Cum sa combati mozaicul tomatelor din gradina ta, dar mai ales ce tratament ar trebui sa folosesti pentru a te asigura ca recolta nu o sa fie afectata. Iti explicam si cum sa identifici un atac al acestei viroze si cum se raspandeste virusul.
Care sunt primele semne ale unui atac
Inainte de a iti explica ce tratament sa folosesti pentru a combate mozaicul tomatelor, ar trebui sa stii si care sunt primele semne ale unui atac. Nu de alta, dar este bine sa aplici tratamentele la primele semne, nu cand este prea tarziu.
Boala se poate transmite prin seminte care au fost recoltate de la plante infectate, de la alte resturi de plante infectate pe care poate rezista pana la 2 ani, dar si prin anumite elemente de structura pe care le gasim in rasadnite, sere sau solarii.
Totodata, mozaicul tomatelor se poate raspandi intr-o cultura de rosii destul de repede, deoarece plantele pot fi infectate prin unelte, prin mainile lucratorilor, dar si prin atingerea de haine. Bineinteles, se transmite foarte usor de la o planta la alta, daca acestea se ating.
Citeste si: Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant pentru rosii
Practic, boala se poate raspandi de la seminte la rasaduri foarte usor, iar apoi se va raspandi foarte usor la plantele sanatoase. Mai mult, boala afecteaza tomatele, ardeiul si tutunul. Atacul poate fi foarte oputernic la soiurile sau hibrizii de rosii care nu au o rezistenta genetica impotriva TMV sau ToMV.
In cazul in care plantele din gradina ta au fost infectate, trebuie sa stii ca primele semne va fi oprirea cresterii frunzelor. Totodata, frunzele se incretesc si se rasucesc, dar vor prezenta si zone de culoare verde-galbui. Alternarea cu zonele de verde inchis, vor da frunzei un aspect de mozaic, asa ca se subintelege de unde vine si numele acestei boli.
Mozaicul tomatelor va provoca deformarea tulpinilor, dar si a fructelor, insa vestea cea mai proasta este ca florile vor deveni sterile. Fructele afectate vor prezenta pete rotunde de culoare galbena sau maro.
Cum sa combati mozaicul tomatelor, ce tratament sa aplici
Cum sa combati mozaicul tomatelor. In primul rand, pentru a evita aceasta boala la plantele din gradina ta, ar trebui sa te asiguri ca o sa cumperi seminte de calitate, care sunt certificate si nu prezinta risc de infectare cu agenti patogeni.
Bineinteles, va trebui sa te asiguri ca o sa cumperi hibrizi (F1) care au o rezistanta la TMV sau ToMV (Tobacco mosaic virus). In cazul in care nu vrei sa cumperi astfel de soiuri, asigura-te ca dezinfectezi termic semintele sau ca o sa utilizezi rasaduri care nu sunt infectate cu posibili agenti patogeni.
Lucrul in spatii protejate sau gradina trebuie facut cu grija, insa mare atentie la dezinfectarea uneltelor pe care le folosesti, a hainelor, dar si a mainilor. Dezinfectarea uneltelor trebuie sa se faca folosind fosfat trisodic cu o concentratie de 10%, iar a mainilor folosind fosfat trisodic cu o concentratie de 3%.
In cazul in care cultura a fost infectata, ar trebui sa distrugi toate plantele, sa arzi resturile vegetale, dar si sa dezinfectezi termic solul din gradina. Boala apare in anii foarte secetosi, dar si cand exista mari variatii de temperatura, asa ca mare grija! Asigura-te ca tii sub control si cresterea buruienilor, asa ca nu le lasa sa creasca prea mari.