Cum sa faci o constatare amiabila online de pe telefon
Cum sa faci o constatare amiabila online de pe telefon

Cum sa faci o constatare amiabila online de pe telefon


Cum sa faci o constatare amiabila online, de pe telefonul mobil in cazul in care esti implicat intr-un accident rutier usor. Vezi unde o poti face si care sunt pasii in completarea formularului de constatare amiabila de accident, dar si care sunt conditiile pentru utilizarea acestei metode.

Constatare amiabila online, direct de pe telefon

Constatare amiabila online de pe telefon
Constatare amiabila online de pe telefon

Oricare este cauza, neatentie, incalcarea regulilor de circulatie, moment neașteptat care nu poate fi evitat in urma caruia doua autoturisme se ciocnesc usor si, evident nu exista persoane ranite, conducatorii auto au la indemana o noua metoda de constatare amiabila de accident rutier. Din toamna lui 2022, acestea se pot face direct de pe telefon, folosind aplicatia Amiabila.

Astfel, soferii care se vor confrunta cu un eveniment rutier usor, adica cu o tamponare, vor putea completa in format electronic constatarea amiabila.

Se va utiliza o singura data in cazul unui accident rutier usor. Nu este nevoie ca ambii soferi sa completeze formularul online, ci doar unul dintre cei doi implicati in accident, utilizand, bineinteles, un singur telefon mobil la alegere, dintre cei doi.

Aplicatia este conectata la toti furnizorii de polite RCA si poate fi descarcata si de pe Android, dar si de pe iOS.

Conditiile pentru utilizarea aplicatiei online, de pe telefonul mobil

Accident cu daune
Accident cu daune

Trebuie sa stii ca exista cateva conditii pentru a se putea folosi aplicatia Amiabila. In primul rand, in accidentul rutier trebuie sa fi fost implicate doar doua autovehicule si sa nu existe raniti, nici macar usor. Deci trebuie sa fie vorba de eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.

De asemenea, pentru a se folosi aceasta metoda, este necesar ca ambii conducatori auto sa fie de acord, care este explimat prin semnarea formularului.

In momentul cand cei doi soferi sunt de acord cu metoda amiabilei, in speta cea de pe telefonul mobil, este necesara completarea unui singur formular. Evident, se va utiliza un singur telefon mobil. pentru a se contribui la desenarea schitei impreuna. Aplicatia va putea, la finalul completarii datelor, sa trimita documentele comune catre asiguratorii soferilor implicati in incidentul minor petrecut in trafic.

Aplicatia dispune de autentificare in doi factori pentru a pastra siguranta datelor celor care o vor folosi.

Cum se utilizeaza aplicatia Amiabila

Aplicatie constatare amiabila online
Aplicatie constatare amiabila online

Interfata este simpla, interactiva si intuitiva. Vei fi indrumat pe tot parcusul completarii datelor.

Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta datelor persoanale pe care le vei completa. Atat furnizarea numarului de telefon si a adresei de e-mail vor fi folosite doar pentru a se stabili usor identitatea soferilor implicati in accidentul rutier, cat si pentru stabilirea unui mijloc de comunicare cu acestia.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa descarci aplicatia si sa urmezi instructiunile afisate. 

Concret, trebuie sa-ti creezi un cont de utiizator (user email sau numar de telefon). Stabileste si o parola.

Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci este sa apesi butonul APASA CONSTATARE. O vei gasi in sectiunea CONSTATARI.

Tot ce ai de facut dupa acest pas este sa completezi datele personale. Poti fotografia cartea de identitate si aplicatia va completa automat datele necesare (aplicatia foloseste sistem de recunoastere a textelor din documente scanate – OCR ).

Apoi, completeaza datele privind momentul producerii evenimentului rutier. Daca nu stii locul unde s-a petrecut accidentul, trebuie sa stii ca functia online utilizeaza un sistem performant de localizare prin GPS si adresa se va completa si ea automat.

Urmatoarele date pe care trebuie sa le completezi sunt daunele provocate in timpul evenimentului rutier. Poti selecta avariile suferite de vehicul, dar si directia impactului.

Apoi trebuie sa notezi circumstantele accidentului: imprejurarile selectate (vehicul stationat; vehicul oprit; la momentul plecarii; deschizand portiera; la momentul opririi; iesind dintr-o parcare etc. ) si genereaza constructia schitelor. Fotografiile de la locul accidentului vor contribui la stabilirea vinovatiei.

Accident auto
Accident auto

Dupa ce acesti pasi au fost parcursi, vor trebui completate si datelele celuilalt autovehicul implicat in evenimentul rutier. Cu alte cuvinte, de pe acelasi telefon, in continuarea datelor completate pana in acest moment, descris mai sus, vor trebui completate datele si pentru cel de-al doilea autoturism pentru a se putea genera o schita exacta.

Aceste date vor completa documentul din aceeasi perspectiva. La final va fi posibila trimiterea documentelor comune catre asiguratorii ambilor soferi implicati in evenimentul rutier usor.

Citeste si: Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita

In funcție de circumstantele selectate de cei doi soferi, aplicatia va selecta 3 dintre cele mai probabile circumstante in care accidentul ar fi putut sa se intample.

Ultimul pas este semnarea documentului de catre cei doi conducatori (semnarea este, de altfe,l si un acord ca cei doi soferi sunt de acord cu aceasta metoda).

Documentele sunt apoi trimise catre asiguratorii RCA ai celor doi soferi implicati in evenimentul rutier.

Baza tehnica a fost dezvoltata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), impreuna cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul tarii noastre.