Cancerul bacterian al pomilor fructiferi. Afla ce metode de control exista, dar si cum sa identifici primele semne. Ce poti face in acest caz si cum se transmite cancerul bacterian al pomilor, dar si ce alte culturi poate ataca. Ce trebuie sa stii si tu!
Cancerul bacterian al pomilor fructiferi. Cum sa il identifici si ce masuri poti lua
Pentru cei ce nu stiu, cancerul bacterian al pomilor fructiferi este provocat de bacteria Agrobacterium tumefaciens, cunoscuta si sub numele de Rhizobium radiobacter. Vestea proasta este ca aceasta bacterie poate supravietui in sol perioade foarte lungi de timp, pana la cativa ani.
Mai mult, acest patogen poate sa infecteze o multime de specii de pomi fructiferi, iar aici mentionam marul, parul, ciresul piersicul sau migdalul. Totodata, poate sa infecteze si vita de vie, dar si culturile de mur, afin sau zmeur.
Primul semn ca pomii fructiferi pot fi afectati de cancerul bacterian este ca acestia sunt lipsiti de vigoare, iar pe trunchiul acestora si pe ramuri o sa apara tumori sau gale albicioase, care ulterior se vor lignifica si vor deveni dure.
Pe masura ce infectia avanseaza, aceste tumori devin mai mari in dimensiuni si tot mai neregulate. Bineinteles, tumorile pot afecta si radacinile pomilor fructiferi, insa vorbim despre pomii tineri, iar acestia nu se vor mai alimenta corect si acestia ajung sa se usuce.
Cancerul bacterian se poate raspandi destul de usor intr-o livada cu ajutorul uneltelor contaminate, asa ca mare atentie deoarece acestea trebuie neaparat dezinfectate atunci cand te muti de la un pom la altul. Mai mult, infectia se poate raspandi si cu ajutorul daunatorilor precuma afidele sau paduchele lanos.
Expertii spun ca acest cancer nu poate afecta in totalitate pomii batrani sau cei care s-au prins foarte bine, asa ca mare atentie la pomii fructiferi tineri pe care ii ai in livada. Nu exista un tratament pentru cancerul bacterian la pomi, insa poti lua cateva masuri pentru a preveni infectarea acestora.
Spre exemplu, nu este indicat sa tai pomii in conditii de umiditate ridicata. Poti sari peste taierile de toamna si sa le faci la primavara. Mai mult, este indicat sa tai ramurile care au fost afectate de cancer bacterian pentru a evita raspandirea acestuia, insa nu uita de dezinfectezi uneltele cand te muti de la o ramura la alta sau de la un pom la altul.
Citeste si: Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta, ce tratamente aplici dupa taieri
Ramurile afectate se vor distruge prin ardere, pentru a te asigura ca infectia nu se propaga si la ceilalti pomi fructiferi. Totodata, sunt importante si tratamentele preventive folosind produse cuprice, iar in acest caz recomandam Merpan 80 WDG sau Cupridin 50 WP.
De asemenea, este important sa ajuti pomii la cicatrizarea ranilor dupa ce efectuezi taierile. Iti recomandam sa folosesti un mastic special, cu ajutorul carora sa cicatrizezi locurile in care s-au facut taierile.
In cazul in care exista un pom bolnav intr-o lovada, acesta trebuie scos. Mare atentie pentru ca trebuie sa scoti cu atentie radacinile din sol pentru ca pamantul infectat sa nu cada in preajma altor pomi.
In groapa ramasa va trebui sa aplici o solutie cuprica (3%) pentru a dezinfecta pamantul, iar apoi sa o umpli folosind pamant luat din alt loc. Nu este indicat sa mai plantezi un pom in acelasi loc timp de 2-3 ani.