Cum sa faci carnitul rosiilor si la ce ajuta
Cum sa faci carnitul rosiilor si la ce ajuta

Cum sa faci carnitul rosiilor si la ce ajuta


Carnitul rosiilor. Iata cum sa faci acest lucru pentru plantele din gradina ta si la ce poate ajuta. O sa ramai uimit de rezultatul acestei operatiuni extrem de simple, care poate ajuta la grabirea coacerii rosiilor.

Ce reprezinta operatiunea de carnire a rosiilor

Carnitul rosiilor
Carnitul rosiilor

Carnirea rosiilor sau carnitutul rosiilor este o metoda 100% naturale prin care poti grabi coacerea tomatelor din gradina ta. Aceasta operatiune consta in taierea sau ruperea varfului plantei.

Practic, vom rupe varful plantei pentru a grabi coacerea rosiilor. Ideea din spate este destul de simpla, pentru ca planta va trimite mai multa energie catre fructe, in loc sa trimita catre varfuri.

Pe scurt, toata energia folosita pentru cresterea plantei va fi redirectionata catre fructe, asa ca te vei putea bucura de rosii coapte mai devreme decat de obicei. Desigur, exista si un dezavantaj, deoarece planta va avea o productie mai mica!

Cand si cum sa faci carnitul rosiilor din gradina ta

Rosii coapte
Rosii coapte

Inainte de a face carnitul rosiilor din gradina, ar trebui sa stii si care este perioada ideala. Cand se face aceasta operatiune? Ei bine, poti carni tomatele dupa ce au aparut aproximativ 4 inflorescente in ciclul scurt, adica in perioada primavara-vara.

Desigur, carnitul rosiilor se poate face si in ciclul vara-toamna, insa dupa ce au aparut 8 inforescente. In acest fel, planta va produce si fructe mai bune, pentru ca acestea vor fi mai usor de hranit.

Daca produci rosii pentru consum propriu, o sa vrei ca acestea sa fie extrem de gustoase. Carnitul te poate ajuta, deoarece rosiile produse sunt mai frumoase si mai gustoase.

Dupa cum am spus, carnitul rosiilor are si un mare dezavantaj, faptul ca planta va produce mai putine rosii. Insa daca nu te intereseaza cantitatea, nu o sa fie o mare problema.

Citeste si: Cum sa tratezi rasucirea frunzelor la tomate. De ce se intampla?

Trebuie sa intelegi ca, dupa carnire, plantele nu vor mai creste si isi vor concentra energia catre inflorescentele care erau deja dezvoltate.

Conform expertilor, fructele plantelor o sa fie gata cu aproximativ 3 saptamani mai repede decat la rosiile care nu au fost carnite. Totusi, se recomanda sa faci aceasta operatiune doar la cateva plante din gradina, nu la toata cultura.

Dupa ce ai facut carnitul rosiilor, ar fi bine sa aplici si un tratament plantelor. Nu uita ca dupa ce rupi varful, risti ca plantele sa se infecteze cu putregaiul cenusiu sau sa fie atacata de tantarul tomatelor.

Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti

Aplica un tratament cu un fungicid pentru a proteja plantele de o infectie cu agenti patogeni.

Daca vrei doar tratamente bio, atunci dezinfecteaza ranile provocate la tomate folosind pudra de cenusa sau carbune pista. Presara una dintre aceste pudre peste locul unde ai rupt sau ai taiat planta.

Nu uita nici de copilitul rosiilor, deoarece si acest lucru este esential. Copilirea rosiilor reprezinta ruperea lastarilor nedoriti care ating o lungime de 2-3 cm si care diminueaza seva necesara pentru dezvoltarea fructelor.