Cum sa atragi buburuze in gradina pentru a combate daunatorii
Cum sa atragi buburuze in gradina pentru a combate daunatorii

Cum sa atragi buburuze in gradina pentru a combate daunatorii


Buburuze in gradina. Cum sa le atragi si de ce aceste insecte sunt extrem de folositoare pentru a combate daunatorii din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii pentru a te asigura ca o sa ai legume sanatoase si o productie pe masura.

Cum sa atragi buburuze in gradina pentru a combate daunatorii – Cuprins:

De ce sunt benefice buburuzele in gradina?

Larva de buburuza
Larva de buburuza

Poate nu este prima data cand ai auzit de buburuze sau gargarite in gradina, insa trebuie sa stii ca acestea sunt o metoda eficienta de a tine daunatorii sub control.

Practic, buburuzele (Coccinella septempunctata) sunt niste pradatori care se hranesc cu… daunatorii din gradina.

Ai citit bine, buburuzele sau mamaritele se hranesc cu afide, acarieni, omizi de dimensiuni mici, cu ouale pradatorilor, pupe de insecte sau musculite albe. Chiar si in stadiul de larve, buburuzele se hranesc cu daunatori.

Citeste si: Tratamente bio la legume. Cum sa prepari insecticide naturale pentru gradina ta

De exemplu, larvele de buburuze consuma nu mai putin de 650 de oua de afide sau 400 de afide adulte si asta in doar 4 saptamani.

In acelasi timp, buburuzele lasa urme mirositoare, atunci cand merg pe frunzele plantelor. Daunatorii care vor veni in acelasi loc isi vor lua repede zborul, deoarece vor simti un pericol. Practic, buburuzele vor tine departe insectele daunatoare chiar daca nu vor fi prezente pe plante.

Cum sa atragi buburuze la tine in gradina

Buburuze
Buburuze

Acum ca te-am convins de faptul ca buburuzele sunt folositoare in gradina, ar trebui sa stii si cum sa le atragi. Trebuie sa stii ca aceste insecte benefice se hranesc cu doua lucruri: polen si daunatori.

Au nevoie de ambele pentru a supravietui, asa ca daca le oferi aceste lucruri din abundenta, acestea se vor „muta” la tine in gradina.

Citeste si: Cum sa cultivi rosii bio. Evita pesticidele si aplica metoda cu fir de cupru

Desigur, unele plante vor fi mult mai atractive pentru buburuze, asa ca ar trebui sa te asiguri ca o sa cultivi marar, fenicul, coriandru, usturoi, muscate, albastrele, galbenele, patrunjel, iarba fluturilor, coada soricelului, craite sau lavanda.

Nu uita ca buburuzele au nevoie si de apa, asa ca nu ar fi rau sa pui si niste farfuriute de apa pentru a te asigura ca acestea vor face si binemeritatele pauze.

Odata atrase in gradina, buburuzele trebuie sa ramana acolo. Drept urmare, evita folosirea de insecticide, deoarece aceste substante vor omora si buburuzele sau le vor alunga!

Buburuze care mananca afide
Buburuze care mananca afide

In acelasi timp, asigura-te ca folosesti in continuare aceleasi metode cu ajutorul carora le-ai atras. Mentine plantele in gradina si ofera-le apa buburuzelor. Dupa aceea, se vor descurca singure si o sa isi dea seama ca gradina ta este si casa lor.

Ia in considerare si cultivarea plantelor precum oregano sau cimbru, deoarece acestea ofera un adapost buburuzelor si protejeaza aceste insecte de pradatori. Exact! Buburuzele trebuie sa se ascunda la randul lor de pradatori precum pasarile sau broaste.

Citeste si: Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta

Totodata, mulcirea solului sau frunzele cazute ofera adapost buburuzelor. Cea mai simpla metoda este sa pui o cutie de lemn cu mici gaurele pentru a trage aceste insecte. Pune la interior cateva stafide sau apa cu zahar, iar gargaritele vor veni de bunavoie.

Si pentru a te asigura ca gargatitele au destula hrana, o sa fie nevoie sa cultivi si plante care atrag afidele. Astfel, ia in considerare cultivarea nastureilor, ridichilor, a verzei timpurie sau a galbenelelor.