Casa si Gradinarit

Cum sa alegi corect un termostat ambiental pentru o centrala termica

Acum ca iarna aproape ca isi intra in drepturi, nu ar fi rau sa stii mai multe despre termostatele ambientale. Iata cum sa alegi un termostat ambiental pentru centrala ta termica si la ce foloseste un astfel de dispozitiv.

Ce este un termostat ambiental pentru centrala termica?

Termostat ambiental

Pentru cei ce nu stiu, termostatul ambiental pentru centrala termica este un dispozitiv care iti permite sa reglezi temperatura din casa ta, dar si sa creezi un program de incalzire adaptat dupa propriile nevoi.

Totodata, un termostat ambiental iti va permite sa faci si economii la factura de gaze, pentru ca atunci cand nu esti acasa poti reduce temperatura din interiorul casei tale. Practic, acest dispozitiv va fi prietenul tau cel mai bun pe perioada sezonului rece.

Mai mult, o sa poti face toate aceste lucruri si daca nu esti acasa, folosind o aplicatie instalata pe un smartphone cu iOS sau Android, dar si de pe o tableta. Nu este nevoie sa te afli in casa pentru a regla temperatura.

Tipuri de termostate ambientale

Inainte sa faci alegerea pentru un termostat ambiental, trebuie sa stii ca acestea sunt de mai multe feluri. Fiecare are avantajele si dezavantajele lui, asa ca nu ar fi rau sa stii toate informatiile inainte de a cumpara unul.

Termostat mecanic

Termostat mecanic

Temostatul mecanic sau manual este cea mai ieftina alegere pe care o poti face, insa si cea mai limitata pentru ca si optiunile disponibile pentru acest tip de dispozitiv sunt mai putine. Cu ajutorul unui termostat mecanic poti doar sa reglezi temperatura, adica sa cresti sau sa scazi valoarea acesteia astfel incat sa ai un confort termic constant.

Dezavantajul este ca nu o sa poti seta temperatura cu ajutorul telefonului. De asemenea, nu o sa poti sa creezi un program in functie de stilul tau de viata sau daca esti sau nu plecat de acasa.

Temostatul electronic

Termostat electronic

Termostatul electronic este mult mai util, pentru ca o sa poti face economii serioase. O sa platesti mai mult, insa pentru suma in plus vei primi si optiuni care iti permit reglajul si programarea acestuia.

Practic, o sa poti sa programezi termostatul in functie de programul pe care il ai, iar pe perioada noptii poti sa il scazi automat, urmand ca temperatura sa creasca inainte sa te trezesti.

Marele avantaj al acestui tip de termostat este ca poate sa opreasca centrala termica daca temperatura dorita de tine a fost atinsa, iar acest lucru poate aduce o economie serioasa.

Termostat wireless

Aplicatie termostat wireless

Cea mai noua generatie de termostate ambientale programabile sunt cele de tip wireless, iar marele avantaj al acestora este ca puteti regla temperatura chiar si daca nu va aflati acasa, cu ajutorul unui smartphone sau o tableta. Bineinteles, trebuie sa aveti o conexiune la internet, pentru ca daca acest lucru nu este posibil atunci nu veti putea face nicio programare.

Pe scurt, poti sa creezi un program de pe telefonul tau sau daca ai stat in frig toata ziua, te asiguri ca temperatura este cea pe care o doresti inainte sa ajungi acasa. O aplicatie de pe telefon sau tableta te va ajuta sa faci acest lucru.

Cum sa montezi corect un termostat ambiental in casa ta

Termostat

Termostatul nu poate fi montat oriunde in casa ta, pentru ca atunci nu isi va mai face treaba pentru care a fost construit. Ideea este sa pozitionati termostatul intr-o zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus celui care este montat caloriferul. Astfel, termostatul nu va fi influentat in niciun mod de alte surse de caldura.

Mai mult, acesta trebuie montat la o inaltime de 1.5 metri pe peretele incaperii. Acest dispozitiv va veni cu o serie de instructiuni, asa ca daca o sa ai dificultati in programarea acestuia va trebui sa consulti manualul de utilizare pentru ca acesta sa functioneze in cele mai bune conditii.

In functie de tipul termostatului, acesta va veni cu programe prestabilite, iar acest lucru iti va usura oarecum munca. Totusi, in functie de programul pe care il ai, numai tu vei putea sa faci setarile perfect.

Cum sa alegi corect un termostat ambiental pentru casa ta

Aplicatie termostat wireless

In primul rand, trebuie sa iei in calcul faptul ca alegi un termostat ambiental in functie de nevoile tale, dar si de tipul de centrala pe care il ai. Asigura-te ca termostatul pe care vrei sa il cumperi este compatibil cu centrala termica pe care o ai deja.

Recomandam sa alegi un termostat produs de compania de la care ai ales si centrala termica, pentru astfel vei evita anumite probleme de incompatibilitate. Totodata, daca ai in casa un acvariu, incubator sau un terariu, atunci vei avea nevoide de un termostat special.

Un alt parametru de luat in considerare este histereza, adica diferenta necesara dintre temperatura ambientala si cea setata de tine pe termostat, pentru ca incalzirea sa porneasca. Un termostat ambiental eficient este acela cu o histereza mai mica de 2 grade. Cei care detin un spatiu controlat termic, vor trebui sa aleaga un termostat cu histereza mai mica de un grad Celsius.

Multe dintre aceste termostate functioneaza pe baterii, asa ca ia in considerare faptul ca o sa trebuiasca sa le si inlocuiesti. Daca vrei sa eviti aceste lucruri si daca montezi termostatul intr-o casa de vacanta, atunci ia in considerare un termostat alimentat de la priza, pentru ca eviti anumite probleme.