Preschimbare permis auto in 2021. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare
Preschimbare permis auto in 2021. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare

Preschimbare permis auto in 2023. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare


Preschimbare permis auto in 2023. Iti expira permisul de conducere si ti-e groaza de intreaga procedura de schimbare a acestuia?! Ei bine, nu trebuie sa iti faci griji in acest sens, procesul de schimbare a permisului de conducere nu este chiar atat de complicat, ba chiar din contra am putea spune.

Insa, ar fi bine sa stii de la bun inceput ce ai de facut si care sunt actele de care vei avea nevoie pentru a nu avea niciun fel de batai de cap! Haide sa descoperim impreuna ce trebuie sa faci pentru a iti schimba permisul de conducere in 2023!

Preschimbare permis auto in 2023. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare – Cuprins:

Acte necesare pentru preschimbare permis auto

Permis de conducere
Permis de conducere

In cazul in care permisul de conducere a expirat deja fara ca tu sa iti fi dat seama, trebuie sa stii ca nu ai de ce sa iti faci griji. Si asta pentru ca permisul de conducere poate fi schimbat si inainte, dar si dupa data sa de expirare.

Atentie insa, in niciun caz nu trebuie sa faci greseala de a te sui la volan si de a porni la drum in cazul in care stii ca permisul de conducere este expirat!

Revenind acum la procedura de schimbare a permisului de conducere, trebuie sa te asiguri ca ai de la bun inceput o cerere de schimbare permis. Poti gasi cererea pe site-ul drpciv.ro.

Vei primi cererea chiar la ghiseul de permise auto, aceasta venind deja completata cu tot ceea ce este necesar. Asadar, tot ce va mai trebui sa faci va fi sa o semnezi!

Citeste si: Cum sa faci o contestatie la o amenda auto pe care ai primit-o pe nedrept

Bineinteles, vei avea nevoie si de buletinul sau cartea de identitate a titularului, atat in copie si in original. De asemenea, vei avea nevoie si de vechiul permis de conducere in original.

Preschimbare permis auto in 2023. Pentru a iti putea schimba permisul de conducere vei fi nevoit sa achiti si o taxa, valoarea acesteia fiind de 89 de lei.

Vestea buna este insa ca taxa poate fi achitata direct la ghiseu, in numerar, odata cu depunerea celorlalte documente. Vei primi tot acolo si o dovada care sa ateste plata taxei, dovada pe care o vei include in dosarul pentru schimbarea permisului de conducere.

In cele din urma, in dosarul pe care il vei depune pentru schimbarea permisului de conducere va mai fi nevoie si de o fisa medicala.

Aceasta fisa va fi eliberata de o unitate medicala autorizata in urma unui control prin care se va ajunge la concluzia ca cel care urmeaza sa aplice pentru schimbarea permisului de conducere este apt din punct de vedere medical sa se urce la volanul autovehiculelor din categoria pentru care solicita permisul auto.

Citeste si: Cum sa obtii un pasaport in 2023 – acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare

Acest document trebuie adus in original atunci cand vei depune dosarul pentru schimbarea permisului de conducere.

Facand un rezumat la tot ceea ce am scris in randurile urmatoare, mai precizam inca o data toate actele de care vei avea nevoie atunci cand va trebui sa faci o preschimbare pentru permis auto:

  • cerere schimbare permis auto
  • cartea de identitate a titularului in copie si in original
  • dovada achitarii taxei pentru schimbarea permisului auto
  • fisa medicala pentru schimbarea permisului auto
  • permis de conducere in original

Lucrurile se complica un pic pentru cetatenii straini care vor sa aplice pentru schimbarea permisului de conducere in Romania.

Acte necesare schimbare permis de conducere cetateni straini

Aglomeratie in trafic
Aglomeratie in trafic

Preschimbare permis auto. Si asta pentru ca cetatenii straini vor avea nevoie de ceva mai multe documente. Lasand la o parte documentele mentionate in randurile anterioare, cetatenii straini vor mai avea nevoie de urmatoarele:

  • carte de rezidenta
  • permis de sedere in Romania
  • certificat de inregistrare
  • pasaportul in copie si in original

In cazul in care te regasesti in situatia de a iti fi pierdul permisul de conducere, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de o schimbare a acestuia.

Potrivit legislatiei, autoritatile vor elibera un duplicat al permisului de conducere. Acelasi lucru este valabil si in cazurile in care iti schimbi numele din cartea de identitate.