Cum sa combati fluturele alb al verzei si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati fluturele alb al verzei si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati fluturele alb al verzei si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati fluturele alb al verzei. Afla care sunt primele se semne ale unui atac, in ce perioada se desfasoara acesta si mai ales ce tratamente ar trebui sa aplici pentru a te asigura ca recolta ta nu va fi afectata.

Cum sa combati fluturele alb al verzei si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Pieris brassicae. In ce perioada ataca si care sunt primele semne

Pieris brassicae
Pieris brassicae

Inainte de toate, ar trebui sa stii si cum arata fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), insa cum arata si larvele, adica acele omizi pe care le poti observa pe frunzele de varza.

Ei bine, fluturele are o lungime de aproximativ 20 mm, iar anvergura aripilor este undeva la 50-60 cm. Aripile acestui fluture sunt de culoare alba si au un varf de culoare neagra, in timp ce corpul are o culoare negra.

In acelasi timp, larvele pot atinge o lungime de aproximativ 50 mm, de culoare verde-cenusiu, iar pe corp se gasesc 3 dungi de culoare galbena-portocalie. Totodata, pe corpul acestor omizi se pot observa si niste pete cu puncte negre.

De asemenea, acest fluture are in jur de 2-3 generatii pe an si ierneaza sub forma de pupa. In luna mai apar fluturii, iar apoi acestia vor depune ouale pe suprafata inferioara a frunzelor de varza.

Citeste si: Cum sa combati musculita alba a verzei

Femelele pot depune in jur de 50-100 de oua, iar incubatia va dura in jur de 6-12 zile. Atunci cand larvele apar, va incepe si atacul, iar acestea vor roade epiderma si parenchimul frunzelor. Asadar, mare atentie la fluturele alb al verzei!

In luna iunie, vor aparea si fluturii din cea de-a doua generatie, iar in lunile septembrie-octombrie poate aparea chiar si o a treia generatie. Pupele celei de-a treia generatie de fluturi sunt cele care vor hiberna pe toata perioada iernii.

Atacul acestui fluture alb al verzei se poate observa destul de repede, deoarece larvele sau omizile vor putea fi observate in culturile de varzoase, adica la varza, conopida, broccoli si gulie.

Larvele vor ataca suprafata inferioara a frunzelor, iar apoi se vor hrani cu miezul frunzelor. Drept urmare, frunzele care au fost atacate vor putrezi din cauza excrementelor care se vor acumula.

Cum sa combati fluturele alb al verzei

Larve fluturele alb al verzei
Larve fluturele alb al verzei

Pentru ca vorbim despre un daunator extrem de periculos care se poate gasi in toate regiunile tarii, este bine sa aplici tratamentele imediat ce vei observa primele semne. Daca ai observat deja fluturii, ar fi bine sa inspectezi suprafata inferioara a frunzelor, deoarece poti observa deja primele oua depuse.

Bineinteles, daca ai observat primele larve, nu mai sta pe ganduri si aplica primele tratamente. Pentru a combate fluturele alb al verzei vei putea folosi urmatoarele tratamente: BactoSpeine DF, Benevia, Decis Expert 100 EC, Karate Zeon, Karis 10 CS, Affirm, Coragen, Ampligo sau Poleci.

Mare atentie! Este necesar sa respecti cantitatile recomandate de producator, deoarece aplicand mai mult risti sa cresti rezistenta acestui daunator. Nu uita ca larvele din cea de-a doua generatie vor produce cele mai mari pagube!