Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa faci plantarea in mod corect
Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa faci plantarea in mod corect

Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa faci plantarea in mod corect


Adancime plantare pomi fructiferi. Afla cum sa faci plantarea pomilor in mod corect si care trebuie sa fie adancimea minima pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. Ce trebuie sa stii!

Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa faci plantarea in mod corect – Cuprins:

Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa o faci in mod corect

Adancime plantare pomi fructiferi
Adancime plantare pomi fructiferi

Adancime plantare pomi fructiferi. Daca si tu iei in considerare sa plantezi pomi fructiferi in gradina, ar fi bine sa stii la ce adancime se pun acestia pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Bineinteles, adancimea difera in functie de sol, insa dimensiunile minime ale unei gropi ar trebui sa fie 50 cm adancime, 50 cm latime si 50 lungime.

In cazul in care urmeaza sa plantezi pomi pe soluri usor nisipoase, dimensiunile gropilor trebuie sa fie de 60 cm adancime, 60 cm latime si 60 cm lungime. Pe solurile compacte-grele argiloase pomii se planteaza in gropi cu adancime cuprinse intre 60-80 cm, in timp ce latimea va fi de 120 cm si lungimea de 120 cm.

Mai trebuie sa stii ca gropile pentru plantarea pomilor fructiferi se sapa cu 2-3 saptamani inainte. Nu uita ca primul strat de 20-25 cm de pamant sa il pui in partea dreapta a gropii, iar urmatorul strat de pamant in partea stanga a gropii. Pamantul din partea dreapta este cel roditor, asa ca il vei folosi pentru a il pune la nivelul radacinilor.

Groapa pregatita pentru plantare
Groapa pregatita pentru plantare

In cazul in care nu stiai, groapa in care urmeaza sa plantezi pomul fructifer se sapa mai devreme pentru a aera pamantul si pentru a activa dezvoltarea microflorei din sol. Atunci cand plantezi pomul pe fundul gropii se va pune un strat de 15-20 cm de pamant din stratul inferior (partea stanga a gropii), iar apoi se va completa pana la jumatate sau chiar doua treimi cu pamantul roditor din stratul de suprafata (partea dreapta a gropii).

Atunci cand plantezi pomii fructiferi, nu uita de fasonarea radacinilor. Aceasta operatiune consta in scurtarea radacinilor prea lungi, dar si taierea celor rupte sau necrozate.

Citeste si: Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti

Dupa fasonarea, nu uita de mocirlire. Ai nevoie de un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Amesteca totul pana ce se omogenizeaza, iar apoi scufunda radacinile de mai multe ori in acel amestec pentru a te asigura ca stimulezi cresterea acestora.

Pomii se pun in groapa imediat dupa mocirlire, pentru a mentine umiditatea la nivelul radacinilor. Dupa ce ai acoperit radacinile, taseaza pamantul cu piciorul, iar apoi pune o galeata de apa.

Dupa aceea, umple groapa cu restul de pamant, taseaza din nou si apoi mai pune o galeata de apa. Tasarea este necesara pentru a evita formarea golurilor de aer la nivelul radacinilor.