Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Cauze si metode de prevenire
Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Cauze si metode de prevenire

Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Cauze si metode de prevenire


Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Chiar daca esti un crescator de animale impatimit si acorzi timp si atentie maxima ingrijirii lor, iepurii se pot confrunta cu o problema de sanatate des intalnita: caderea parului. Afla  ce ai de facut si care ar putea fi cauzele pentru care iepurii tai se confrunta cu alopecia.

Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Cauze si metode de prevenire – Cuprins:

De ce cade parul iepurilor?

Caderea parului la iepuri
Caderea parului la iepuri

Pana la a afla cum sa tratezi, este mai bine sa stii exact ce ai de facut pentru a preveni alopecia sau caderea parului la iepuri. De la bun inceput trebuie sa stii ca, in anumite perioade din an, caderea blanitei este un proces natural, firesc.

Se intampla atunci cand iepurele isi schimba parul pentru a se adapta la climatul respectiv (de vara sau de iarna) si poarta numele de naparlire. De asemenea, nu trebuie sa-ti faci griji nici atunci cand femelele isi smulg din blanita pentru a pregati un cuib calduros viitorilor sai pui. Este tot un proces natural, inofensiv.

Citeste si: Cum sa hranesti gainile 100% natural. Ce sa incluzi in dieta acestora?

Trebuie avut grija, insa, sa previi alopecia, aceasta indicand probleme serioase de sanatate. Poti face acest lucru asigurand iepurilor o alimentatie echilibrata, bogata in legume si frunze proaspete. De asemenea, trebuie sa ai grija ca urechiatii sa fie periati regulat.

Chiar si in aceste conditii, blana iepurelui se poate rari in perioadele de naparlire. Este indicat ca in aceste perioade sa periati animalele pentru a nu risca sa se formeze in stomac bile de par care sa le afecteze sanatatea.

Este necesar ca in cazul in care va confruntati cu o problema de acest gen, sa cereti sfatul medicului veterinar. El este cel care poate aprecia cu exactitate care este cauza care a condus la debutul alopeciei si ce tratament trebuie urmat.

Cauzele alopeciei

Iepure
Iepure

Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Cauzele alopeciei la iepuri pot fi multiple. Poate indica probleme aparute din cauza alimentatiei sau poate fi vorba despre o infectie parazitara. De regula, caderea blanitei este insotita de schimbari la nivelul pielii, care devine uscata si produce matreata, sau este asociata ranilor deschise si zonelor inflamate.

Printre posibilele cauze ale alopeciei se numara: paraziti ai pielii (paduchi, purici, acarieni), infestare cu larve de muste, diferite alergii (inclusiv la asternutul pe care doarme), infestare cu viermi, infectie cu bacterii sau ciuperci sau poate fi vorba de stres (in cazul in care iepurele se simte singur, incepe sa-si consume din blana). Uneori, alopecia la iepure este cauzata de aparitia unor tumori la nivelul pielii.

Citeste si: Cum sa scapi de serpi, care sunt cele mai bune solutii

Si daca esti crescator cu experienta vasta sau nu, vei recunoaste usor ca ai de-a face cu alopecie. Simptomele sunt usor de recunoscut. Vei observa pe diferite parti ale corpului ca blana a cazut.

Locul unde lipseste poate avea forma circulara sau neregulata. In cazurile cele mai grave, intreg corpul este afectat de alopecie si vei observa cum blana se subtiaza pe zi ce trece si pielea va fi expusa tot mai mult.

Un alt simptom asociat alopeciei este si mancarimea pielii. Vei observa cum animalul se scarpina tot mai des. Uneori, locul unde a cazut blana poate avea suprafata rosie. Alteori, iepurii se ling excesiv.

Cum sa tratezi caderea parului la iepuri. Tratamente

Tratament caderea parului la iepuri
Tratament caderea parului la iepuri

Daca animalul sau animalele tale se confrunta cu alopecie trebuie sa te adresezi de urgenta medicului. Nu trata singur cu diferite substante de pe internet sau din farmaciile veterinare fara sa ai o opinie avizata in acest sens. Asadar, trebuie sa stii cum sa tratezi caderea parului la iepuri, in mod corect.

Diagnosticul de alopecie se pune dupa efectuarea mai multor teste. Este vorba, in primul rand, de examinarea fizica a animalului ce trebuie facuta doar de un medic veterinar. Acesta va observa imediat daca animalul prezinta vreo anomalie. Urmeaza apoi examinarea pielii cu ajutorul dermatoscopului (o lupa speciala).

De asemenea, animalului i se pot face si teste de sange si fecale ce vor indica in timp foarte scurt daca este vorba, spre exemplu, de vreun parazit. Tot medicul va face si un test al blanii pentru a identifica daca firele de par lipsa au fost rupte sau au cazut pur si simplu.

Ramasitele de piele din zona afectata de caderea parului, pot fi indiciu clar, pentru ochiul unui medic, ca este vorba despre o afectiune provocata de paraziti sau boli fungice.

In functie de cauza care a condus la provocarea alopeciei, medicul va prescrie si tratamentul cel mai bun. Daca este vorba, spre exemplu, de paraziti, atunci veterinarul va prescrie un insecticid. Daca este vorba despre o infectie bacteriana, atunci va prescrie un antibiotic.

Daca este vorba despre o ciuperca, aunci problema de sanatate va fi tratata cu antimicotice. De regula, astfel de tratamente sunt disponibile ca unguente sau tincturi, tratamentele fiind foarte eficiente.  Este nevoie de rabdare, insa. Mai intai se va vindeca pielea complet si apoi, incet-incet, o sa reinceapa sa creasca si blana.

Daca te confrunti cu situatia neplacuta ca iepurele sa-si consume propria blana, atunci va fi necesar de timp mai indelungat pana ca hainuta de par sa-si revina la normal si, bineinteles, sa renunte la smulsul ei.