Cum sa conduci pe ceata. 10 sfaturi de care sa tii cont!
Cum sa conduci pe ceata. 10 sfaturi de care sa tii cont!

Cum sa conduci pe timp de ceata. 10 sfaturi de care sa tii cont!


Daca te pregatesti sa pleci la drum si toate soselele sunt acoperite de ceata, ar trebui sa ai mare grija si sa fii atent. Afla cum sa conduci pe ceata si ce trebuie sa stii atunci cand pleci la drum lung. 10 sfaturi de luat in considerare!

Cum sa conduci pe timp de ceata. 10 sfaturi de care sa tii cont! – Cuprins:

Ce este si cum se formeaza ceata?

Ceata
Ceata

Ceata este un fenomen meteorologic ce se formeaza frecvent primavara si toamna, atunci cand temperaturile scad. Mai mult, acest fenomen ia nastere indeosebi dimineata si seara. Intalnim ceata mai ales in vaile de munte, unde temperaturile sunt mai scazute, iar umiditatea are un nivel ridicat.

Conform expertilor, ceata este o aglomeratie de particule de apa, care se afla in suspensie in atmosfera si foarte aproape de suprafata solului.  Practic, ceata reprezinta un nor aflat in contact cu solul.

Stim cu totii ca ceata apare atunci cand temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul „punct de roua”, iar cand vaporii de apa nu mai pot ramane in stare gazoasa, acestia incep sa se condenseze in mici picaturi de apa. Tocmai din aceasta cauza, particulele micsoreaza transparenta aerului si asa apare fenomenul numit ceata. Ceata mai poate aparea si atunci cand mase de aer cald sunt transportate de curentii atmosferici peste masele de aer reci.

Cum sa conduci pe ceata, 10 sfaturi de luat in considerare

Cateodata pare de-a dreptul imposibil sa conduci pe ceata, iar acest fenomen da batai de cap soferilor. Drept urmare, accidente se intampla la tot pasul, iar neatentia sau viteza neadaptata la conditiile de trafic sunt principalele motive. Iata ce trebuie sa iei in considerare.

Distanta corespunzatoare condus ceata
Distanta corespunzatoare condus ceata

Primul lucru pe care sa il iei in considerare este sa lasi o distanta considerabila intre tine si automobilul din fata ta. O vizibilitate scazuta inseamna si o franare intarziata, asa ca distanta mai mare intre masini este o modalitate de a creste siguranta.

Poate acest lucru te face sa intarzii la destinatie, insa stii sigur ca o sa ajungi intreg si nevatamat. Credem ca este mult mai important sa ajungi teafar la destinatie decat sa intampini probleme mai mari!

Masini pe drum cu ceata
Masini pe drum cu ceata

Atunci cand conduci pe ceata este indicat sa nu folosesti niciodata faza lunga! Rezuma-te la faza scurta si la proiectoarele de ceata. Cu cat lumina farurilor este mai intensa, cu atat vizibilitatea ta va fi mai redusa, pentru ca lumina se va reflecta in particulele de apa din ceata si o vor face sa para mai densa. Cu toate ca luminile de ceata nu o sa iti creasca foarte mult vizibilitatea, o sa te ajute mai mult decat faza lunga a masinii.

Parbriz curat pe timp de ceata
Parbriz curat pe timp de ceata

Pentru ca ceata apare din cauza umiditatii, expertii recomanda sa pornesti si functia de dezghetare a geamurilor la masina. Acest lucru te va ajuta si sa reduci umiditatea din masina, dar mai ales sa tii geamurile uscate.

Pilot automat masina
Pilot automat masina

Evita folosirea functiei de pilot automat a masinii. Stim ca este extrem de comod sa lasi masina sa se conduca singura, insa drumurile acoperite de ceata au mici pericole ascunse. Tine mana pe volan pentru a detine controlul volanului!

Stopuri de frana
Stopuri de frana

Evita franele bruste! Atunci cand ajungi pe o portiune de drum acoperita de ceata densa, primul instinct este sa pui frana. Nu uita ca sunt si alte masini in spatele automobilului condus de tine, asa ca acei soferi pot fi luati prin surprindere. Mai mult, poti declansa un accident in lant cu mai multe masini.

Stergatoare pe timp de ceata
Stergatoare pe timp de ceata

Nu uita nici de folosirea stergatoarelor. Ceata va lasa urme pe parbrizul tau, iar tu o sa poti vedea masinile din fata din ce in ce mai greu. Pentru ca nu vrei ca vizibilitatea sa scada si mai mult, este indicat sa folosesti stergatoarele constant, pentru a tine parbrizul curat si la exterior.

Vitezometru masina
Vitezometru masina

Viteza este de asemenea importanta, asa ca ar trebui sa o reduci atunci cand circuli pe drumuri acoperite de ceata. Nu uita ca poti vedea doar la cativa metri in fata ta, asa ca pentru a opri in siguranta trebuie sa ai si o viteza mica. In fata masinii pot aparea obstacole sau alte automobile, iar pentru a le evita e nevoie sa circuli cu viteza mica.

Lumini de avarie
Lumini de avarie

In cazul in care ceata este mult prea densa pentru a continua drumul, trage masina cat mai departe de carosabil. De indata ce ai oprit, porneste avariile pentru ca ceilalti soferi sa vada ca ai oprit. Te sfatuim sa lasi si luminile de ceata aprinse, pentru ca soferii sa te observe mai bine.

Drum cu ceata
Drum cu ceata

In cazul in care vizibilitatea scade extrem de mult si nu vrei sa opresti, te sfatuim sa folosesti banda care delimiteaza drumul pentru a te ghida. Culoarea alba a acesteia o sa fie mult mai vizibila, asa ca o poti folosi pentru a ajunge in siguranta la destinatie!

Ceata pe timp de noapte
Ceata pe timp de noapte

Daca nu esti singur in masina, ar fi bine ca pasagerul din dreapta sa te ajute. Roaga-l sa fie si el atent la drum, pentru a observa eventuale masini si obstacol ce se afla pe drum. Inca o pereche de ochi este extrem de folositoare, mai ales atunci cand ceata este densa!

Acum ca ai aflat mai multe lucruri despre cum sa conduci pe timp de ceata, iti dorim drum bun! De asemenea, te-ar putea interesa si cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna sau cum sa scapi de aburirea geamurilor auto pe interior!