Cum sa ajuti plantele pe canicula. Afla ce trebuie sa faci pentru ca plantele din gradina sau din curtea ta sa treaca mai bine peste un val de caldura si ce sfaturi ne dau expertii pentru a le ingriji cat mai corect. Iata ce trebuie sa stii!
Cum sa ajuti plantele pe canicula. Sfaturi utile de la experti!
Cum sa ajuti plantele pe canicula. Daca si tie iti place sa ingrijesti gradina sau curtea, atunci ar trebui sa stii cum sa procedezi in fata unui val de caldura si ce trebuie sa faci cand temperaturile cresc foarte mult pe timp de vara.
In primul rand, va trebui sa te ocupi de mulcirea solului. Adaugand un strat de mulci te asiguri ca apa nu se va mai evapora atat de repede in sol, umiditatea va fi mentinuta in pamant si plantele vor fi mai protejate. Mai mult decat atat, iti simplifici si munca deoarece buruienile nu vor mai creste printre plante, asa ca nu va mai trebui sa le elimini.
Bineinteles, atunci cand temperaturile sunt ridicate plantele au nevoie si de apa. Expertii recomanda sa uzi plantele o data la cateva zile, atunci cand primul strat de 2-3 cm de pamant este uscat.
Nu este recomandat sa uzi plantele cate putin in fiecare zi deoarece pamantul nu are timp sa se usuce, iar radacinile nu vor avea acces la oxigen. Asadar, pentru a evita putrezirea radacinilor uda plantele o data la cateva zile, nu in fiecare zi.
Foarte important este si momentul in care uzi plantele. Nu face asta in timpul zilei, atunci cand este foarte cald pentru ca apa se va evapora repede si plantele nu vor avea timp sa o absoarba. Ideal este sa uzi dimineata, atunici cand este racoare, insa daca timpul nu iti permite poti uda plantele si seara.
Sa nu crezi ca plantele au nevoie de o cantitate mare de apa pentru a trece mai bine de valul de caldura. Prea multa apa poate face mai mult rau decat bine, pentru ca radacinile nu vor avea acces la oxigen, se vor sufoca si plantele vor muri.
Daca vrei sa faci economii la apa, atunci poti lua in considerare un sistem de irigare prin picurare. In acest mod, te asiguri ca apa va ajunge la o adancime mai mare, insa mult mai incet si radacinile o sa fie protejate. Mai mult decat atat, sistemul de irigare poate fi programat, asa ca nu trebuie sa fii acasa de fiecare data pentru a uda gradina sau curtea.
Citeste si: Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci
In cazul in care mulcirea si irigarea nu ajuta si plantele tot sufera de caldura atunci trebuie sa te gandesti la o solutie pentru a le proteja de soarele puternic. Poti utiliza plasele de umbrire pe care le poti cumpara de la magazinele de bricolaj. Acestea vor filtra lumina si doar 70% din aceasta va mai ajunge la plantele tale.
La final, iti mai spunem ca plantele nu trebuie taiate pe timpul unui val de caldura. Daca o sa faci asta, o sa stimulezi cresterea lastarilor noi, insa plantele sunt deja stresate din cauza temperaturilor, asa ca nu vrei sa cresti acest nivel de stres foarte mult.
De asemenea, frunzele mai batrane se adapteaza mult mai bine la temperaturile inalte fata de cele tinere si nu o sa fie afectate de razele puternice de soare. Iti sugeram sa faci taierile primavara sau toamna, pentru a proteja plantele si pentru ca acestea sa creasca sanatos.