Cum sa obtii o productie de rosii mari si suculente, folosindu-te de tehnici foarte usoare si la indemana oricui. Afla cele cinci secrete care te vor ajuta sa ai rosii mari, gustoase si foarte zemoase.
Rosii mari si suculente – secretul 1 – udarea
Marii gradinari stiu ca rosiile mari, gustoase si zemoase, numai bune pentru o salata de vara, se obtin indiferent daca este vorba despre o perioada cu precipitatii sau de seceta. Secretul este sa adaptezi udarea conform nevoilor. Asta inseamna ca daca este vorba de o perioada fara ploi sa le asiguri irigarea normala sau prin picurare.
Niciodata nu se va uda planta pe intregul ei. Se uda doar baza, adica la radacina. Apa de pe plante va avea intotdeauna efect negativ asupra ei: va ramane fara flori, plus ca va intarzia intarirea si coacerea rosiilor. Stropirea va creste umiditatea din atmosfera si va crea un mediu favorabil aparitiei si dezvoltarii bolilor.
Grija mare si la dimensiunea tomatelor. Nevoia de apa este direct proportionala cu dimensiunea ei. Cand ajunge la un diametru de 2 cm necesarul de apa ajunge la 5-12 litri pe metrul patrat. Va trebui sa le uzi de doua ori pe zi, dimineata devreme si seara tarziu.
Daca este vorba despre o perioada cu uscaciune foarte mare va trebui sa ai grija sa nu le uzi dintr-o data din abundenta. Intr-o astfel de situatie, rosiile s-ar putea desprinde de pe planta sau sa crape.
De asemenea, poate sa apara putregaiul vertexului. Daca te confrunti cu un astfel de scenariu , atunci trebuie sa stii ca rata de udare trebuie sa fie de 0,8-1 l per planta.
Secretul 2 – fertirigarea
Gradinarii cu experienta se bucura de productie bogata si de foarte buna calitate punand in aplicare si secretul 2, adica fertirigarea. Acest lucru inseamna ca rosiile sunt ajutate sa asimileze suficiente ingrasaminte minerale. Va trebui sa folosesti ingrasaminte lichide imediat dupa udare.
Daca vrei sa nu dai gres la acest capitol va trebui sa folosesti in compozitia primei fertilizari de suprafata (efectuata la doua pana la trei saptamani dupa plantarea rasadurilor) ingrasaminte achizitionate din locuri avizate care sa contina superfosfat (de 20-25 g per 1 mp) si sulfat de potasiu (15-20 g per 1 mp).
In cazul in care solul in care s-au efectuat plantarile este unul sarac, este recomandat sa fie adaugate suplimente (pana la 10 g de azotat de amoniu per 1 mp).
Citeste si: Cum sa faci ingrasaminte naturale pentru rosii. Cele mai bune retete
A doua si a treia fertilizare de suprafata se va face in timpul cresterii in masa si a coacerii fructelor. Se va utiliza 15-20 g de azotat de amoniu si 20-25 g de sulfat de potasiu per 1 metru patrat.
Ai nevoie si de fertilizare foliara. La fiecare 10 litri de apa adauga 16 g uree si sulfat de potasiu, cat si 10 g superfosfat.
Este evident ca vei face si tratamente pentru prevenirea bolilor si starpirea daunatorilor. Acest moment este oportun si pentru o noua fertilizare, deci fa operatiunea concomitent. Cel mai bun moment este seara pentru ca frunzele se vor usca lent, iar roua de dimineta va ajuta la o mai buna absorbtie.
De 2-3 ori pe sezon aplica si tratament pe baza de cupru pentru prevenirea bolilor fungice.
Secretul 3 – evitarea formarii rosiilor goale pe interior
Un alt secret este sa eviti sa ai productie de rosii goale pe interior. Acest lucru se intampla ca urmare a polenizarii deficitare care apare in cazul temperaturilor fie prea mari (peste 35 de grade Celsius), fie prea scazute (sub 12 grade Celsius).
Polenul fiind greu, va trebui sa ajuti tu plantele si sa le scuturi usor de cateva ori pe saptamana. Operatiunea trebuie facuta doar dimineata.
Sera sau solarul vor trebui ventilate regulat. Pentru a beneficia de un rod bogat si de calitate va trebuie sa asiguri plantelor lumina suficienta, sa te asiguri ca beneficiaza de potasiu, azot si fosfor in cantitati ideale, sa te asiguri ca planta nu este solicitata de abundenta lastarilor si sa te ingrijesti ca planta sa nu sufere din cauza diferentelor de temperatura zi – noapte.
Rosii mari si suculente – secretul 4 – defolierea si ciupirea
Este o lucrare esentiala ce trebuie inceputa la 30, maxim 40 de zile de la plantarea rasadurilor. Atunci va fi prima data cand se indeparteaza frunzele de la baza plantei. Indepartarea lor se va face periodic (ori de cate ori este necesar). Pe prima inflorescenta, pe tulpina de sub ea nu ar trebui sa fie deloc frunze pana cand fructele se coc.
Operatiunea va asigura o buna circulatie a aerului, plus ca planta nu va mai fi expusa la infestarea cu ciuperci.
Secretul 5 – ciupirea. Si aceasta operatiune iti va garanta rosii gustoase si de dimensiuni considerabile. Va trebui sa asiguri ciupirea o data la 7-10 zile. Va trebui sa indepartezi lastarii secundari cand au cel mult 3- 5 cm. Este vorba despre lastarii care cresc la axila frunzelor (de pe lastarii principali si laterali).
Modelarea plantelor (in una sau doua tulpini, lasand maxim patru inflorescente) va contribui la maturarea tomatelor cu pana la 20 de zile mai devreme.