana la recoltare.