Cand se planteaza brazi si cum sa faci asta la tine in curte
Cand se planteaza brazi si cum sa faci asta la tine in curte

Cand se planteaza brazi si cum sa faci asta la tine in curte


Cand se planteaza brazi. Afla care este cea mai buna perioada pentru a planta aceste conifere la tine in curte, dar si cum sa faci asta in mod corect, pentru ca acesta sa se prinda. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cand se planteaza brazi si cum sa faci asta la tine in curte – Cuprins:

Cand se planteaza brazi

Cand se planteaza brazi
Cand se planteaza brazi

Cand se planteaza brazi. Daca si tu vrei sa plantezi aceste conifere la tine in gradina, afla ca cea mai buna perioada este de la inceputul lunii noiembrie si pana la mijlocul lunii decembrie.

Desigur, daca ai ratat acea perioada, mai poti planta bradul inainte de jumatatea lunii martie. Asadar si primavara este o luna buna, insa trebuie sa o faci la inceputul sezonului cald.

Totodata, tine minte ca brazii trebuie protejati in primii 3 ani de la plantare de vanturile puternice care pot aparea pe timpul iernii. Mai mult, au nevoie de protectie si impotriva gerului, daca temperaturile scad sub valoarea de -15 grade Celsius.

Brazii au nevoie de un sol acid si cu umiditate ridicata, insa este foarte important ca acesta sa fie drenat. Asadar, mare atentie ca apa sa nu stagneze la nivelul radacinilor pentru ca acestea pot putrezi!

Cum sa plantezi un brad la tine in curte

Cum sa plantezi un brad
Cum sa plantezi un brad

Acum ca stii cand sa plantezi brazi, ar trebui sa stii si cum sa faci asta in mod corect pentru ca acestia sa se prinda. Nu de alta, dar pasii sunt foarte importanti!

Vestea buna este ca brazii (Abies) pot creste aproape in orice conditii asa ca pot fi plantati chiar si daca locuiesti la oras. De asemenea, culoarea acestora va ramane verde pe tot parcursul anului.

Pentru a planta un brad, va fi nevoie sa faci o groapa cu o adancime de 50 cm, o lungime de 50 cm si o latime de 50 cm. Atunci cand o sapi, pune primii 25-30 cm de pamant in partea dreapta a gropii, acela este solul roditor care se va folosi la nivelul radacinilor. Restul pamantului va fi de umplutura.

Ideal ar fi sa sapi groapa cu doua luni inainte, pentru a putea elimina microorganismele, a steriliza locul si a face aerisirea acesteia. Totusi, groapa se poate sapa si cu doar doua saptamani inainte daca nu ai atat de mult timp la dispozitie.

Citeste si: Diferente intre brad si molid. Cum sa ii deosebesti

Inainte de plantare, asigura-te ca te ocupi si de fasonarea radacinilor. Pe scurt, cele prea lungi trebuie scurtate, iar cele rupte sau necrozate trebuie eliminate in totalitate.

Mocirlirea radacinilor este foarte importanta, asa ca pentru asta va trebui sa faci un amestec de trei parti pamant galben, doua parti gunoi de grajd proaspat si o parte apa. Amesteca foarte bine pana ce obtii consistenta unei smantani si lasa radacinile bradului acolo timp de 20-30 de minute.

Mocirlirea este importanta pentru a elimina eventualele goluri de aer de la nivelul radacinilor. Atunci cand plantezi bradul, asigura-te ca pui inainte 2/3 din pamantul roditor in groapa. Solul roditor va ajuta radacinile sa se dezvolte mai repede.

La final, asigura-te ca tasezi pamantul foarte bine pentru a elimina orice gol de aer de la nivelul radacinilor. Daca nu exista precipitatii, tine minte ca bradul se va uda abundent in urmatoarele 5-7 zile. In cazul in care urmeaza temperaturi negative in urmatoarele 2 saptamani te sfatuim sa nu il mai uzi!