Cand se culeg merele. Cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece
Cand se culeg merele. Cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece

Cand se culeg merele. Cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece


Cand se culeg merele in functie de soi. Afla care este perioada ideala pentru a culege fructele din livada ta, dar si cum sa le pastrezi pe toata durata sezonului rece. Ce trebuie sa stii si cum poti face testul fructelor inainte de a le culege.

Cand se culeg merele. Cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece – Cuprins:

Cand se culeg merele si cum sa testezi fructele inainte de asta

Cand se culeg merele
Cand se culeg merele

Cand se culeg merele. Trebuie sa stii ca daca o sa culegi fructele prea devreme, acestea o sa fie acre, iar daca o sa faci asta prea tarziu o sa aiba o textura fainoasa. Tocmai de aceea, trebuie sas tii care este perioada ideala pentru a culege fructele.

Bineinteles, soiul merelor este iarasi foarte important pentru ca acesta dicteaza perioada in care poti sa culegi fructele. Spre exemplu, soiurile de mar Gala si Elstar se culeg la inceputul lunii septembrie.

Soiurile Jonathan, Gloster, Jonagold, Boskoop sau Cox’s Orange Pippin se culeg spre sfarsitul lunii septembrie. Fructele soiului Booskop pot si pastrate fara probleme timp de 6-8 saptamani fara sa ca gustul acestora sa fie afectat sau schimbat in vreun fel.

Daca culegi fructe din soiurile Jonagold, Jonathan, Gloster sau Cox’s Orange Pippin, acestea pot fi pastrate timp de 3 luni fara probleme si fara a isi pierde din aroma.

Soiul de mar Idared se va culege la inceputul lunii octombrie, asa ca mare atentie daca si tu ai l-ai cultivat in livada.

Mere coapte
Mere coapte

Soiurile de mar Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn sau Pink Lady se vor culege dupa jumatatea lunii octombrie.

Desigur, cel mai simplu va fi sa testezi fructele inainte de a le culege, pentru a te asigura ca nu le culegi prea devreme, insa nici prea tarziu.

Cel mai bun test va fi sa culegi 2-3 mere si sa le tai pe jumatate. Daca semintele au o culoare maronie, inseamna ca fructele au ajuns la maturitate si sunt coapte.

Si coaja poate fi un indicator bun, deoarece culoare acesteia ne va confirma cand este perioada ideala sa le culegem. Daca fructele sunt initial verzi si incep sa se ingalbeneasca, atunci sunt gata de cules.

Alte fructe pot fi verzi la inceput si atunci cand incep sa se inroseasca inseamna ca sunt pregatite pentru a fi culese. Totusi, tine minte ca vorbim de o culoare rosu aprins. Daca fructele au o culoare rosu inchis, inseamna ca ai intarziat cu culesul.

Un alt indiciu care ne arata daca fructele sunt sau nu gata de cules este si usurinta cu care acestea se desprind de pe ramuri. Pentru a testa acest lucru, trebuie sa rotesti fructul cu mana si daca acesta se desprinde cu tot cu codita inseamna ca merele pot fi culese.

Cum sa pastrezi fructele pe durata sezonului rece

Depozitarea merelor
Depozitarea merelor

Acum ca stii cand se culeg merele, ar fi bine sa stii si cate ceva despre pastrarea fructelor pe durata sezonului rece. Nu de alta, dar nu vrei ca merele sa se strice imediat dupa ce le-ai cules.

In primul rand, fructele lovite sau stricate trebuie separate de cele sanatoase imediat dupa ce le-ai cules. Daca nu faci asta, risti ca fructele sanatoase sa se strice mult mai repede.

Merele trebuie pastrate intr-un loc intunecat, racoros, dar si unde temperatura este constanta si de aproximativ 4 grade Celsius. Daca o sa le pastrezi intr-un beci, locul este ideal, insa daca le pastrezi afara mare atentie la inghet, deoarece temperaturile scazute o sa le afecteze si o sa degere.

Citeste si: Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori

Asigura-te ca locul in care pastrezi fructele ofera si o buna circulatie a aerului. Asta va impiedica formarea mucegaiului. Mai mult, ar fi indicat sa le pastrezi in lazi de lemn sau de plastic, deoarece aerul poate circula fara problema printre acestea.

Umiditatea este foarte importanta deoarece fructele nu se vor usca. Daca locul de pastrare nu are suficienta umiditate, atunci poti pune un castron cu apa in apropierea fructelor, in fiecare saptamana.

Fructele lovite sau stricate nu se vor pastra deoarece nu rezista foarte mult. Te sfatuim sa le folosesti pentru a face suc de mere sau sa le razi pentru a le pastra, deoarece pot fi folosite la placinta.