Calculator concediu medical 2021. Cum sa afli ce bani trebuie sa primesti
Calculator concediu medical 2021. Cum sa afli ce bani trebuie sa primesti

Calculator concediu medical 2024. Cum sa afli ce bani trebuie sa primesti


Calculator concediu medical in 2024. Concediul medical este un drept de care poate beneficia orice angajat care plateste asigurari medicale si care intra in incapacitate temporara de munca din motive ce tin de sanatatea sa.

Mai exact, potrivit legii, de concediu medical poate beneficia orice persoana angajata cu contract individual de munca, asigurata in sistemul de asigurari de sanatate de cel putin sase luni.

Aceasta contributie de asigurari sociale de sanatate este calculata, retinuta si virata de catre angajator, din salariul brut al angajatului.

Cine poate beneficia de concediu medical si care este durata maxima

Calculator concediu medical
Calculator concediu medical

Calculator concediu medical in 2024. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, concediul medical este un drept de care poate beneficia orice angajat cu contract individual de munca, indiferent daca lucreaza intr-o institutie de stat sau intr-o companie privata, indiferent daca este angajat pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp partial de lucru sau cu norma intreaga.

De asemenea, concediul medical poate fi acordat si persoanelor care obtin venituri asimilate salariilor pentru care platesc asigurare de sanatate.

Citeste si: Cum sa faci o contestatie la o amenda auto pe care ai primit-o pe nedrept

Calculator concediu medical in 2024, in functie de durata. In functie de diagnostic, medicul de familie sau medicul specialist stabileste care este durata pentru care se acorda concediu medical. In cazul unui concediu medical acordat de medicul de familie, durata maxima a acestuia este de 14 zile.

Concediul medical poate fi insa prelungit, la recomandarea medicului specialist, cu perioade de cel mult 31 de zile, pana la un total de 90 de zile.

In cazul in care este nevoie, o prelungire se mai poate obtine doar cu avizul medicului expert si al asigurarilor sociale.

Cand si cum se acorda concediu medical

Calculator concediu medical
Calculator concediu medical

Calculator concediu medical in 2024. In legislatia muncii din Romania sunt prevazute mai multe situatii in care se poate acorda concediu medical:

  • pentru incapacitate temporara de munca provocata de un accident suferit in timpul liber sau de o boala obisnuita – poate avea o durata maxima de 183 de zile in 12 luni si se plateste cu 75% din media veniturilor brute sau cu 100% in situatii exceptionale
  • pentru accidente de munca si boli profesionale – poate avea o durata maxima de 180 de zile in 12 luni si este platit cu 80% din media salariilor brute din ultimele sase luni sau cu 100% in situatii exceptionale
  • pentru ingrijirea copilului bolnav cu varsta mai mica de 7 ani sau mai mica de 18 ani pentru minori cu handicap – va fi platit cu o indemnizatie de 85% din venitul brut
  • pentru izolare in cazul bolilor infectocontagioase, precum COVID-19 – va fi platit cu 100% din baza de calcul
  • pentru sarcina – poate dura intre 42 de zile si 128 de zile si va fi platit cu 85% din media salariilor brute din ultimele sase luni
  • pentru risc maternal – va fi platit cu 75% din baza de calcul
  • pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca (calculator concediu medical in 2024)

Concediul medical se acorda in baza dovezii privind calitatea de asigurat, in functie de diagnosticul pus de medic.

Citeste si: Cum sa schimbi sediul social sau punctul de lucru ale unei firme

Pentru a putea beneficia de acest drept, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de cotizare la asigurarile de sanatate de sase luni, singura exceptie aplicandu-se celor care sunt incadrati in diagnosticul de urgente infectocontagioase din grupa A (COVID-19, hepatita virala acuta, HIV, tuberculoza).

Calculator concediu medical in 2024

Calculator
Calculator

Calculator concediu medical in 2024. Concediul medical este platit angajatului care se afla in incapacitate temporara de munca in baza unei indemnizatii care se calculeaza in functie de diagnostic.

Baza de calcul care este folosita in aceasta formula este reprezentata de salariul brut din ultimele sase luni.

Formula de calcul concediu medical: media zilnica a salariilor din ultimele sase luni inmultit cu cuantumul indemnizatiei stabilit in functie de cod si numarul de zile de concediu acordat.