Cum sa ai rasaduri sanatoase pentru viitoare plante viguroase, tinand cont de cateva reguli esentiale. Afla si care este varsta optima de trasplantare pentru plantele uzuale, dar si formula universala pentru a obține rasadurile dorite.
Cum sa ai rasaduri sanatoase. Reguli esentiale
Fie ca vorbim de legume, flori, ierburi aromatice sau medicinale, trebuie sa intelegi ca regula de baza pentru a avea rasaduri sanatoase si viguroase este sa respecti cu strictete instructiunile de plantare din brosurile agrotehnice. Fiecare planta este unica, iar nevoile de ingrijire sunt diferite.
Daca vrei sa obtii rasaduri sanatoase prima regula de care trebuie sa tii cont este sa cumperi numai seminte certificate, fara boli. Asadar, va trebui sa le achizitionezi doar de la distribuitori autorizati. Sursele indoielnice, cum ar fi de pe internet, nu trebuie sa se numere niciodata printre optiunile tale.
O alta regula de care este indicat sa tii cont este substratul in care urmeaza sa se dezvolte rasadul, dar si udarea lui. Este nevoie de substrat pe baza de turba ce trebuie udat inainte. Udarea are rol de afanare. In lipsa udarii, radacina risca sa fie strangulata de presiunea substratului. Dupa ce turba a fost amestecata cu apa, se pune usor in tavite fara sa se preseze. Daca substratul va avea o temperatura între 22-26 grade Celsius, atunci dezvoltarea se va produce rapid.
Foloseste intotdeauna un substrat sterilizat. Il poti steriliza chiar tu punand substrat cu apa in cuptor la temperatura de 900 de grade, pentru 30 de minute. Grosimea substratului nu trebuie sa depaseasca 10 cm.
O alta regula pe care trebuie sa o respecti pentru a obtine rasaduri sanatoase este sa ai grija ca recipientele in care le produci sa fie unele sterile. De ajutor iti va putea fi soarele, un dezinfectant natural care isi va face treaba ca un profesionist. Este important ca la finalul fiecarui ciclu de producere a rasadurilor, recipientele in care au fost produse sa fie lasate sub razele directe ale soarelui pentru a fi dezinfectate.
Grija mare si la temperatura la care sunt expuse rasadnitele. Este interzis sa existe diferenta de temperatura. Daca vrei rasaduri sanatoase, atunci este esential ca temperatura sa fie in permanenta constanta.
Udarea trebuie facuta cu apa de calitate. Valoarea EC (conductibilitate electrica) nu ar trebui sa depaseasca 0,6-0,7 milliSiemens/cm. Rasadurile au nevoie de 80-90 % umezeala.
Udarea trebuie sa fie delicata, asemanatoare unei ploi foarte fine, fara a se improsca pamantul.
Specialistii ne invata si ca trebuie sa ajutam plantutele cu ingrasaminte. Dupa trei saptamani de la semanarea semintelor, este bine sa le ajutam cu ingrasaminte hidrosolubile.
Trebuie avut grija si la aparitia unor posibili daunatori care ar putea stresa rasadurile. Aplica tratamente fotosanitare.
Rasadurile trebuie rarite atunci cand au cate doua frunzulite. Cunoscatorii vorbesc chiar de o formula generala pentru a obtine rasadurile dorite. Aceasta este: D = A + B + C.
A inseamna totalul de zile de la plantarea semintelor pana la aparitia din substrat, B reprezinta zilele de la germinare la culegerea rasadurilor, C inseamna numarul de zile inainte de plantarea rasadurilor in sol neprotejat sau sera, iar D inseamna numarul total al zilelor care determina data semanatului semintelor pentru rasaduri.
Varsta optima pentru transplantare
Cand vine vorba despre transplantarea acestor rasaduri sanatoase, trebuie sa stii ca exista o perioada optima pentru fiecare tip de planta in parte. In continuare te vom invata care este perioada perfecta pentru transplantare la cele mai uzuale plante din gradina noastra.
Printre ele se numara si varza alba. Plantarea in teren se poate face la 35-40 de zile dupa plantarea semintelor in substrat. De ceva mai mult timp va avea nevoie conopida si broccoli, adica 45-50 de zile asa cum se intampla si in cazul rosiilor timpurii. De cel mai mult timp au nevoie rosiile medii si tarzii, 60-75 de zile. Cel mai putin pana la plantarea in teren vor avea nevoie castravetii- 20-30 de zile. Vinetele au nevoie de 50-60 zile, iar ardeii de 50-70 zile.
Citeste si: Cum sa faci repicarea rasadurilor in mod corect
In momentul cand rasadurile se pun in substrat, ai grija sa le indepartezi pe cele pe care le observi ca nu au tulpini rezistente. Tulpinile rasadurilor sanatoase nu se indoaie si nu se intind. Se vor adapta rapid la mediul in care tocmai au fost transplantate si vor incepe curand sa se dezvolte.
Este extrem de important ca rasadurile sa fie transplantate la momentul potrivit. Daca nu vei face asta, exista riscul ca plantuta sa se adapteze perfect la mediul in care s-a dezvoltat pana acum si acomodarea la temperaturile instabile din teren va fi cu mult mai greoaie. Riscul de aparitie a bolilor este foarte mare, iar productia ar putea avea de suferit.