Cum sa verifici o masina second hand. Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi un automobil la mana a doua si care sunt lucrurile la care sa acorzi o atentie deosebita. 10 lucruri pe care sa le verifici si la care sa fii atent!
Cum sa verifici o masina second hand. 10 lucruri la care sa fii atent
Stim cu totii ca vine un moment cand vrem sa achizitionam un automobil la mana a doua, insa care sunt lucrurile pe care trebuie sa le verifici inainte sa il cumperi? Iata cum sa verifici o masina second hand.
Bineinteles, primul lucru la care trebuie sa acorzi atentie este aspectul masinii. Totusi, unele automobile sunt atat de bine revopsite si reparate incat acestea pot fi identificate doare de persoanele din domeniu.
Tocmai de aceea, pentru a verifica daca automobilul a suferit reparatii substantiale, este necesar sa il duci la un service care se ocupa doar de marca respectiva. Doar asa iti poti da seama daca masina a trecut prin accidente sau reparatii majore.
Totusi, o sa luam in considerare ca prima parte este inteleasa de toti, asa ca o sa trecem la lucruri mai simple. In primul rand, este necesar sa verifici sistemul de evacuare al automobilului, mai exact daca acesta scoate un fum suspect.
Spre exemplu, automobilele diesel evacueaza un fum de culoare neagra, insa asta nu inseamna ca au defectiuni. Fumul de culoare gri apare atunci cand proportiile combustibilului se modifica, ceea ce inseamna ca poate exista un senzor de motor defect. Este necesar sa faci asta daca vrei sa stii cum sa verifici o masina second hand in mod corect.
Fumul de culoare albastra apare atunci cand motorul arde ulei impreuna cu combustibilul, asadar mare atentie la acest aspect. Fumul de culoare alba poate aparea atunci cand exista apa colectata in sistemul de evacuare, insa asta se intampla de cele mai multe ori iarna. Nu semnalizeaza o problema, deoarece trebuie sa revina la normal dupa ce conduci masina.
Daca automobilul pe care vrei sa il cumperi are o cutie de viteze manuala, atunci asigura-te ca nu exista probleme atunci cand schimbi treptele. Totodata, verifica si ambreiajul, pentru ca daca acesta se apasa greu s-ar putea sa existe probleme.
In acelasi timp, trebuie sa verifici si sistemul de franare. Este foarte important sa conduci masina si sa vezi cat de usor se apasa pedala de frana, dar si cat de eficient este sistemul de franare.
Mai mult, verifica si anvelopele masinii sa vezi cat de uzate sunt, dar si DOT-ul acestora pentru a vedea data la care au fost fabricate. Daca nu stii cum sa citesti DOT-ul anvelopelor, gasesti un mic ghid aici.
Cum sa verifici o masina second hand. Atunci cand conduci automobilul, este esential sa verifici si suspensia. Daca alegi un traseu cunoscut, incearca sa nu ocolesti chiar toate gropile pentru ca in acest fel poti auzi anumite sunete care anunta probleme cu suspensia.
Acorda atentie si performantei motorului si vezi daca accelereaza conform cifrelor oficiale date de producator. Chiar daca vorbim despre o masina care are cativa ani, aceasta nu trebuie sa fie chiar „lenesa” atunci cand vine vorba de acceleratie.
Nu ar fi rau sa verifici si geamurile electrice ale automobilului. Daca auzi anumite zgomote suspecte, este posibil ca sistemele sa aiba ceva probleme. Totodata, acorda atentie si butoanelor din habitaclu, sa vezi daca acestea functioneaza.
Farurile masinii sunt iarasi foarte importante, dar nu ar fi rau sa verifici si daca acestea sunt cele originale sau au fost inlocuite. Orice inlocuire de far sau ruptura a prinderilor anunta un posibil accident care poate nu a fost relatat de vanzator. Este necesar sa acorzi o atentie deosebita si sistemului de iluminare, sa vezi daca functioneaza in mod corect.
Sistemul de aer conditionat este esential in zilele caniculare. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca functioneaza in mod corect si ca nu exista zgomote suspecte atunci cand il pornesti sau opresti.
Compresorul trebuie sa functioneze fara zgomote suspecte, asa ca porneste aerul conditionat de mai multe ori sa te asiguri. Nu sari acest pas daca vrei sa stii cum sa verifici o masina second hand.
Citeste si: Cum sa scapi rapid de umezeala din interiorul masinii tale si sa eviti formarea mucegaiului
De multe ori, tapiteria masinii confirma sau nu numarul de kilometri pe care automobilul ii are. Daca interiorul este deosebit de murdar, exista urme de arsuri sau pete ori bordul este crapat, atunci este posibil ca proprietarul sa fi umblat la kilometraj.
Iti recomandam sa scoti un raport de la CarVertical pentru a vedea daca sunt ceva probleme. Totodata, un dealer oficial al marcii iti poate spune daca masina are kilometrajul dat inapoi.