Cand se planteaza capsunii primavara. Afla care este cea mai buna perioada in care sa faci acest lucru la tine in gradina, dar si cum sa faci plantarea capsunilor in mod corect. Iata ce trebuie sa stii si tu!
Cand se planteaza capsunii primavara
Daca si tu vrei sa stii cand se planteaza capsunii primavara, afla ca cea mai buna perioada este intre 15 martie si 15 aprilie. Totusi, tine minte ca plantarea trebuie facuta dupa ce a trecut pericolul de inghet, asa ca mare atentie la prognoza meteo!
Totusi, pentru a te asigura ca obtii o recolta pe masura, va trebui sa pregatesti terenul in mod corespunzator. Tine minte ca plantele au nevoie de un sol bine drenat, dar in acelasi timp si usor acid.
Mai mult, ar fi bine sa fertilizezi pamantul folosind gunoi de grajd descompus (mranita) pentru a te asigura ca ii imbunatatesti textura, dar in acelasi timp pentru a le asigura viitoarelor plante nutrientii necesari.
PH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 5.5 si 6.5. Daca ai un sol prea acid atunci poti adauga var pentru a ii creste pH-ul. In cazul in care solul este alcalin, trebuie sa stii ca poti adauga sulf pentru a scadea valoarea pH-ului.
Cum sa plantezi capsunii in mod corect
Acum ca stii cand se planteaza capsunii primavara ar fi bine sa stii si cum sa faci asta in mod corect, care sunt distantele de plantare, dar si cum sa pregatesti plantele.
Stolonii de capsuni (Fragaria x ananassa) trebuie pregatiti inainte de plantare, asadar ia in vedere doua operatiuni importante si anume mocirlirea si fasonarea.
Fasonarea consta in indepartarea frunzelor uscate sau a celor rupte de pe tulpina. Pentru mocirlire vei avea nevoie de un amestec de pamant galben (3 parti), balegar (2 parti) si apa (o parte).
Citeste si: Stropiri capsuni. Cum sa aplici un program de tratamente
Radacinile stolonilor se tin in acel amestec de consistenta unei smantani timp de 20-30 de minute, dupa care se face plantarea. In acest mod te asiguri ca radacinile vor fi hidratate si in acelasi timp ca elimini eventualele goluri de aer de la nivelul sistemului radicular.
Nu uita nici de distantele de plantare, care sunt foarte importante. Distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 20-25 cm, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 90 cm.