Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta
Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta

Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta


Cultivare bame. Bamele sunt plante ierbacee, anuale care se cultiva in mod traditional in Asia Mica si de Rasarit, dar si in Egipt si in China. In Europa, bamele se simt cel mai bine in zona de sud a continentului. La noi, aceste legume se cultiva pe spatii restranse.

Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta – Cuprins:

Beneficiile consumului de bame

Abelmoschus esculentus
Bame

Cultivare bame. Se pare ca bamele (Abelmoschus esculentus) sunt extrem de sanatoase pentru consum si  reprezinta un aliment prietenos in diete in conditiile in care sunt foarte nutrite, dar slab calorice. Au o cantitate mare de vitamine, precum A, C, B6, B1, dar contin si acid folic, calciu, fibre, zinc, potasiu, magneziu, fibre si riboflavina.

Regleaza nivelul colesterolului si pe cel al acidului din bila. Bamele regleaza nivelul colesterolului din sange, dar si pe cel al acidului din bila fiind astfel de ajutor in eliminarea toxinelor pe cale hepatica.

Citeste si: Cum sa cultivi dovleac placintar in gradina ta

Fac asta datorita mucilagului pe care il contin. Fibrele din bame ajuta la mentinerea unui intestin gros sanatos si calmeaza simptomele intestinului iritabil. Atentie la consumul de bame…acestea au si efect laxativ.

Antioxidant si antiinflamator. Substantele continute de bame au efecte antioxidante si actioneaza ca un veritabil antiinflamator, fiind recomandate in alimentatia bolnavilor de ateroscleroza.

Previn aparitia cataractei. Aici este inca mult de cercetat, dar unele studii efectuate pana acum concluzioneaza ca includerea bamelor in alimentatie poate preveni aparitia cataractei.

Cultivare bame. Ce trebuie sa stii

Cultivare bame. Rasaduri de bame
Rasaduri de bame

In primul rand ca bamele se vor semana pe caldura, adica numai cand temperaturile sar de 20 de grade Celsius, undeva din a doua parte a lunii mai, cand pericolul inghetului a trecut, iar temperaturile au o tendinta de crestere de la o zi la alta.

Este necesar sa stii ca bamelor le place si apa, nu doar caldura. Este adevarat, bama rezista destul de bine la seceta, insa daca vrei sa te bucuri de o recolta buna, este neaparat nevoie sa irigi cultura. Asta daca iti doresti ca bamele tale sa ajunga la 1.5 metri, adica la o inaltime potrivita. Adica sa faci o cultivare ca la carte a acestor bame.

Este la fel de important sa tii minte ca bamele se cultiva pe biloane, adica pe niste ridicaturi de pamant, si ca plantele se vor cultiva la vreo 40-50 centimetri distanta unele de altele si alti 30-40 centimetri distanta intre randuri.

Seminte de bame
Seminte de bame

Atentie! Asigura-te ca poti oferi cele mai bune conditii de dezvoltare acestei plante pentru ca  infiintarea unei astfel de culturi nu este la indemana oricui. Un kilogram de samanta costa aproximativ 500 de lei.

Cultivare bame. Inainte de infiintarea culturii terenul trebuie arat la o adancime de cel mult 20 centimetri, daca solul este unul afanat, in caz contrar, vei ara la o adancime putine mai mare, de aproximativ 30 centimetri. Este necesar sa faci asta deoarece bamele au radacini dezvoltate si nevoie de ceva spatiu pentru a creste corespunzator.

Citeste si: Cum sa folosesti scortisoara pentru plante

Trebuie sa mai stii ca bamele nu au nevoie de o ingrijire speciala. Dincolo de preocuparea de a le asigura apa necesara, trebuie sa mai arunci cate un ochi la cultura si sa scapi de buruieni.

In ceea ce priveste fertilizatorul, se recomanda ca acesta sa se aplice in toamna dinaintea infiintarii culturii si, cel mai bun ar fi gunoiul de grajd. Te ajuta sa obtii o cultura bio.

Bamele sunt numai bune de recoltat din iulie si pana in octombrie. Fructele care pot fi culese sunt fragede si nu mai lungi de 2 centimetri. Cumva, fructele mai tinere sunt cele mai potrivite pentru recoltare. Poti lasa cateva fructe sa imbatraneasca si sa se lemnifice, de la acestea urmand sa iei seminte pentru urmatorul an.

Boli si daunatori ai bamelor

Cultivare bame Flori de bame
Flori de bame

Cultivare bame. Poate ca infiintarea unei culturi de bame este scumpa, insa vestea buna este ca aceasta planta are cateva boli specifice si cativa daunatori, insa acestia nu iti pot provoca pagube semnificative.

Fainarea este o boala care tinde sa apara toamna. Ea afecteaza frunzele, asa ca nu vei avea mari probleme cu productia de fructe. Chiar si asa, specialistii te sfatuiesc sa elimini planta afectata pentru a nu contamina cultura.

Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

In ceea ce priveste daunatorii, fructele de bame sunt contaminate cu un fel de larve, insa pagubele sunt mici… in sensul ca vei avea doar cateva plante afectate altfel, asa ca nu se justifica investitia in substante care sa combata daunatorii si bolile. Daca vrei neaparat, vei gasi suficiente astfel de substante in magazinele de specialitate.

La final, iti mai spun ca exista mai multe soiuri de bame, cu pastai galbene, verzi si chiar rosii. Astfel, poti alege ce soiuri doresti!