Cand se recolteaza merele. Afla care este cea mai buna perioada, dar si cum sa procedezi pentru a putea pastra cat mai bine fructele pe perioada sezonului rece. Ce trebuie sa stii, dar si ce greseli trebuie sa eviti neaparat.
Cand se recolteaza merele si cum sa le pastrezi pe termen lung
Cand se recolteaza merele. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, ar trebui sa stii care este perioada ideala pentru ca fructele sa poata fi pastrate fara probleme si mai ales fara sa se strice. Ce trebuie sa stii!
In primul rand, culoarea fructelor este foarte importanta. Iti poti da seama daca merele sunt coapte sau nu dupa culoarea acestora, asa ca daca fructele sunt verzi si incep sa se ingalbeneasca atunci inseamna ca pot fi culese.
Ideal este sa incepi sa le culegi cand incep sa isi schimbe culoarea, nu cand fructele au o culoare rosu-inchis. Daca le lasi sa se coaca prea mult pe ramuri, atunci fructele o sa reziste mai putin atunci cand le pui la pastrare.
Un alt semn care te anunta ca fructele pot fi culese este usurinta cu care acestea se desprind de pe ramuri. Daca marul se rupe usor, atunci este timpul pentru recoltare, insa daca se rup mai greu inseamna ca le mai poti lasa pentru o scurta perioada.
De asemenea, iti poti da seama daca merele sunt gata sau nu de recoltare daca o sa culegi unul si il tai pe jumatate. Daca centrul acestuia, adica invelisul care protejeaza semintele are o culoare maronie, atunci este copt. Daca acesta este inca verde, atunci fructele mai au nevoie de ceva timp pentru a se coace cum trebuie.
Culoarea semintelor trebuie sa fie maronie. Daca semintele sunt albe sau verzi, atunci fructele nu sunt coapte inca si mai trebuie sa le lasi in pomi pentru a ajunge la maturitate.
Si soiul de mar pe care il ai in gradina sau livada este important, pentru ca anumite soiuri se culeg mai tarziu. De exemplu, soiurile Elstar si Gala se culeg la inceputul lunii septembrie. Soiurile Jonagold, Boskoop, Gloster sau Cox’s Orange Pippin se culeg in a doua jumatate a lunii septembrie.
Soiul Idared se culege la inceputul lunii octombrie. Soiurile Granny Smith, Golden Delicious, Braburn sau Pink Lady se culeg dupa jumatatea lunii octombrie.
Citeste si: Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori
Atunci cand culegi merele este foarte important sa le separi pe cele cu urme de lovituri de cele neatinse. Daca o sa le pui amestecate, atunci merele lovite o sa se strice mai repede, iar apoi o sa le strice si pe cele sanatoase.
Tocmai de aceea este bine sa le consumi cat mai repede pe cele care au urme de lovituri sau sa le folosesti pentru a prepara diverse retete de prajituri sau placinte.
Merele culese se vor pastra intr-un loc racoros, lipsit de lumina si cu o temperatura constanta. Ideal este ca temperatura sa fie undeva la 5 grade Celsius pentru ca merele sa reziste cat mai mult, insa cel mai important este sa fie ferite si de inghet.
In acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca pui merele intr-un spatiu aerisit pentru a evita mucegairea fructelor. Totodata, ar fi bine sa le pui in lasi de lemn pentru ca aerul sa circule cum trebuie printre acestea. Bineinteles, nu este indicat ca spatiul de depozitarea sa aiba o umiditate ridicata.