Cum sa faci geometria rotilor
Cum sa faci geometria rotilor

Cum sa faci geometria rotilor si de ce e nevoie de vulcanizare mobila


Geometria rotilor este procesul de masurare si reglare a componentelor directiei si suspensiei de pe masina ta in conformitate cu specificatiile producatorului vehiculului pentru a imbunatati confortul, performanta, manevrabilitatea si siguranta pe sosea. In esenta, geometria rotilor implica reglarea pozitiei rotilor intre ele si fata de drum astfel incat sa creasca durata de viata a anvelopelor si a suspensiei.

Geometria rotilor ajuta anvelopele sa functioneze corect si sa le ajute sa dureze mai mult. De asemenea, poate imbunatati manevrabilitatea si impiedica vehiculul sa traga intr-o singura directie sau sa vibreze ciudat pe drum.

De ce masina are nevoie de o verificare a geometriei

Anvelope auto
Anvelope auto

Verificarile regulate ale geometrie rotilor sunt o parte esentiala a programului de intretinere regulat al masinii, deoarece te pot ajuta sa reduci costurile de functionare pe termen lung, dar te asigura, de asemenea, ca vehiculul este in siguranta.

Conducerea in fiecare zi afecteaza geometria rotilor si, in timp, rotile pot deveni in mod natural nealiniate, ceea ce poate duce la imbatranirea rapida a anvelopelor.

Cu toate acestea, nealinierea prematura este frecventa si poate fi cauzata de urmatoarele:

  • Factori precum lovirea gropilor pot modifica dramatic alinierea rotilor masinii tale.
  • Piesele de suspensie uzate sau deteriorate pot accelera problemele de aliniere
  • Este posibil ca ultima geometrie sa fi fost ajustata incorect anterior.

Cum se verifica geometria rotilor

Geometria rotilor
Geometria rotilor

Pentru a verifica si regla corect geometria rotilor, trebuie luate in considerare urmatoarele unghiuri:

Unghiul de cadere – reprezinta unghiul dintre roata si pozitia verticala si sol. Se masoara in grade si este important pentru dinamica de manipulare a autovehiculului si pentru mentinerea unui echilibru in timpul deplasarii.

Unghiul de fuga – reprezinta pozitia suspensiei si se centreaza pe inclinatia acesteia inainte sau inapoi. Cand inclinatia se produce, se ia in considerare inclinatia dintre axa pivotului si cea perpendiculara pe sol.

Unghiul de convergenta – reprezinta directia spre care se indreapta marginea anterioara a anvelopei la o privire de sus si este deosebit de important pentru nivelul de uzura al anvelopei si pentru modul in care se comporta masina la schimbarile de directie.

Citeste si: Cum sa faci echilibrarea rotilor si de ce este necesara

Daca unghiurile mai sus mentionate sufera modificari de-a lungul timpului, atunci este nevoie de o corectare a geometriei pentru ca vehiculul sa functioneze perfect.

Reglarea geometriei presupune pozitionarea corecta a anumitor piese specifice, care intra in componenta suspensiei fata-spate. Acest reglaj nu se poate face decat de profesionisti, intr-un service autorizat. Este important sa apelezi la un service specializat in mecanica auto ce detin aparatura profesionala specifica acestui tip de reglare.

In functie de tipul vehiculului pe care il conduci, geometria se realizeaza diferit. De exemplu, daca masina ta are tractiune fata, se vor analiza si regla numai unghiurile axei fata, in timp ce pentru un vehicul cu tractiune spate se vor analiza si regla ambele axe.

Care sunt avantajele de a verifica si regla geometria rotilor

Geometria rotilor
Geometria rotilor

Uzura redusa a anvelopei – O aliniere eronata a rotilor este o cauza majora a uzurii premature a anvelopelor, deoarece o parte mai mare a anvelopei este pusa mai mult in greutate, determinand uzura mai rapida a acelei zone a benzii de rulare. De-a lungul anilor, o masina cu o geometrie corecta poate adauga mii de km la viata anvelopelor.

Consum imbunatatit de combustibil – Nealinierea rotilor are ca rezultat o rezistenta crescuta la anvelope, cunoscuta si sub denumirea de rezistenta la rulare, ceea ce duce la o crestere a consumului de combustibil. Alinierea corecta a rotilor impreuna cu presiunile corecte ale anvelopelor minimizeaza rezistenta la rulare, ceea ce imbunatateste consumul de combustibil.

Citeste si: Cum sa alegi un set de anvelope all season si cand sunt recomandate

Economisesti bani si protejezi mediul inconjurator – Prevenind uzura prematura a anvelopelor (si eliminarea timpurie a anvelopelor) si imbunatatind consumul de combustibil al vehiculului, geometria corecta a rotilor rezulta cheltuieli mai mici pe anvelope noi si pe combustibil, reducand in acelasi timp si emisiile de CO2.

Manevrabilitate imbunatatita – Multe probleme de manevrare pot fi corectate prin geometria celor patru roti, oferindu-ti o experienta de conducere mai buna si placuta.

Conducere mai sigura – O geometrie corecta a rotilor maximizeaza manevrabilitatea si stabilitatea masinii, care este esentiala atunci cand trebuie sa iei masuri urgente sau evazive. De asemenea, uzura neuniforma a anvelopelor cauzata de nealiniere va avea un efect negativ asupra distantei de franare.

Cat de des ar trebui verificata geometria

Geometria rotilor AUTO SOFT
Geometria rotilor AUTO SOFT

Specialistii AUTO SOFT recomanda sa se verifice geometria rotilor:

  • La fiecare 10.000 de km sau la intervalul de service recomandat de vehicul
  • Cel putin o data pe an
  • Adac ai lovit o bordura sau o gropa
  • Daca simti ca masina trage intr-o parte
  • Dupa montarea anvelopelor noi
  • Daca se inlocuiesc componente de directie sau suspensie
  • Daca vehiculul a fost implicat in orice forma de accident sau coliziune

La AUTO SOFT, expertii nostri pot remedia orice problema de aliniere a rotilor folosind echipamente de ultima generatie Hunter cu ghidare cu laser, pentru a va alinia cu exactitate rotile de fiecare data.

Daca insa ai ghinionul sa suferi o pana urata la una din roti si nu poti ajunge la un service in timp util, o vulcanizare mobila este exact ce ai nevoie.

Ce este o vulcanizare mobila

Vulcanizare mobila
Vulcanizare mobila

Vulcanizarea mobila este un mini service auto pe roti, dotat cu aparatura performanta pentru a rezolva pe loc problemele pe care le ai cu anvelopele tale. Fiecare vulcanizare mobila AUTO SOFT este echipata cu aparatura moderna, necesara pentru serviciile de montaj si echilibrare roti.    

Marele avantaj atunci cand ai nevoie de vulcanizarea mobila este faptul ca se poate deplasa oriunde, la serviciu, acasa, pe autostrada. In plus, atunci cand soliciti vulcanizarea mobila ai posibilitatea de a-ti alege anvelope noi din cele peste 60.000 de produse pe stoc, in caz ca anvelopele tale sunt prea uzate sau nu se mai pot folosi din cauza unei deteriorari.

Poti fi sigur ca echipa de pe service-ul mobil este formata din profesionisti care vor efectua fiecare operatiune de care ai nevoie cu multa atentie, rapid si eficient pentru ca tu sa te poti deplasa in continuare in siguranta si confort.