Cum sa combati acarianul galicol la par. Tratamente
Cum sa combati acarianul galicol la par. Tratamente

Cum sa combati acarianul galicol la par. Tratamente


Cum sa combati acarianul galicol la par (Epitrimerus pyri), un daunator care nu se vede cu ochiul liber, dar care poate face ravagii in livezi. Invata cum sa previi atacul, dar si ce ai de facut in momentul in care au aparut deja semne clare ale prezentei lui la par. Descopera si ce produse poti folosi pentru combaterea lui. 

Semnele atacului acarianul galicol (ruginii frunzelor)

Acarianul galicol la par
Acarianul galicol la par

Acarianul galicol (Epitrimerus pyri) este extrem de mic, microscopic chiar. Este motivul pentru care, in cazul unui atac, vei observa doar semnele care iti indica faptul ca perii sufera din cauza acestor daunatori. Acarianul galicol este microscopic si nu poate fi observat cu ochiul liber, asa cum se intampla in cazul altor daunatori

Primul semn al unui atac il vei observa pe frunzele de pe ramurile anuale. Daunatorii se vor muta mereu pe noile cresteri.

Pe ele, mai exact in zona dinspre coditele foilor, apar excrescente verzui-albicioase. Vor capata in timp  culoarea galbui spre rosiatic, iar dupa putin timp incep sa necrozeze. Dungile rosiatice se tranforma usor in pete brunificate. Uneori, atacul este confundat cu agresiunea unui patogen, tocmai din cauza acestei brunificari.

Daunatorul ataca toate organele parului pentru ca se hraneste cu seva din celulele sale, adica din: frunze, boboci, flori si fructe. In urma hranirii, vei observa pe frunze basici  roz-rosiatice, galben-verzui ce devin violacee si, ulterior, de un roscat-maroniu inchis.

Acarianul galicol la par. Perioade de atac

Rugina frunzelor la par
Rugina frunzelor la par

Pe timpul sezonului rece, daunatorul va supravietui in interiorul mugurilor. Cand vine primavara si mugurii se desfac, acariernii galicoli incep sa-si faca simtita prezenta in livezi si va continua acest lucru pe intreaga perioada de vegetatie, adica din luna aprilie pana in luna septembrie.

In general, acarianul galicol va ataca ramurile tinere care se afla in crestere. Se va raspandi rapid si pe alti pomi fiind purtat de vant.

In momentul cand se fixeaza pe un alt par nu se va observa nimic deosebit pentru ca va ramane in stare latenta pentru o perioada importanta de timp. Odata cu cresterea densitatii lor, apar si primele simptome vizibile.

Tratamente. Cum sa elimini acarianul galicol la par

Cum sa combati acarianul galicol la par. Tratamente
Cum sa combati acarianul galicol la par. Tratamente

Combaterea acarienilor galicoli sau a acrienilor ruginii este destul de simpla. Tot ce ai de facut este sa aplici tratamente cu acaricide. Este indicat sa achizitionezi  produse pe baza de sulf, cum este si polisulfura de calciu. Produsele pe care le alegi trebuie sa fie achizionate doar din magazine de specialitate. Se va evita cumpararea produselor de acest gen din surse nesigure care nu ofera garantia calitatii substantelor.

Dupa cum am mentionat deja, pe timpul iernii acesta supravietuieste in interiorul mugurilor. Astfel, este indicat ca in perioada repausului vegetativ sa fie stropit cu ulei horticol. 

Iata cateva dintre cele mai bune substante pe care le-ai putea folosi pentru combatarea acestui daunator. Unul dintre ele este si Kanemite SC de la Summit Agro. Acesta este acaricid destinat combaterii paianjenului rosu comun si paianjenului rosu din pomicultura, legume si plante ornamentale.

Citeste si: Schema tratamente par. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer

La fel de bun este si Floramite 240 SC. Acesta tine sub control toate formele mobile ale acarienilor. Mai mult decat atat, are si  efect ovicid asupra acestora. Produsul are efect letal prin actiunea de contact.

De ajutor poate fi si Vertimec de la Syngenyta. Acesta este un acaricid-insecticid cu rezultate bune in combatarea daunatorilor pomilor fructiferi, cat si din  culturile de legume . De asemenea, , combate si paianjenul lat.

Poti folosi si Nissorun 10 WP. Acesta este  un acaricid cu actiune larvicida, ovicida, si nimfocida contra acarienilor pomilor fructiferi, legume, vita de vie sau flori.

Stopiri la peri. Trebuie sa stii ca poti face stropiri de mai multe ori in perioada de vegetatie. In perioada de rapaus, stropirile nu trebuie oprite neaparat. Se va putea stropi cu ulei horticol.

Stopirile incep inainte ca perii sa infloreasca. Pentru a-i proteja de acest daunator, vei folosi una dintre substantele enumerate mai sus, utilizand produsul potrivit indicatiilor de pe ambalaj. In caz cu totul exceptional, adica la nevoie, se va mai stropi suplimentar inca o data, pana la instalarea sezonului cald.

Dupa recoltare se mai poate face o noua stropire cu sulf si cupru.

Metode prevenire atac acarian galicol

Pere coapte
Pere coapte

Din capul locului trebui sa stii ca exista soiuri de peri rezistente la acest daunator si soiuri mai putin rezistente. Astfel, este indicat sa alegi pentru curtea sau livada ta puieti de acest fel, adica rezistenti la daunatori.

Va trebui sa ceri furnizorului informatii despre puietii de peri pe care doresti sa-i achizionezi si sa te convingi ca faci alegerea corecta. La fel trebuie sa procedezi si daca ii cumperi din pepiniere sau supermarket (din zonele destinate gradinaritului).

La primele semne de atac trebuie sa tai crengutele suferinde cu o foarfeca dezinfectata, iar resturile vegetale sa le arzi. Asa vei stopa raspandirea daunatorului