Cand se planteaza dovlecei si cum sa faci asta la tine in gradina
Cand se planteaza dovlecei si cum sa faci asta la tine in gradina

Cand se planteaza dovlecei si cum sa faci asta la tine in gradina


Cand se planteaza dovlecei. Afla care este cea mai buna perioada, cum sa faci asta la tine in gradina, care sunt distantele de plantare, dar si ce trebuie sa iei in considerare pentru o recolta bogata. Iata ce trebuie sa stii!

Cand se planteaza dovlecei si cum sa faci asta la tine in gradina – Cuprins:

Cum sa pregatesti pamantul

Rasaduri de dovlecei
Rasaduri de dovlecei

Inainte de a stii cand se planteaza dovlecei, ar trebui sa stii cum sa pregatesti suprafata de pamant pe care urmeaza sa cultivi aceasta leguma.

Pentru o recolta pe masura, dovleceii au nevoie de un sol cu pH cuprins intre 5.5 si 6.8. De asemenea, rotatia culturilor de legume este foarte importanta. Dovleceii se cultiva pe aceeasi suprafata de teren unde ai plantat rosii, cartofi, ceapa, varza, culturi de verdeata sau radacinoase.

Nu ar trebui sa cultivi dovlecei (Cucurbita pepo) pe o suprafata de teren unde ai avut castraveti, pepeni sau dovleci. Nu este recomandat deoarece culturile au aceleasi boli si daunatori, asadar poti cultiva dovlecei pe aceeasi suprafata de teren doar o data la 3-4 ani.

Terenul pentru cultivarea dovleceilor se va pregati din toamna, atunci cand este indicat sa il sapi la o adancime de 20-25 cm, dupa care sa adaugi ingrasaminte precum superforsfat si sulfat de potasiu.

Cand se planteaza dovlecei. Cum sa faci asta si la ce distante

Cand se planteaza dovlecei
Cand se planteaza dovlecei

Cand se planteaza dovlecei. Ei bine, trebuie sa stii ca poti incepe o cultura de dovlecei plantand atat seminte cat si rasaduri.

Semintele se planteaza la inceputul lunii mai, insa dupa ce a trecut pericolul de inghet sau la 2-3 saptamani de la ultimul inghet. Daca alegi un soi de dovlecei cu vrej scurt, atunci distanta dintre plantele de pe acelasi rand trebuie sa fie de 60-80 cm, in timp ce distanta dintre randuri trebuie sa fie de 80 cm.

Soiurile de dovlecei cu vrej lung se planteaza la o distanta de 80 cm intre plantele aflate pe acelasi rand si la 80-140 cm intre randuri, deoarece au nevoie de mai mult spatiu pentru a se dezvolta.

Citeste si: Cate boabe de fasole se pun in cuib. Cum sa le plantezi si in ce perioada

Daca alegi sa folosesti seminte, acestea se seamana la o adancime de 2.5 cm, iar in fiecare cuib se vor pune 2-3 seminte.

Desigur, cei ce vor alege sa planteze rasaduri de dovlecei se vor bucura si de o recolta timpurie. Asadar, tu decizi cat de repede vrei sa culegi dovleceii.

Totusi, tine minte ca rasadurile de dovlecei vor creste in aproximativ 30-35 de zile si de regula semintele se pun in pamant in lunile februarie-martie.

La final, iti mai spunem ca pentru plantarea dovleceilor trebuie sa alegi o suprafata de pamant care are parte de lumina soarelui. Totodata, tine minte ca dovleceii au nevoie si de apa, asa ca un sistem de irigare prin picurare poate fi o solutie foarte buna.