Combatere paduchele negru al ciresului. Cum sa tratezi pomii fructiferi
Combatere paduchele negru al ciresului. Cum sa tratezi pomii fructiferi

Combatere paduchele negru al ciresului. Cum sa tratezi pomii fructiferi


Combatere paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi). Afla cum sa tratezi pomii fructiferi, dar mai ales ce tratamente sunt indicate in cazul in care ai observat un atac asupra ciresilor. Iata ce trebuie sa stii!

Combatere paduchele negru al ciresului. Cum sa tratezi pomii fructiferi – Cuprins:

Myzus cerasi. Primele semne ale unui atac

Myzus cerasi
Myzus cerasi

In cazul in care nu ai mai auzit de paduchele negru al ciresului sau Myzus cerasi, trebuie sa stii ca acestea mai poarta denumirea si de afide negre la cires. 

Daunatorul isi incepe ciclul biologic primavara, mai exact in lunile martie-aprilie, adica atunci cand are loc dezmugurirea. In lunile iunie-iulie vor aparea femelele inaripate si acesta este momentul in care vor aparea mai multe generatii aptere, adica fara aripi.

Primele semne ale unui atac se vor observa pe partea inferioara a frunzelor, dar si pe varfurile lastarilor. Modul de atac este destul de simplu, acest paduche negru va intepa frunzele sau lastarii si va suge sucul celular.

Mai mult, excrementele acestor mici insecte contin zaharuri, iar daca vei observa acele suprafete lipicioase ar fi bine sa stii ce sunt. In cazul in care nu le vei observa, prezenta furnicilor cu siguranta iti va atrage atentia, asa ca inspecteaza pomii fructiferi in mod constant pentru a fi la curent.

Combatere paduchele negru al ciresului. Cum sa procedezi, ce tratamente aplici

Combatere paduchele negru al ciresului
Combatere paduchele negru al ciresului

Trebuie sa stii ca frunzele atacate si lastarii se vor rasuci in urma atacului deoarece seva nu va mai circula din cauza acestor afide negre.

Si asta nu e tot, pentru ca in urma atacului pomii vor avea cresteri mici si se va reduce numarul mugurilor de rod in anul ce urmeaza. Asadar, este esential sa aplici un tratament corect pentru a tine la departare acest daunator de pomii fructiferi din livada ta.

Primul tratament se va face in perioada de repaus vegetativ, adica adica toamna tarziu. Iti recomandam sa aplici un tratament cu ulei horticol. Daca nu stii cum sa prepari unul, avem aici un ghid in care poti invata si singur.

Citeste si: Cum sa plantezi ciresul. Reguli esentiale pentru ca acesta sa se prinda

Combatere paduchele negru al ciresului. Bineinteles, va fi nevoie si de un tratament in perioada de vegetatie, adica atunci cand ciresii au deja frunze. Specialistii recomanda un tratament cu Mospilan 20 SG, Movento 100 SC, Ovipron Top, Inazuma sau Afinto.

Mai trebuie sa stii ca este recomandata si alternarea produselor, pentru ca daca vei folosi acelasi tratament este posibil ca daunatorul sa capete rezistenta si ca stropirea sa nu mai aiba aceeasi eficienta.

Daca dupa 1-2 saptamani paduchele negru al ciresului nu a disparut, este recomandat sa repeti tratamentul. Nu uita sa inspectezi pomii fructiferi in mod frecvent, pentru a opri atacul din timp!