Cand se planteaza tuia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala
Cand se planteaza tuia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala

Cand se planteaza tuia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala


Cand se planteaza tuia. Afla cum sa faci asta in mod corect daca vrei ca tuia pe care o plantezi sa se prinda, dar si care este perioada ideala. Iti mai spunem si ce perioada trebuie sa eviti, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Cand se planteaza tuia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala – Cuprins:

Cand se planteaza tuia. Cum sa faci asta pentru rezultate cat mai bune

Cand se planteaza tuia
Cand se planteaza tuia

Cand se planteaza tuia. Ei bine, daca si tu vrei sa plantezi acest arbust la tine in curte sau in gradina, atunci trebuie sa stii ca aceasta se planteaza aproape oricand, singura exceptie fiind perioada sezonului rece.

Totodata, daca vrei sa faci plantarea toamna, ai grija sa te ocupi de asta cu 4-6 saptamani inainte de venirea primului inghet. Asadar, fii cu ochii pe prognoza meteo daca vrei ca vremea sa nu te ia prin suprindere.

Expertii spun ca tuia poate fi cultivata incepand cu finalul lunii martie si pana la jumatatea lunii noiembrie. Bineinteles, asta depinde si de zona in care locuiesti, pentru ca daca iarna soseste mai devreme, atunci luna noiembrie nu este buna. Ideal, ar trebui sa faci aceasta operatiune toamna, pentru ca exista mai multa umiditate in pamant si sansele de a se prinde sunt mai mari.

Mai mult, daca planuiesti sa faci plantarea in timpul verii, mai ales in lunile calduroase precum iulie si august, ar trebui sa mentionam faptul ca tuia va avea nevoie de multa apa pentru a se putea prinde. Pe scurt, uda arbustul foarte bine in urmatoarea luna dupa plantare.

Plantare tuia
Plantare tuia

Acum ca stii cand se planteaza tuia, ar trebui sa stii si cum sa o plantezi in mod corect, pentru ca aceasta sa se prinda. Nu de alta, dar cu totii ne dorim asta atunci cand plantam ceva.

De regula, tuia pe care o cumperi din magazinele de specialitate vine cu un balot de pamant sau de canepa care ii imbraca radacinile. Ei bine, groapa pe care o vei sapa trebuie sa fie cu aproximativ 3 centimetri mai lata decat acel balot.

Inainte de a pune tuia in pamant, este indicat sa pui in groapa si putina turba. Dupa aceea, pune tuia in groapa si nu te ingrijora daca acel balot de canepa o sa inceapa sa putrezeasca pentru ca radacinile nu vor fi afectate in niciun fel.

Citeste si: Boli si tratamente la tuia. Cum sa ai grija de arbustii ornamentali

Dupa ce ai ingropat tuia, va trebui sa o uzi foarte bine pentru ca apa sa ajunga la nivelul radacinilor. Daca ai facut plantarea vara, atunci tine minte ca solul trebuie sa fie mentinut in permanenta umed dupa plantare, timp de aproximativ o luna.

Daca arbustul nu o sa aiba apa, vei observa asta din cauza faptului ca frunzisul incepe sa se ingalbeneasca dinspre exterior inspre interior.

Desigur, poti observa asta si pe timpul iernii atunci cand temperaturile scad insa tine minte ca atunci nu este indicat sa o uzi deoarece este posibil ca temperaturile negative si apa sa afecteze radacinile si sa moara.