Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa ii cultivi in casa, soiuri ideale
Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa ii cultivi in casa, soiuri ideale

Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa ii cultivi in casa, soiuri ideale


Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa cultivi castraveti in casa si ce pasi sa urmezi. Invata cum sa ai productie de castraveti bio chiar la tine acasa, respectand cateva reguli esentiale, dar si care sunt soiurile care se adapteaza acestui mediu de crestere mai putin obisnuit.

Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa ii cultivi in casa, soiuri ideale – Cuprins:

Cultivarea castravetilor in ghiveci

Cultivarea castravetilor in ghiveci
Cultivarea castravetilor in ghiveci

Castraveti bio chiar la tine acasa, pe pervazul balconului tau. Da, este posibil! Ne dau asigurari chiar gradinarii cu experienta care au testat acest lucru si chiar au descoperit care sunt soiurile cele mai potrivite. Afla mai multe despre cultivarea castravetilor in ghiveci.

Daca te gandesti la o productie de acest gen, trebuie sa ai in vedere trei aspecte esentiale: temperatura, umiditatea si fertilizarea.

In ceea ce priveste primul aspect, trebuie sa ai mare grija la fluctuatiile de temperatura. Pot avea efecte nedorite asupra culturii pe care risti sa o pierzi. Concret, daca gradele din termometru scad la 5-8 grade Celsius, atunci trebuie sa stii ca o vei pierde. La fel de periculoasa este si temperatura cuprinsa intre 10-15 grade Celsius. Dezvoltarea se va opri si productia este si ea pe cale sa fie compromisa. Temperatura ideala este cea de 25 pana la maxim 30 de grade Celsius.

Al doilea aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa te ocupi de cultivarea castravetilor in ghiveci este umiditatea. Castravetii sunt mari iubitori de apa si vor avea nevoie de un sol in permanenta umed. Este recomandat sa fie udati dimineata. Lipsa umiditatii din sol va conduce la aparitia bolilor specifice acestui tip de planta. Este recomandata o udare regulata, dar nu in exces. Umiditatea in exces favorizarea putrezirea radacinilor si moartea plantei.

O atentie sporita trebuie sa acorzi si fertilizarii. Pentru o productie buna se recomanda sa fie fertilizati de doua ori. Prima data in faza a doua de frunze si apoi in faza a treia de frunze.

Fertilizarea se poate face cu produse de pe piata, dedicate castravetilor, uree ( cenusa din lemn folosit ca ingrasamant pentru castraveti) sau cu ingrasaminte complexe, gata pregatite.

Rasaduri de castraveti
Rasaduri de castraveti

Cultivarea castravetilor in ghiveci. Daca vrei sa incerci sa ai productie de castraveti chiar de pe pervazul balconului tau, trebuie sa stii ca nu toate soiurile se vor adapta mediului. Din punct de vedere al adaptabilitatii, cele mai bune sunt: Libelle F1, White Wonder F1 si Cezar F1.

Libelle F1 este un hibrid extrem de productiv. Poate ajunge si la o productie care variaza intre 14-16 kg pe sezon. Recoltarea se face esalonat, in functie de dimensiunea dorita. Lunile cele mai potrivite de insamantare sunt februarie-martie-iulie. Se adapteaza perfect atat pe camp, cat si in spatiile acoperite, inclusiv pe balconul tau sau oricare alt spatiu din casa il ai disponibil pentru asa ceva. Este un soi auto-polenizator.

Un alt soi care se adapteaza perfect in casa este si White Wonder F1. Poate fi insamantat atat in interior sau intr-o sera, incepand cu mijlocul lunii aprilie. Pentru o productie buna se uda bine zilnic. Productia acestui soi de castraveti variaza intre 8-9 kg pe sezon. Gradinarii va sfatuiesc sa-I recoltati cand sunt inca mici, pentru a incuraja o noua inflorire. Sunt ideali pentru a face din ei muraturi, dar sunt la fel de buni si cruzi, in salate sau diferite sosuri (tzatziki, spre exemplu).

Soiul Cezar F1 este si el potrivit pentru spatiile inchise. Acesta este un hibrid timpuriu, cu o productie foarte mare ce poate ajunge intr-un sezon la 12 kg. Pot fi consumati atat in stare proaspata cat si pregatiti sub forma de muraturi. De fapt sunt ideali pentru muraturi pentru ca isi pastreaza fermitatea.

Conditiile necesare pentru cultivarea castravetilor in casa

Cultivarea castravetilor in casa
Cultivarea castravetilor in casa

Cultivarea castravetilor in ghiveci presupune asigurarea unor conditii optime de dezvoltare. In acest sens, trebuie sa stii ca este nevoie sa asiguri plantelor lumina din belsug. Este indicat sa alegi un loc langa geam, astfel incat plantele sa fie orientate catre sud. Daca lumina nu este suficienta, monteaza cateva lampi cu LED sau unele profesionale. Acestea trebuie sa le asigure lumina pentru aproximativ 16 ore pe parcursul unei zile.

O alta conditie pe care trebuie sa o asiguri culturii de castraveti este si solul. Are nevoie de unul fertil si usor. Ca sa scapi de corvoada, poti cumpara unul din comert, gata pregatit.

Daca vrei sa pregatesti cu mainile tale substratul, atunci vei avea nevoie de humus, turba, sol fertil (toate in parti egale) in care sa adaugi si putin nisip grosier.

Citeste si: Distanta plantare castraveti. Cum sa plantezi rasadurile in gradina

Ai grija si la aciditatea solului. In varianta ideala, ar trebui sa masoare aproximativ 6,6-6,8 pH. Aciditatea crescuta poate fi combatuta adaugand creta sau dolomita.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont este si pregatirea semintelor pentru a fi puse in pamant. Este de la sine inteles ca vei utiliza numai plicuri de seminte achizitionate din magazine de specialitatea si le vei planta potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

Este esential sa le dezinfectezi inainte de plantare. Vei face acest lucru punandu-le pentru 30 de minute in solutie de permanganat de potasiu (1 g la 100 ml apa). Cele seci, care plutesc la suprafata, se indeparteaza.

Semintele pot germina in ghivece, recipiente de plastic, asigurandu-le lumina si caldura. Cand le apar 5-6 frunze sunt pregatite de transplantare in alte recipiente. Pana la aparitia deliciosilor castraveti buni de consum mai este putin timp de asteptat.