Cand se recolteaza rubarba si cum sa procedezi
Cand se recolteaza rubarba si cum sa procedezi

Cand se recolteaza rubarba si cum sa procedezi


Cand se recolteaza rubarba. Afla care este perioada in care trebuie sa faci acest lucru, dar si cum sa procedezi in mod corect. Ce trebuie sa stii si care sunt semnele care te anunta ca planta poate fi recoltata.

Cand se recolteaza rubarba si cum sa procedezi – Cuprins:

Cand se recolteaza rubarba. Cum sa faci asta corect si care sunt pasii

Cand se recolteaza rubarba
Cand se recolteaza rubarba

Cand se recolteaza rubarba. Cu toate ca rubarba este de obicei cultivata ca o leguma, ar trebui sa stii ca aceasta este consumata de cele mai multe ori ca desert. Recoltarea acestei plante se face incepand cu luna mai si pana la sfarsitul lunii iunie.

In cazul in care temperaturile nu sunt atat de ridicate, poti face recoltarea esalonat pe toata durata verii, insa tine minte ca nu este recomandat sa folosesti cozile de rubarba incepand cu luna august deoarece trebuie sa protejezi planta si sa o lasi sa inmagazineze substantele nutritive pentru o putea recolta din nou si in anul ce urmeaza.

Expertii recomanda sa nu recoltezi petiolul daca planta are 1-2 ani. Poti face acest lucru daca plantele au 3 ani sau mai mult, pentru a le permite sa se dezvolte. Cand planta are 3 ani, aceasta poate fi recoltata timp de o luna, insa din anul urmator poate fi recoltata timp de 8-10 saptamani.

Totodata, trebuie sa mai stii ca poti recolta rubarba de 2-3 ori pe an, insa intre recoltari trebuie sa fie o pauza de 8-10 saptamani pentru a permite plantei sa se regenereze.

De asemenea, dupa ce recoltezi ar trebui sa lasi la fiecare planta cate 3-4 frunze pentru ca procesul de fotosinteza sa se desfasoare in continuare si pentru ca planta sa produca substantele nutritive necesare pentru crestere.

Taierea frunzelor la rubarba
Taierea frunzelor la rubarba

Ideal ar fi sa recoltezi o treime din planta si sa lasi celelalte frunze sa creasca in continuare. Pentru ca vorbim despre o planta perena, aceasta va putea fi recoltata timp de mai multi ani, asa ca va trebui sa o protejezi.

Petiolul se va taia atunci cand are o culoare rosie si o lungime de 25-30 de centimetri. Acela este semnul care te anunta ca poti incepe recoltarea. Poti face acest lucru prin taiere, folosind un cutit ascutit. Bineinteles, poti rupe petiolul insa ar fi indicat sa folosesti un cutit pentru a nu produce rani suplimentare.

Citeste si: Dulceata de rubarba. Cum sa pregatesti reteta clasica

Dupa ce ai recoltat rubarba va trebui sa tai frunzele, iar pentru consum va ramane doar acea tija de culoare rosie. Acestea pot fi pastrate la frigider timp de o saptamana, insa le poti pune la congelator pentru a le pastra pe termen mai lung, timp de cateva luni.

Mai trebuie mentionat faptul ca daca florile incep sa afara acestea trebuie taiate imediat deoarece planta isi va directiona substantele nutritive catre producerea semintelor si cu siguranta nu vrei asta.

De regula, aparitia florilor indica si faptul ca sezonul de recoltare al rubarbei s-a incheiat, asa ca tot ce poti face este sa astepti pana in anul urmator cand o sa o poti recolta din nou.