Acid succinic. Cum sa il folosesti in mod corect in gradina ta
Acid succinic. Cum sa il folosesti in mod corect in gradina ta

Acid succinic. Cum sa il folosesti in mod corect in gradina ta


Acid succinic. Cum sa utilizezi corect acidul succinic, considerat de marii gradinari un ingrasamant extrem de eficient pentru legume, fructe si flori, dar si un un stimulent pentru multe procese in timpul cresterii si un adaptogen excelent. Invata care sunt cele mai bune utilizari.

Ce este acidul succinic si ce proprietati are

Ce este acidul succinic
Ce este acidul succinic

Acidul succinic, cunoscut si ca spirit de chihlimbar, este un acid dicarboxilic. Succinatul joaca un rol biochimic in ciclul acidului citric (ciclul Krebs). Numele provine din limba latina succinum (chihlimbar), din care poate fi obtinut acidul.

Marii gradinari il considera un ingrasamant bun pentru plante, dar si un un stimulent pentru multe procese in timpul cresterii. Normalizeaza activitatea vitala  a microorganismelor din sol. De asemenea, ajuta la distrugerea substantelor toxice.

In mod natural, aceasta substanta sub forma de cristale albe, fara miros, se gaseste in chihlimbar, dar si in organismul uman si cel al animalelor (sub forma de anioni si saruri). Poate fi gasit in florarii, in forma de tablete solubile. Acestea se pot dizolva in apa sau alcool si au gust asemanator cu cel al acidului citric. 

Chiar si in cantitate mica, acidul succinic ajuta la cresterea calitatii diferitelor culturi, fiind un biostimulant cu un spectru larg de actiune

Acid succinic. Mod de preparare si utilizare

Acid succinic
Acid succinic

Accidul succinic este folosit pentru revitalizarea plantelor, dar si pentru a dezvolta sistemul radicular.

Proportia este urmatoarea: la 2 litri de apa se adauga 2 grame de acid succinic.  Ai grija sa pui acidul mai intai in apa calda si sa adaugi treptat apa rece pana se ajunge la temperatura camerei.

Solutia obtinuta nu trebuie sa fie foarte concentrata si se adauga direct la baza plantei, pana cand pamantul devine saturat. Tratamentul trebui repetat saptamanal, pana cand se observa  ca starea plantei tratate este una buna.

Efectul solutiei preparate este limitat, 2- 3 zile. Dupa aceasta perioada de timp trebuie preparata una noua.

Modul de utilizare este diferit. Daca este vorba despre seminte, atunci va ajuta la germinatie. Acestea trebuie tinute o zi in solutie, se usuca si apoi se pot planta.

In cazul radacinilor, acidul va ajuta la o mai buna inradacinare, aceasta parte din planta trebuind sa fie tinuta in solutie pentru 50 de minute. Radacinile trebuie apoi uscate si ulterior fxate in substrat.

In cazul butasilor, partea inferioara trebuie tinuta in solutie pentru 24 de ore. Radacinile se vor prinde garantat in substrat.

Si lastarii pot fi stimulati, pulverizand pe frunze si tulpini la fiecare 2-2,5 saptamani. Va trebuie sa faci asta fie dimineata, fie seara.

Daca ai plante pe care vrei sa le revitalizezi, le poti ajuta pulverizand cu solutie de accid succinic, dar cu o concentratie ceva mai mare. Acest lucru presupune ca la un litru de apa calda sa dizolvi 0, 25 grame de tableta de acid.

Solutia este de mare ajutor si in cazul trandafirilor. Acestia vor fi protejati si mai bine de daunatori plus ca tulpinile vor fi si mai viguroase. Rezultate vei incepe sa observi la o saptamana, maxim doua dupa ce ai folosit solutia. 

Acidul succinic pentru legume, fructe si flori

Rasad castraveti
Rasad castraveti

Daca folosesti acid succinic pentru culturile de legume, cele mai bune rezultate le vei observa in cazul rosiilor, castravetilor, ardeilor, morcovilor, sfeclei, si verzei.

Tratamentul poate fi inceput inca din faza de samanta, utilizand  1 gram de acid succinic la 1 litru de apa.

Daca se trece de acest interval, tratamentul trebuie aplicat in perioada de crestere si apoi in cea de fructificare. Se va folosi la 1 litru de apa cate 5,6 grame de acid succinic. La final te vei alege cu un rod mult mai bogat decat cel obisnuit. Plus ca productia va fi una prelungita.

Daca vorbim de rasaduri, tratamentul trebuie inceput inca din faza de seminte. Inainte de a fi plantate trebuie tinute in solutie in urmatoarea concentratie: 1 gram la litru de apa. Inainte de plantare, usuca semintele.

Procesul de inflorire va fi accelerat in cazul cartofilor daca inainte de plantare, tuberculii sunt tinuti in solutie, apoi sunt scosi si tinuti pentru doua ore sub o folie si ulterior plantati.

Plantele de gradina vor da randament si mai mare daca vor fi ajutate cu o astfel de solutie pentru ca substantele nutritive vor fi si mai bine absorbite, cu un procent de pana la 30%.

Citeste si: Cum sa iti protejezi plantele de ploaia acida

Daca vrei sa grabesti coacerea si iti doresti si un plus de gust, la plantele de gradina pulverizeaza cu solutie in perioada de inflorire. Reteta de solutie este urmatoarea: foloseste 5 litri de solutie pentru fiecare 125 mp.

In cazul capsunilor aplica in  concentratie de 0, 4 grame l 5 litri de apa, in timp ce pentru pomii fructiferi se folosesc doar 0,2 grame la 5 litri de apa calda, iar la vita de vie 0,4 grame la 5 litri de apa. 

Florile pot fi si ele rasfatate cu solutia minune, inclusiv pe cele de ghiveci. Pentru acestea din urma se va folosi concentratia minima de 1 gram la litrul de apa.

Concentratie mai mare trebuie folosita la cele de gradina care trebuie udate la radacina, seara. Se vor folosi 5,6 grame de pulbere de acid succinic la 1 litru de apa. Tratamentul se face o data pe saptamana.

Cum sa folosesti acid succinic pentru orhidee

Orhidee
Orhidee

Daca ai orhidee in casa si vrei sa o revitalizezi, poti folosi solutie de acid succinic direct pe sistemul radicular, o data pe saptamana, pana cand observi ca planta isi revine.

Daca vorbim de flori care urmeaza sa fie transplantate sau care sunt plantate in acest moment, radacina trebuie inmuiata pentru o ora in solutia de acid. Vei observa in timp ca planta se va dezvolta mult mai bine si frumos.

Daca te gandesti ca ar putea sa apara unele efecte negative asupra plantelor, trebuie sa stii ca nu este cazul. Accidul succinic este un produs natural care nu are efecte negative, dar trebuie respectate proportiile indicate.

Produsul se poate achizitiona din farmacii, florarii,cat si din unele magazine care au segment de gradinarit.