Cultivare rucola (Eruca sativa). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina
Cultivare rucola (Eruca sativa). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

Cultivare rucola (Eruca sativa). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina


Cultivare rucola. Rucola este o planta anuala, cultivata ca salata, usor amaruie si picanta si care a fost cultivata inca din Antichitate. Rucola este, in prezent, una dintre cele mai consumate salate de la noi si a castigat mult teren in ultimul timp datorita numerosilor nutrienti pe care ii ofera celor care aleg sa o consume

Ce beneficii are consumul de rucola

Rucola
Rucola

Cultivare rucola. Asa cum am spus, este o planta foarte sanatoasa, bogata in vitaminele A, C si K, acid folic, calciu si antioxidanti. In plus, are foarte putine calorii.

Adjuvant in digestie. Rucola are un pH alcalin fiind de mare ajutor in sustinerea digestiei si potentarea sistemului imunitar. In plus, are un continut ridicat de apa si contribuie la eliminarea toxinelor din tractul digestiv, dar si din sange. Includerea acestei plante in consumul zilnic previne constipatia si alte boli de tranzit intestinal si sustine sanatatea sistemica.

Este aliat in lupta cu kilogramele. Am mai spus ca are foarte putine calorii si multi nutrienti, ceea ce o face un aliment ideal in curele de slabire si in detoxifierea organismului.

Citeste si: Cum sa faci insecticid din sapun de casa, pentru flori

Protejeaza vederea. Rucola contine un anumit tip de antioxidanti, carotenoizi, cu rol protector la nivelul ochilor. Este cu atat mai utila cu cat vederea tinde sa isi piarda din calitati odata cu inaintarea in varsta. Tocmai de aceea este nevoie sa faci si tu o cultivare de rucola in gradina ta.

Previne cancerul. Datorita continutului de glucozinolati, adica niste fitonutrienti, rucola lupta impotriva celulelor canceroase si previne aparitia acestora.

Intareste oasele. O singura cana de rucola contine mai bine de un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina K, esentiala pentru sanatatea oaselor, dar si pentru prevenirea aparitiei trombilor, adica a cheagurilor de sange. Totusi, daca te stii cu probleme de coagulare, te sfatuiesc sa ceri sfatul medicului tau.

Protejeaza inima. Rucola scade nivelul colesterolului din sange si actioneaza ca un antiinflamator, sustinand sanatatea vaselor de sange si, prin urmare, a circulatiei sanguine.

Cultivare rucola. Cum sa o plantezi in gradina

Cultivare rucola
Cultivare rucola

Rucola (Eruca sativa) nu este greu de cultivat si de intretinut, iar frunzele sunt gata de recoltat la cel mult 35 de zile de la rasarirea semintelor.

Trebuie sa stii, insa, care sunt conditiile de mediu de care aceasta planta are nevoie.

Citeste si: Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina

Rucola este o planta cu pretentii moderata cand vine vorba de caldura.  Semintele au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15 si 25 de grade Celsius pentru a germina si, in functie de aceasta temperatura, vor germina in 10 sau chiar 5 zile.

Planta se simte bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 20 de grade. Nu suporta temperaturi mai mici de 7 grade si nici mai mari de 28.

Nici in privinta luminii, rucola nu este foarte pretentioasa. Prefera zonele cu soare si semi-umbra, iar daca temperaturile se duc peste 25 de grade Celsius, vei avea frunze de recoltat foarte repede. Este util sa stii ca poti cultiva rucola, atat primavara, cat si toamna.

Rasaduri rucola
Rasaduri rucola

Rucola prefera solurile reavene si absenta apei duce la obtinerea unui gust amar. Este recomandat ca rucola sa fie irigata prin picurare. Totodata, se simte bine in soluri mijlocii-usoare, drenate, afanate si bogate in nutrienti. Nu este foarte greu sa faci o cultivare de rucola la tine in gradina.

Cu alte cuvinte, prefera solurile aluvionale, luto-nisipoase, argilo-nisipoase sau lutoase, dar suporta si solurile argiloase si argilo-lutoase, adica solurile mai grele, compacte. Un sol slab-moderat acid va duce la aparitia herniei radacinilor de crucifere, iar pH-ul ideal este cuprins intre 6 si 7.

Citeste si: Cultivare patrunjel (Petroselinum crispum). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

Rucola se cultiva pe randuri, prin semanare, primavara – undeva in luna martie, cu prima recolta in aprilie, sau toamna – in luna septembrie.  Poti obtine o germinare mai rapida daca umezesti folia. Daca vrei sa esalonezi cultura, atunci vei semana la un interval de o saptamana.

Semintele se pun in pamant la 0.7-1 centimetru adancime, la o distanta de 2.5 cm unele de altele, pe randuri aflate la o distanta de 15-20 centimetri.

Fertilizarea se face folosind produse din gama Yara. Recoltarea se face la 3-5 saptamani de la rasarire, cand frunzele au 7.5-10 centimetri, pe planta pastrandu-se doare frunzele de mici dimensiuni.

Boli si daunatori ai rucola (Eruca sativa)

Eruca sativa
Eruca sativa

Fainarea, caderea plantutelor, hernia radacinilor cruciferelor sau rugina alba sunt cele mai cunoscute boli care pot afecta rucola.

In ceea ce priveste daunatorii, acestia includ melcii, afidele, cartitele, tripsii, coropisnitele, puricii cruciferelor, musculitele albe de sera si musculitele albe ale verzei.

Atat bolile, cat si daunatorii pot fi eliminati cu produse de specialitate. Asadar, acum ca ai invatat totul despre cultivarea plantei, iti dorim mult succes!