Cand se seamana mazarea si cum sa pregatesti terenul
Cand se seamana mazarea si cum sa pregatesti terenul

Cand se seamana mazarea si cum sa pregatesti terenul


Cand se seamana mazarea. Afla care este cea mai buna perioada de cultivare, cum sa faci asta in mod corect, cum sa pregatesti terenul inainte de aceasta cultura. Ce alte lucrari sunt necesare pentru a obtine o recolta pe masura!

Cand se seamana mazarea si cum sa pregatesti terenul – Cuprins:

Cand se seamana mazarea

Cand se seamana mazarea
Cand se seamana mazarea

Inainte de a vorbi cand se seamana mazarea, trebuie sa discutam si despre rotatia culturilor de legume. Asadar, daca ai cultivat mazare pe o suprafata de teren afla ca o mai poti cultiva abia peste 4 ani.

In acelasi timp, cultura de mazare va ajuta la restabilirea echilibrului mineral al solului deoarece plantele absorb azotul din aer si il acumuleaza in radacini. Tocmai de aceea, dupa ce ai recoltat mazarea poti cosi partea aeriana a plantei iar radacinile se scot si se pot lasa pe pamant.

Pana la venirea primaverii, radacinile vor putrezi si vor actiona ca un ingrasamant, imbogatind pamantul cu azot. Practic, este o alternativa ieftina si naturala la ingrasamintele cumparate din magazine.

Cand se seamana mazarea. Ei bine, mazarea se poate semana primavara incepand cu sfarsitul lunii februarie si pana la inceputul lunii aprilie. Totusi, tine minte ca temperatura din sol trebuie sa fie de minimum 4-5 grade Celsius. Bineinteles, mazarea se poate semana si toamna, mai exact in luna septembrie.

Cum sa pregatesti terenul si care sunt distantele de plantare

Mazare in gradina
Mazare in gradina

Acum ca stii cand se seamana mazarea, ar fi bine sa stii si cum sa pregatesti terenul, dar si care sunt distantele de plantare. Nu de alta, dar trebuie sa respecti distantele pentru ca plantele sa se dezvolte in mod corect.

Ei bine, terenul poate fi pregatit incepand de toamna, atunci cand se va realiza o aratura la adancimea de 28-30 cm si o fertilizare de baza. Primavara devreme terenul se va marunti si se va nivela.

Citeste si: Ce plantam dupa mazare. Cum sa cultivi pamantul pentru recolte bune

Mazarea (Pisum sativum) se seamana la o adancime de 4-5 cm, distantele dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 2.5-10 cm, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 12.5-30 cm. Semanatul se poate face manual sau, daca vorbim despre suprafete mai mari, se poate face mecanizat folosind o semanatoare.

Mazarea va inflori la aproximativ 30-50 de zile de la semanare, in functie de conditiile meteo. Perioada de inflorire va dura aproximativ 10-25 de zile, iar recoltarea se va face esalonat, in functie de soiul pe care l-ai cumparat.

Nu uita ca mazarea are cerinte ridicate fata de apa din sol, insa in cantitati mari radacinile vor fi afectate. Totodata, asigura-te ca o sa cultivi mazarea pe o suprafata unde beneficiaza de lumina timp de 8-10 ore pe zi.