Cum sa devii paramedic. Paramedicii sunt tipii in rosu pe care ii vezi pe la evenimentele rutiere sau pe la incendii sau… in fine, la evenimente care pun in pericol viata si sanatatea oamenilor.
De cele mai multe ori, echipajele de paramedici sunt cele de pe SMURD, ambulanta rosie a pompierilor, sunt cadre militare ale Inspectoratelor pentru Situatii de urgenta, asadar pompieri, insa cu pregatire si competenta in sfera primului ajutor.
Trebuie sa stii ca vorbim de BLS, basic life support, adica un prim ajutor bazat pe manevre, fara utilizarea de medicamente sau alte substante.
De exemplu, intr-un stop cardio-respirator, paramedicii vor asigura compresia toracica si ventilarea cu balon, asteptand o ambulanta cu medic si astenta medicala prespitaliceasca, singura competenta sa intubeze, sa foloseasca medicatie si defibrilator.
Este o profesie solicitanta si extrem de importanta in acordarea primului ajutor fara de care unele manevre de resuscitare, de exemplu, nu-si mai au rostul.
Ce face un paramedic?
Paramedicii sunt grupati in echipaje de cate trei, unul dintre acestia fiind soferul ambulantei. El poate interveni, daca este necesar, avand si competenta medicala.
Paramedicii sunt apelati la 112 si intervin atat in cazul unor urgente minore, cu rani superficiale, cat si a unor traume majore, asa cum sunt accidentele sau incendiile.
De foarte multe ori, ei preiau bolnavii de acasa si ii transporta la unitatea de primiri urgente pentru investigatii si tratament.
Citeste si: Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii
Totdata, paramedicii insotesc echipajele de pompieri la interventii chiar daca nu sunt victime, pentru a le putea acorda prim ajutor colegilor in cazul unui eveniment nedorit.
Cumva, paramedii pot interveni in toate situatiile in care primul ajutor este esential, insa este important de retinut ca au competente limitate.
Concret, paramedicii raspund la solicitarile care vin pe 112, evalueaza starea pacientilor si intervin cu manevrele pe care le au in competenta, intervin in curatarea ranilor deschise si pansarea acestora, realizeaza reducerea si imbolizarea fracturilor.
Mai mult, un paramedic initiaza manevrele de resuscitare de tipul basic life support, asigura transportul victimelor sau pacientilor la cea mai apropiata unitate medicala de urgenta, mentine legatura cu dispecerii 112, cu echipajele medicale de pe ambulanta si cu spitalul de urgenta.
Cum sa devii paramedic. De ce studii si abilitati ai nevoie?
Cunostintele medicale sunt vitale in aceasta profesie. Pe langa acestea, rezistenta crescuta la stres si la un ritm de lucru sustinut, rezistenta la efort fizic si o forma fizica buna sunt esentiale.
Importante sunt si luarea deciziilor in timp scurt, gandirea critica si mentinerea calmului in situatii limita. Empatia fata de pacienti si o buna comunicare cu ei si apartinatorii sunt si ele importante.
Profesia de paramedic nu necesita studii superioare, ci doar o postliceala, Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila Pavel Zagandescu, de la Boldesti, langa Ploiesti.
Acolo, timp de doi ani vei invata tot ce trebuie sa stie un pompier si tot acolo vei fae stagiul de pregatire/ specializare in profesia de paramedic.
Desigur, multi dintre paramedici urmeaza apoi cursurile unei postliceale de asistenti medicali, insa, desi dobandesc competente superioare acolo, nu le pot aplica in profesia lor, acest lucru nefiind reglementat de lege.
Desigur, poti deveni paramedic voluntar. Toate Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta organizeaza module de pregatire de o luna in care vei dobandi cunostintele necesare pentru a deveni paramedic voluntar si a lucra cot la cot cu un echipaj de paramedici.
Ce salariu poti obtine pentru acest loc de munca
Salariile subofiterilor, pentru ca asta sunt paramedicii, sunt cuprinse intre 1.935 lei si 5.376 de lei, in functie de anii de experienta. La acest salariu se adauga diferite sporuri, inclusiv cele de risc, pentru ca este o profesia riscanta.
Trebuie sa mai stii ca paramedicii lucreaza in ture, 24/48 de ore, insemand ca o tura de munca inseamna 24 de ore si este urmata de doua libere, una dintre aceste zile fiind insa la dispozitia unitatii.
Citeste si: Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine
In plus, fiind o structura militara, desi sunt unele beneficii, este nevoie sa declari localitatea de domiciliu si nu ai voie sa o parasesti fara aprobarea comandantului unitatii.
Asa cum am spus, profesia de paramedic este una destul de riscanta. Totusi, interventiile se fac in baza unor protocoale extrem de bine puse la punct, pe care este necesar sa le cunosti, asa ca accidentele sunt destul de rare.
Desigur, este important sa te protejezi, asa ca vei purta manusi chirurgicale cand vei manipula victimele din accidente sau incendii pe de o parte pentru a le proteja de contaminarea cu bacterii si, pe de alta parte, pentru a te proteja de infectii cum sunt sunt HIV-SIDA, hepatita sau alte afectiuni infectioase.