Cum sa combati limaxul spaniol. Ce culturi ataca?
Cum sa combati limaxul spaniol. Ce culturi ataca?

Cum sa combati limaxul spaniol. Ce culturi ataca?


Cum sa combati limaxul spaniol. Afla ce culturi sunt puse in pericol din cauza acestui daunator si cum ar trebui sa tii sub control un posibil atac. Ce trebuie sa stii, dar mai ales ce trebuie sa faci!

Cum sa combati limaxul spaniol. Ce culturi sunt in pericol? – Cuprins:

Ce este Limaxul si de unde provine?

Limax
Limax

Cum sa combati limaxul spaniol. Limaxul (Arion vulgaris sau Arion lusitanicus) este un nume dat mai multor moluste gasteropode cu corpul alungit, cu cochilie redusa sau inexistenta situata dorsal sau sub manta. Este intalnit tot mai des in gradinile de legume sau in livezi, unde provoaca pagube insemnate plantelor cultivate.

Este cunoscut si sub denumirea de limax ucigas sau spaniol pentru ca este un daunator extrem de feroce care face prapad nu doar in culturi, ci si in propria specie, limacsi mai slabi devenind hrana pentru cei mai puternici.

Pentru cei care detin diferite culturi, daunatorul ridica probleme grave pentru ca este o specie  rezistenta, combaterea lui facandu-se cu greu.

Limaxul este originar din Peninsula Iberica. Prin intermediul comertului de plante, acesta a inceput sa devina tot mai prezent in culturile din intreaga Europa, inclusiv in cele din Romania.

Ouale de limacsi, bine ascunse in plante sau ingropate in pamantul din ghivecele acestora au ajuns, in ultimii ani, sa se raspandeasca repede prin intermediul importurilor de marfuri.

Raspandirea a inceput sa puna probleme atat de mari, incat, nu de mult timp, daunatorul s-a aflat pe lista de dezbateri a Agentiei Europene de Mediu, ca fiind una din cele mai grave probleme ale Terrei. S-a ajuns la situatia incat se fie o amenintare la adresa ecosistemului. Tocmai de aceea, limaxul spaniol este un mare pericol!

Citeste si: Limacsi la capsuni. Cum sa combati acesti melci fara cochilie

Acesti melci fara cochilie au corpul alungit, acoperit cu mucus laptos. Sunt de dimensiuni foarte mici. Un limax poate avea cel mult 120 de mm. Au culoare alb-galbuie sau brun-roscat, iar pe spate prezinta un desen reticular. Are doua perechi de tentacule, ceva mai inchise la culoare.

Prezenta acestor daunatori este foarte vizibila dupa reprizele de ploaie sau in perioadele de umiditate, adica in diminetile si serile in care apare roua care umezeste din abundente plantele. Practic, excesul de umiditate ii ajuta sa manance si sa se inmulteasca.

Melcul fara cochilie are un ciclu anual de viata, un limax depunand aproximativ 400 de oua in sol. Pentru ca este o specie hermafrodita, se poate autofecunda, adica poata da viata unei noi populatie de astfel de organisme, singur. Apar 2-3 generatii pe an, ajungand la maturitate in 2-3 luni.

In luna mai(adica luna florilor) eclozeaza si se vor hrani cu partile subterane ale plantelor. De regula, nu se opresc aici. Ies din sol pentru a consuma si partile aeriene ale plantei. Dupa ce provoaca pagube culturilor pe timp de vara, toamna mor.

Cum combati limaxul spaniol si ce culturi sunt atacate

Limaxul spaniol
Limaxul spaniol

De preferat este sa nu ai de-a face cu melcul fara cochilie pentru este foarte distrugator, se inmulteste usor si se starpeste cu greutate, plus ca au si un aspect destul de neplacut. Asadar, trebuie sa stii cum sa combati limaxul spaniol.

De regula prefera zonele in care omul si-a pus amprenta asupra mediului, dar se poate adapta la fel de bine si in medii naturale

Molusca distruge absolut orice planta, dar prefera culturile de legume si fructe, livezile sau rasadnitele cu legume. Asta nu inseamna ca celelate culturi sunt in siguranta! Traieste la fel de bine si in culturile de camp.

Exista si exceptii! Acest tip de melc fara cochilie ocoleste plantele de ghimbir, usturoi, arpagic, cicoare, andiva, varza rosie, menta, salvie, floarea-soarelui, chimen, asmatui, condurasi si altele. Intercalate intre plantele vulnerabile, tin melcii la distanta.

Prezenta daunatorului a devenit o problema grava atat pentru zonele din care provine, cat si in cele in care a ajuns accidental, adaptandu-se tot mai bine la mediul de viata.

Cum sa combati limaxul spaniol
Cum sa combati limaxul spaniol

S-a observat ca, in timp, specia de melc a devenit mai rezistenta si a ajuns sa se adapteze si in mediile ceva mai uscate. Mai mult, prin incrucisarea limaxului indigen cu cea invaziva au rezultat generatii de organisme care rezista si la temperaturi scazute, in regiunile nordice.

Starpirea daunatorului este o misiune extrem de dificila pentru oricine ar avea de-a face cu ei, fie ca este vorba despre agricultori cu experienta sau simpli gospodari care au mici gradini sau care detin livezi.

Cei care vor sa previna aparitia lor in gradini sau curti este bine sa-si instaleze garduri special care sa nu permita intrarea melcilor adulti in locul pe care vrei sa-l protejezi.

Citeste si: Cum sa scapi de melci. Combatere limacsi cu solutii 100% naturale

Daca deja acestia si-au facut aparitia, imediat dupa instalarea gardurilor respective, este timpul sa-i aduni manual si sa repeti procedura pentru ceva timp, mai exact pana nu o sa mai observi vietatile sau mucus nou pe plante.

Daca in spatiul respectiv exista puiet de limax, ca sa decontaminezi spatiul, va trebui sa prelucrezi temeinic pamantul. Exista si varianta starpirii pe cale chimica. Substanta necesara trebuie sa fie achizionata doar din locuri autorizate.

De stiut este ca limaxul are si pradatori naturali: diferite specii de pasari, gandaci mari si nematozi.