Cand se planteaza usturoiul de primavara si cum sa faci asta
Cand se planteaza usturoiul de primavara si cum sa faci asta

Cand se planteaza usturoiul de primavara si cum sa faci asta


Cand se planteaza usturoiul de primavara. Afla care este perioada ideala pentru a planta usturoi la tine in gradina, dar si cum sa faci asta in mod corect. Care sunt distantele de plantare si de ce trebuie sa le respecti!

Cand se planteaza usturoiul de primavara si cum sa faci asta – Cuprins:

Cum sa pregatesti cateii de usturoi pentru plantare

Pregatirea cateilor de usturoi pentru plantare
Pregatirea cateilor de usturoi pentru plantare

Inainte de a vorbi despre perioada cand se planteaza usturoiul de primavara, nu ar fi rau sa stii cum sa pregatesti cateii de usturoi pentru plantare. Nu de alta, dar trebuie sa beneficiezi si de o recolta pe masura.

Asadar, primul pas va fi sa te asiguri ca selectezi doar cateii de usturoi cu dimensiuni mari, dar care sa nu aiba coaja deteriorata sau sa fie moi la atingere.

Mai mult, ar fi bine sa alegi un soi romanesc, pentru a te asigura ca acesta rezista foarte bine la conditiile climatice de la noi din tara.

Dupa ce ai selectat cateii de usturoi (Allium sativum) acestia se pun intr-o carpa umezita, intr-un loc racoros, timp de o saptamana. Poti pune cateii de usturoi chiar si in frigider, insa alege rafturile inferioare pentru a evita inghetul acestora. In acest mod poti grabi procesul de germinare al cateilor de usturoi.

Inainte de a ii planta, cateii de usturoi trebuie scosi cu 12 ore inainte. De asemenea, va fi necesara o dezinfectare a acestora, pentru a ii feri de boli. Pentru asta, o sa ai nevoie de o solutie de permanganat de potasiu unde acestia se tin timp de 20-30 de minute.

Cand se planteaza usturoiul de primavara si cum sa procedezi

Cand se planteaza usturoiul de primavara
Cand se planteaza usturoiul de primavara

Cand se planteaza usturoiul de primavara. Ei bine, usturoiul se poate planta in gradina incepand cu luna martie, insa inainte de asta asigura-te ca temperatura solului depaseste 5 grade Celsius. Ideal ar fi ca temperatura din sol sa fie de 10 grade Celsius.

Si daca am adus vorba de sol, ar trebui sa te asiguri ca pH-ul pamantului din gradina ta este cuprins intre 6.5 si 7. Daca solul este prea acid, atunci va trebui sa folosesti var pentru a ii reduce aciditatea. In cazul in care solul este prea alcalin, este necesar sa adaugi cenusa.

Citeste si: Cum sa previi o recolta mica de usturoi si care pot fi cauzele

Tine minte ca usturoiul trebuie plantat pe aceeasi suprafata de teren doar o data la 3-4 ani. Ia in considerare rotatia culturilor de legume pentru a te asigura ca vei beneficia de o cultura de usturoi lipsita de boli sau daunatori.

Distanta de plantare a usturoiului de primavara este de 5 cm intre plantele aflate pe acelasi rand, in timp ce distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25 cm. Adancimea la care se planteaza cateii de usturoi trebuie sa fie de 3-4 cm.

Mare atentie! Usturoiul va avea nevoie de apa, iar daca nu are destula atunci frunzele se vor ingalbeni, iar varfurile acestora vor incepe sa se usuce. De asemenea, este important de stiut ca usturoiul se uda dimineata devreme sau seara, niciodata in timpul zilei atunci cand este cald.