Trandafir japonez sau chinezesc. Cum sa ingrijesti aceasta floare extrem de populara si care sunt sfaturile expertilor cu privire la planta mult iubita, ce se gaseste in foarte multe case. Iata ce trebuie sa stii si ce sa iei in considerare.
Cum sa ingrijesti un trandafir japonez sau chinezesc la tine acasa
Daca esti in cautarea unei plante care are flori vibrante, extrem de frumoase, ar trebui sa iei in considerare trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis).
Aceasta planta tropicala face flori care pot avea un diametru de peste 10 centimetri, insa vestea proasta este ca ele rezista doar o zi.
In cazul in care nu traiesti intr-o zona unde nu exista riscul de inghet, atunci ar trebui sa stii ca planta trebuie tinuta la interior, pentru ca aceasta sa se dezvolte in mod corect.
Citeste si: Cum sa alegi o lampa pentru cresterea plantelor
Tine minte ca trandafirul japonez nu are nevoie de temperaturi foarte scazute pentru a suferi de frig, asa ca te sfatuim sa il tii intr-un loc calduros. Nu uita ca vorbim despre o planta tropicala.
Trandafirul japonez are nevoie de minimum 4-5 ore de lumina in fiecare zi, insa nu trebuie tinut direct in lumina soarelui.
In cazul in care planta nu va beneficia de lumina, nu va inflori. Nu uita ca lumina declanseaza inflorirea!
Trebuie sa mai fiti atenti sa udati planta in mod constant. Tineti minte ca pamantul trebuie sa fie in permanenta umed, pentru ca trandafirul sa se dezvolte corect. Totodata, ghiveciul in care acesta este plantat trebuie sa aiba gauri pentru drenaj.
In cazul perioadelor foarte calde, trebuie sa uzi planta zilnic. Daca observi ca frunzele sunt galbene in varf sau acestea cad, atunci sunt sanse ca planta sa nu primeasca destula apa. Desigur, acest lucru se poate intampla si atunci cand planta primeste prea multa apa.
Atunci cand vrei sa scoti un trandafir japonez afara, pe balcon sau in curte, ar trebui sa stii ca acest lucru se face treptat. Altfel, frunzele plantei se vor arde.
Citeste si: Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit
Temperatura si umiditatea sunt iarasi factori esentiali in cresterea trandafirului japonez. Temperatura la care planta trebuie tinuta se situeaza intre 13 si 21 de grade Celsius. Totusi, temperatura necesara pentru ca trandafirul japonez sa infloreasca este de 20 de grade Celsius.
Mare atentie, pentru ca daca o sa tii trandafirul la temperaturi de peste 30 de grade Celsius pentru perioade indelungate, plantei ii vor cadea frunzele si mugurii.
In acelasi timp, planta poate muri daca este expusa la temperaturi de sub 10 grade Celsius pentru mai multe nopti.
Trandafir japonez. Taiere, fertilizare si inmultire
Taierea trandafirului japonez se va face la sfarsitul lunii februarie. Facem aceasta operatiune pentru a opri cresterea plantei in inaltime, dar in acelasi timp pentru a o ajuta sa dezvolte ramuri mai dese si mai puternice.
In acelasi timp, un trandafir japonez trebuie mutat intr-un ghiveci mai mare o data la patru ani.
Atunci cand faci aceasta operatiune, ai grija sa faci si fasonarea radacinilor, adica sa le scurtezi un pic. Desigur, se inlocuieste si o parte din pamantul din ghiveci.
Citeste si: Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti
Fertilizarea trandafirului japonez este extrem de importanta si se va face o data la doua luni, folosind batoane cu eliberare treptata. Acestea vor asigura plantei o dezvoltare optima si in acelasi timp vor ajuta si la inflorirea trandafirului.
Inmultirea trandafirului japonez se face prin butasi lemnificati, care se vor pune intr-un pahar de apa pana ce radacinile se vor forma. Ar trebui sa iei in considerare si folosirea unui stimulator pentru dezvoltarea radacinilor.
Dupa ceea, se pot planta in pamant. Trebuie sa mai mentionam faptul ca trandafirii cu flori rosii se vor inmulti mult mai usor fata de cei cu florile galbene.
Boli si daunatori ai trandafirului japonez
Cele mai intalnite insecte daunatoare pentru un trandafir japonez sunt afidele, acei paduchi mici de diverse culori. Totodata, si musculita alba de sera poate ataca trandafirul din casa ta.
De asemenea, mai aducem in discutie si acarienii, asa ca este posibil sa gasesti si o plasa asemanatoare cu cea de paianjen.
Bolile trandafirului japonez despre care ar trebui sa stii sunt rugina si fainarea. In cazul ruginii, pe frunze vei observa acele pete galbene sau portocalii, iesite in relief. Vestea proasta este ca frunzele vor cadea. Legat de fainare, vei observa acel aspect fainos al frunzelor.